Vempeleviikko tiivistettynä (viikko 32/2012)

Taas olisi aika tiivistää kiireinen viikko mobiilimaailmassa muutamaan kohokohtaan. Kuten arvata saattaa pääosissa ovat tietenkin Nokia ja veristä kilpailua käyvät Apple ja Samsung.

Samsung jyrää Euroopassa

Samsung on tutkimusten mukaan haukkaamassa Euroopan älypuhelinmarkkinat itselleen. Samsung hallitsee jopa 40% Euroopan älypuhelinmarkkinoista. Tämä tarkoittaa yli 60% osuutta kaikista Androideista. Edes kiinalaiset halpavalmistajat ZTE ja Huawei eivät ole onnistuneet iskemään kiilaa Samsungin rattaisiin.

Samalla kun Android on jatkanut valloitustaan Euroopassa, on sen suosio jo hivenen hiipumassa Amerikassa.

HTC saa tuta miltä tuntuu “pissata housuun talvipakkasella”

HTC ei ole vieläkään onnistunut ratkaisemaan ongelmiaan. Yhtiö on joutunut kertomaan huonoja uutisia sijoittailleen vuosineljännes toisensa perään. Tämän kerran huonot uutiset siivittivät yhtiön arvon romahtamiseen jopa yhdellä miljardilla dollarilla. Kolmannen vuosineljänneksen ohjaus ei luonut uskoa sijoittajiin jotka äänestivät jaloillaan – vai pitäisikö sanoa rahoillaan.

HTC näyttääkin olevan elävä esimerkki siitä mihin Nokian entinen johtaja Anssi Vanjoki viittasi verratessaan Androidin käyttämistä “housuun pissaamiseen talvipakkasella”. Ensin tulee lämmin, mutta sitten tuleekin entistä kylmempi.

Nokia valmistautuu Windows Phone 8:aan

Nettiin vuosi kuvia Nokian uudesta, julkaisemattomasta, Windows Phone 8 mallista. Nokian odotetaan julkaisevan Windows Phone 8 käyttöjärjestelmään perustuvia malleja vuosittaisessa Nokia World -tapahtumassa syyskuun alussa. Nokia ehtinee tekemään siten tuotejulkistuksensa ennen Applen odotettua iPhone 5 julkistusta.

Nokian ymprärillä on muutenkin pyörinyt erilaisia markkinhuhuja, jotka ovat nostaneet yhtiön osaketta pohjamudista. Ostajaehdokkaiksi on tarjottu Samsungin lisäksi myös mm. Lenovoa, joka kuitenkin kiirehti kiistämään huhut.

Android on kannattavampaa liiketoimintaa Microsoftille kuin Googlelle

Microsoftin Windows Phone -käyttöjärjestelmä on ollut vaikeuksissa herättää kuluttajien kiinnostusta. Tämä ei kuitenkaan ole estänyt Microsoftia nettoamasta matkapuhelimilla. Lähes kaikki Android -puhelinten valmistajat maksavat lisenssimaksuja Microsoftin patenteista. Tuorempien uutisten mukaan Microsoft nettosi lisenssoinnista jopa 800 miljoonaa dollaria.

Gigaom -teknoblogi kirjotti keväällä jutun missä arvioitiin kuinka paljon Google on Androidilla netonnut… Android on Microsoftille parempaa liiketoimintaa kuin Googlelle, joka on Androidin varsinainen kehittäjä.

Edes yritysten välinen sähköpostiliikenne ei ole yksityistä

Applen ja Samsungin väliset kiistat ovat olleet esillä yhdysvaltalaisessa tuomioistuimessa. Oikeudenkäynnistä on tihkunut runsaasti tietoja julkisuuteen. Apple syyttää Samsungia iPhonen kopioimisesta ja Samsung puolustelee tekemisiään ja väittää ettei Samsungin mallisto perustu millään tasolla iPhoneeen.

Oikeudenkäynti on ollut surullista seurattavaa. Oikeudenkäynnissä on reposteltu molempien yritysten sähköpostikirjeenvaihtoa avoimesti. Yritysten ei selvästi kannata käydä sisäistä kirjeenvaihtoa sähköpostilla omista stategioistaan ja kilpailijoistaan sillä kaikki dokumentit saattavat päätyä lehdistön reposteltavaksi.

“Hei Mat Honan – tässä unohtunut salasanasi”

Social engineering tarkoittaa turvajärjestelmän kiertämistä käyttäen ennemmin sosiaalisia kuin teknisiä keinoja. Tietoturva-alalla tunnettu viisaus on, että järjestelmän heikoin kohta on aina ihminen. Tällä tarkoitetaan sitä, että tehokkainkin turvajärjestelmä on altis ihmisen tekemille virheille. Tyypillisesti näitä inhimillisiä virheitä voivat olla liian helpon salasanan käyttäminen tai salasanan kirjoittaminen näppäimistön tai hiirimaton alle.

Wired lehden toimittaja Mat Honan joutui tällä viikolla social engineering -hakkerin kohteeksi. Hakkeri selvitti varsin pienellä vaivalla riittävät tiedot voidakseen ottaa haltuun Honanin iCloud tiedot – ja sitä kautta hakkeri onnistui käytännössä katsoen sulkemaan Honanin koko digitaalisen elämän. Hakkeri sulki Honanin Twitter tunnuksen kirjoittamalla asiattomuuksia. Lisäksi Honanin iPhone ja Mac tietokone tyhjennettiin käyttäen iCloudin etätyhjennys -ominaisuutta mihin hakkeri sai pääsyn Applen puhelintuen kautta.

Honanin tapaus on hyvä muistutus kaikille, että tietoturva ei voi perustua luottamukseen. Monet yhtiöt ovatkin kiristäneet tietoturvakäytäntöjään Honanin kokemuksen (ja sen saaman julkisuuden) perusteella.

Pingis Qt:lla jatkuu

Nokia osti jokunen vuosi sitten norjalaisen Trolltechin joka kehitti sovelluskehitintä, minkä avulla yhtä ohjelmaa voi suorittaa useassa eri käyttöjärjestelmässä. Idea oli ja on nerokas, sillä yhä kasvava kirjo erilaisia käyttöjärjestelmiä aiheuttaa sovelluskehittäjille päänvaivaa – ja rahanmenoa. Qt:n avulla sovelluskehittäjä kehittää sovelluksen vain yhden kerran ja kääntää sen sitten eri käyttöjärjestelmille. Nokian tarkoitus oli tarjota sovelluskehittäjille helppo tapa tarjota sovelluksia Nokian käyttöjärjestelmissä.

Stragegiamuutoksen seurauksena Qt jäi Nokialle tarpeettomaksi painolastiksi – sillä Nokian käyttöjärjestelemävalikoima pieneni merkittävästi.Suomalainen Digia on nyt kuitenkin sopinut Nokian kanssa ostavansa Qt kehtitysalustan – ja samalla Digian palvelukseen siirtyy 125 nokialaista. Digia kehoittaa sovelluskehittäjiä jatkamaan Qt:n käyttämistä sillä yhtiö aikoo tuoda Qt mahdollisimman pian Androidille, iOS:lle ja Windows Phone 8:lle. Toteutuessaan tämä visio olisi varmasti kuin lottovoitto niin kehittäjille kuin Digiallekin.