Googlen kuskittomalla autolla jo 300,000 kolaritonta mailia

Google sai muutama vuosi sitten luvan kokeilla kehittämäänsä autoa, joka ei tarvitsisi kuljettajaa. Hanke kuulosti lähennä scifi elokuvien hörhöilyltä, mutta julkisuuteen annetut tiedot osoittavat, että hanke on todellinen ja vielä realistinen.

Kuskiton auto pyrkii ratkaisemaan liikennekuolemien ongelman. WHO:n tilastojen mukaan liikenteessä kuolee joka vuosi 1.2 miljoonaa ihmistä. Google uskoo, että teknologian avulla tätä lukua voidaan pienentää merkittävästi.

Tällä viikolla Google valotti julkisuuteen tietoja kokeilusta. Tietojen mukaan autoilla on ajettu yli 300,000 mailia (eli melkein 500,000 kilometriä) ilman yhtään kolaria, kun auto on ollut tietokoneohjauksessa. (Vuonna 2010 uutisoitiin, että yksi Googlen itseohjautuvista autoista oli osallisena peräänajoon – mutta tämä on ilmeisestikin laskettu peräänajajan syyksi  - liikennesääntöjen mukaan).

Vertailun vuoksi – tilastojen mukaan – USA:ssa tapahtui noin 0.365 kolaria jokaista ajettua 100,000 mailia kohden vuonna 2009. Eli tämän tilaston perusteella Googlen itseohjautuvan auton olisi pitänyt ajaa noin yksi itseaiheutettu kolari. Luvut eivät kuitenkaan ole suoraan verrattavissa, koska Googlen kokeilu on keskittynyt helpohkoihin ajo-olosuhteisiin, eikä esimerkiksi Bostonin seudun kylmiin ja jäisiin talviolosuhteisiin.

Kaikesta huolimatta, Googlen itseohjautuvat autot rakentavat itselleen varsin kunnioitettavaa ajohistoriaa.

via The Atlantic.

Avainsanat: , , ,