Tekninen sanasto

Blu-ray on Philipsin ja Sonyn UDO (Ultra Density Optical) ja Pioneerin DVDR Blue -tutkimusprojektien yhteistyössä syntynyt levyformaatti. Nimi tulee siitä, että levyjen luentaan käytetään lyhytaaltopituista (violetin väristä) ns “sinistä laseria” tavanomaisen punaisen sijaan. Tämä mahdollistaa sen, että levylle voidaan tallentaa enemmän dataa kuin nykyisille DVD- ja CD-levyille. Yhden yksipuolisen ja -kerroksisen levyn tallennuskapasiteetti on noin 25 gigatavua, kaksikerroksisen 50 gigatavua ja neljäkerroksisen 100 gigatavua. Kuva tallennetaan levylle käyttäen MPEG-2, MPEG-4, H.264/AVC tai VC-1-koodekkia.

Lähde: fi.wikipedia.org

Digital Video (DV) on suosittu, vuonna 1996 markkinoille tullut digitaalinen videoformaatti. DV on sekä koodekki että fyysinen kasettiformaatti. Kasetteja on kahta kokoa, joista pienempää ja yleisempää kutsutaan nimellä MiniDV.

Lähde: fi.wikipedia.org

DVB-T (Digital Video Broadcasting, Terrestrial) eli maanpäällinen digitaalinen (digitaalitelevision) lähetysjärjestelmä, on käytössä yli 36 maassa. Järjestelmä lähettää pakattua digitaalista audio/video-lähetettä käyttäen OFDM-modulaatiota (COFDM).

Lähde: fi.wikipedia.org

DVB-C (Digital Video Broadcasting, Cable) on kaapelissa toimiva digitaalinen lähetysjärjestelmä.

Full HD on merkintä tai markkinointitermi, jolla teräväpiirtotelevisiot määritellään kuuluvaksi niihin kuvaruutuihin, jotka pystyvät esittämään 1920 x 1080 -resoluution näytöllä (1080i ja 1080p). Merkinnästä käytetään myös vastaavaa suomenkielistä nimitystä täysteräväpiirto. Tämä HDTV:n tarkin nykyinen kuvatarkkuus sisältää 2 073 600 pikseliä. Kuvaformaatti 1080p antaa parhaimman käsityksen täysteräväpiirron tarkkuudesta. Kuva on käytännössä yhtä tarkkaa kuin 1080i, joka on saman kuvaresoluution lomitettu kuva. 1080p:tä pidetään standardina filmille kuvatun materiaalin (muun muassa useimmat elokuvat) levityksessä täysteräväpiirtoisena HDTV:ssä.

Lähde: fi.wikipedia.org

HDMI (High Definition Multimedia Interface) on liitäntästandardi. Siihen sisältyy fyysinen liitin ja kaapeli sekä määritykset, miten dataa siirretään laitteiden välillä. HDMI on suunniteltu kuvan ja monikanavaäänen siirtämiseen. Standardi tukee yleisimpiä resoluutioita 480i, 576i, 720p, 1080i, 1080p. Tyypin A HDMI-liitin on taaksepäin yhteensopiva monitoreissa ja näytönohjaimissa käytetyn DVI-liitännän kanssa.

Lähde: fi.wikipedia.org

MPEG on lyhenne sanoista Moving Picture Experts Group. Sen tehtävä on suunnitella nykyaikaisia videonpakkaustapoja ja standardoida niitä. MPEG-määrittelytyön tuloksia käytetään mm. tietokoneissa, DVD-soittimissa, digi-tv:ssä ja joissakin matkapuhelimissa.

Lähde: fi.wikipedia.org

Nestekidenäyttö eli LCD (Liquid Crystal Display) on ohut ja kevyt näyttölaite. Nestekidenäyttöjä käytetään paljon pienissä elektroniikkalaitteissa kuten matkapuhelimissa ja laskimissa. Nestekidenäyttötekniikka on myös korvannut kuvaputkinäyttötekniikan televisioissa ja tietokonenäytöissä.

Lähde: fi.wikipedia.org

SCART (Syndicat des Constructeurs d’Appareils Radiorécepteurs et Téléviseurs) eli Euro-AV -liitin on lähinnä Euroopassa käytössä oleva liitäntästandardi, jonka kautta voidaan kuljettaa videokuvaa ja ääntä laitteelta toiselle. SCART-liittimen historia johtaa 1980-luvun Ranskaan, jossa päätettiin vaatia televisioihin SCART (joskus käytetään myös nimeä “Peritél”) -liitäntää pakolliseksi, jotta maksutelevisiolaitteita pystyisi helposti liittämään televisioon. SCART on melko monipuolinen signaalinkuljetustapa, joka mahdollistaa muun muassa komposiittivideon, S-videon ja RGB-videon kuljetuksen, television kuvasuhteiden ohjauksen ja stereoäänen. SCARTin puute on hieman hutera kiinnitys, jossa ei ole lukitusmekanismia varmistamassa paikoillaan pysymistä.

Lähde: fi.wikipedia.org

Universal Plug and Play (UPnP) on joukko verkkoprotokollia, joiden tarkoituksena on saada erilaiset laitteet (esimerkiksi mediatoistimet, mediapalvelimet ja palomuurit) toimimaan helposti yhdessä valmistajasta riippumatta. Verkossa voi olla esimerkiksi kolme laitetta; mediatoistin, mediapalvelin sekä ohjauspiste (UPnP control point), jolla käyttäjä voi ohjata mediatoistimen toistamaan tiedostoa mediapalvelimelta.

Lähde: fi.wikipedia.org