Xbox One vastaan Playstation 4

Sony ja Microsoft valmistautuvat tuomaan markkinoille uuden sukupolven pelikonsolinsa hyvissä ajoin ennen joulun myyntikautta. Luvassa on vaikeat ajat konsolipelien ystäville – uuden konsolin valinta on vaikeaa – ellei satu olemaan merkkiuskollinen.

Konsolien valmistajat eivät todellakaan tee valintaa helpoksi. Molemmat valmistajat suunnittelevat tarkkaan konsoleista tehtäviä paljastuksia. Molemmat konsolit ovat läpikäyneet melkoisen listan uudistuksia – ja näiden uudistusten ja muutosten ymmärtäminen on tärkeää konsolin ostamista harkitsevalle.

Xbox One vs Playstation 4

Playstation 4 vs Xbox One

 

Itselläni oli ensimmäisen sukupolven Xbox minkä jälkeen ostin PS3:n. En pidä itseäni merkkiuskollisena – pyrin antamaan mahdollismman objektiivisen kuvan konsoleista ja toivottavasti näiden tietojen valossa sinä pystyt tekemään sinulle oikean ostopäätöksen.

Yleistä

Microsoft on keskittynyt korostamaan uuden Xbox One konsolinsa markkinoinnissa sen erinomaisia viihdeominaisuuksia. XBox One haluaa olla pelikonsolin lisäksi kodin/olohuoneen viihdekeskus. Xbox 360 häivisi viihdekeskus kisan Playstation 3:lle selvästi  koska Xbox 360:ssa oli HD DVD Blu Ray aseman sijaan. HD-DVD hävisi levyasemakisan BluRaylle. Tuntuu hieman, että Microsoft ei halua hävitä tuota kisaa uudestaan ja tämän seurauksena se korostaa XBox One -konsolin viihdeominaisuuksia. Molemmat konsolit tulevat nyt BluRay asemalla varustettuina.

Sony on sen sijaan keskittynyt korostamaan konsolinsa peliominaisuuksia. Sony haluaa vakuuttaa kuluttajat sillä, että PS4 tarjoaa parhaan pelikokemuksen, parhaan grafiikan ja sitä kautta parhaat pelit. Playstation 4 on konsoleista paremminvarusteltu mitä tulee ns. rautaominaisuuksiin.

Microsoft on joutunut ottamaan hieman takapakkia alkuperäisen julkistuksensa jälkeen saatuaan tyrmäävän vastaanoton peliyhteisöltä. Microsoft ilmoitti, että Xbox One ei sallisi käytettyjen pelin pelaamista (myymistä/vaihtamista) ja että konsolin käyttö edellyttää, että se on jatkuvassa / säännöllisessä verkkoyhteydessä. Olen ymmärtänyt, että molemmat uudet säännöt on jo kumottu ja Xbox One sallii käytettyjen pelien pelaamisen, eikä jatkuvaa verkkoyhteyttä edellytetä. Omalta kohdaltani näistä kumpikaan ei olisi vaikuttanut ostopäätökseeni, sillä pelikonsolini on aina yhteydessä verkkoon; enkä pelaa käytettyjä pelejä.

Tuomio: tasapeli.

Verkkopelaaminen

Playstation 3:n ja Xbox 360:n välillä oli yksi merkittävä ero verkkopelaamisessa. Xbox 360 edellytti, että pelaaja tilasi Microsoftin online passa palvelun. Online pelioikeus maksoi muutaman euron kuukaudessa, mutta vuositasolla lisäkustannusta syntyi kymmeniä euroja – ja muutamassa vuodessa meni sadan euron raja rikki.

Playstateion 3 sen sijaan salli online pelaamisen ilmaiseksi – ilman erillistä palvelutilausta. Tämä yksittäinen seikka sai minun vaakakuppini aikanaan kääntymään PS3:n puolelle Xbox360:n sijaan.

Sony on päättänyt luopua ilmaisesta verkkopelipassista, joten uuden sukupolven konsolit vaativat molemmat erillisen palvelutilauksen konsolin valmistajalta.

Tuomio: tasapeli.

Rautaominaisuudet

En lähde tässä sen enempää vertailemaan kosolien rautaominaisuuksia – mutta julkisuuteen tihkuneiden tietojen perusteella Sonyn konsolissa on parempi rauta kuin Microsoftin konsolissa.

Tuomio: Piste Sonylle. (tai kenties vain puolikas piste – en ole varma tuleeko tuo rautojen välinen ero näkymään koskaan itse pelikokemuksessa).

Pelit

Koska kyse on pelikonsoleista, pitäisi pelien olla yksi tärkeimmistä kriteereistä. Suuri osa pelivalmistajsta tulee tuomaan kaikki uudet merkittävät pelit molemmille konsoleille. Niinpä taistelu tullaan kenties käymään ns. “Exclusive” pelien välillä – eli pelien joita ei julkaista kuin vain toiselle konsolille.

Sekä Sonylla, että Microsoftilla on omat studiokumppanit jotka tuottavat huippupelejä yksinoikeudella isäntäyhtiön konolille. Microsoftin Halo ja Forza pelit ovat niittäneet kiitosta ja niillä on omat uskolliset seuraajansa. Myös Sonyn studio Naughty Dog on tehnyt PS3:lle kiitosta niittäneitä pelejä – näistä voi mainita Uncharted sarjan ja The Last of Us -pelit.

Lukumääräisesti näyttäisi, että Sonyn alustalle on julkistettu hieman enemmän pelejä, mutta tässä ei kannata ehkä katsoa lukumääriin, vaan nimenomaan itse peleihin. ArsTechnica on analysoinut molemmille konsoleille luvassa olevat pelit – artikkeli on ehdottomasti tutustumisen arvoinen.

Tuomio: tasapeli (itse pidän Sonyn Naughty Dog -studion peleistä, joten sen ansiosta henkilökohtaisesti kallistun tässä kategoriassa hieman Sonyn puoleen)

Pelien yhteensopivuus

Kuten arvata saattaa, kumpikaan konsoli ei tue edellisen sukupolven pelejä – ainakaan helposti. Sonyn leiristä on tihkunut tietoja, että vanhan sukupolven pelejä voi “päivittää” toimimaan uuden sukupolven konsolissa pientä – nimellistä 10 dollarin korvausta vastaan. Tämä polku toimii tietenkin vain siinä tapauksessa, että kyseisestä pelistä tehdään uuden sukupolven versio.

Myös Xbox One kärsii samoista onglemista – uudella konsolilla ei voi pelata vanhan sukupolven pelejä.

Tuomio: tasapeli

Lisälaitteet

Moni peliharrastaja on hankkinut 3. sukupolven kosoliin (xbox 360, ps3) erilaisia lisälaitteita – kuten ylimäärisiä kontrollereita, kuulokkeita, jne. Myös tässä molemmat konsolit ottavat pesäeroa vanhan sukupolven laitteisiin – esimerkiksi vanhat kontrollerit eivät toimi uusissa laitteissa.

Pienen eron valmistajien välille tuo kuitenkin vanhojen kuulokkeiden tuki. Microsoft on tehnyt selväksi, että XBox One ei tue vanhoja kuulokkeita ja mikrofoneja. Pelaajan pitää siis valmistautua maksamaan  hieman lisää mikäli haluaa korvata pakkauksen mukana tulevat peruskuulokkeet joillain paremmilla. Tämä melkoinen harmi, sillä moni pelaaja on hankkinut itselleen kalliit pelaamiseen suunnitellut kuulokkeet.

Alustavien tietojen mukaan Sony tulee tukemaan myös vanhoja lisälaitteita – kuten PS3:lle ostettuja kuulokesettejä. Tämä on minulle erittäin tärkeä osa-alue, sillä ostin reilu vuosi sitten suhteellisen kalliit pelikuulokkeet (Tritton AX 720) – enkä haluaisi tehdä tuota investointia heti uudestaan.

PS4 pakkaus tulee sisältämään myös oman mikrofoni-kuulokkeet millä pääsee helposti ja halvalla mukaan moninpeliin.

Xbox One konsolin mukana tulee paljon kiitosta niittänyt Kinect sensori. Tämä varasti selittää osaltaan konsolien välistä hintaeroa. Minun tapauksessani Kinect ei (ainakaan vielä) vaikuta ostopäätökseen millään tavalla. Kinectiä vastaavan lisälaitteen hankkiminen Playstationille maksaa varmasti enemmän kuin konsolipakettien hintaero on tällä hetkellä. Omalta kohdaltani en kuitenkaan kaipaa Kinectin kaltaista lisälaitetta.

Tuomio: Tasapeli (joskin henkilökohtaisesti kuulokkeiden yhteensopivuus – tai sen puute – vie tämän kategorian Sonylle)

Hinta

Playstation 3 kärsi markkinaosuuksissa – erityisesti USA:ssa – hintansa takia. Sony piti PS3:n hieman Xboxia kalliimpana – ehkä siksi, että PS3 tuki Blu Ray levyjä. Neljännen sukupolven kosoleissa näyttäisi vaakakuppi kääntyneen hieman, ja alustavien tietojen mukaan XBox One tulee maksamaan 499 dollaria, kun Playstation 4:n saa kantaa kaupasta kotiin “vain” 399 dollarin hintaan. Oletan, että Suomen hinnat tulevat olemaan suunnilleen samaa luokkaa – joskin valuuttana tietenkin Euro.

Tuomio: piste Sonylle.

Yhteenveto

Konsolien välisestä sodasta voidaan odottaa pitkää ja veristä. Hard Core -pelaajat pysynevät merkkiuskollisina ja he ovat jo tehneet omat ennakkotilauksensa marraskuista myynninaloitusta silmälläpitäen.

Mutta taistelu konsoliherruudesta ei suinkaan lopu ensimmäiseen myyntiviikkoon. Herruuden tulee määräämään se, kumpi alusta tulee saavuttamaan suuremman suosion satunnaisten pelaajien keskuudessa. Alustavien kyselyjen mukaan tässä taistelussa Microsoft on joutunut altavastaajan asemaan. Erään tutkimuksen mukaan Playstationin ilmoittaa ostavansa 26 prosenttia vastaajista, kun Xbox One kerää vain 15 prosenttia omaan leiriinsä.

Altavataajan asemassa Microsoft voinee joutua lisäämään alustansa houkuttelevuutta erilaisin kepposin. Kuluttajat varmasti osaisivat arvostaa hinnan alennusta, tai ilmaista 12kk pelipassia.

Yllä oleva arvio kääntää vaakakuppia Sonyn puolelle joskin konsolien väliset erot ovat aika pieniä. Hankintaa valmistellessa kannattaa miettiä mitkä ovat itselle tärkeitä ominaisuuksia ja kumpi konsoli vastaa paremmin omiin tarpeisiin.

Minä olen valintani tehnyt – ostan ainakin Playstation 4:n ja kenties myöhemmin Xbox Onen. Xboxin suhteen odottelen rauhassa josko Microsoft joutuu taistelemaan markkinaosuudesta hinnoittelun voimin. Oman ostopäätökseni perustan lähinnä pelivalikoimaan (Erityisesti Naughty Dog peleihin) ja kuulokeyhteensopivuuteen. Kieltämättä myös 100 dollarin/euron hintaero vaikuttaa ostopäätökseen, mutta ei minun tapauksessani ollut määräävä kriteeri.