Huawei Honor vastaan ZTE Skate

Miten valita kahden päällisin puolin samankaltaisen puhelimen väliltä? Onko halvoissa puhelimissa eroa? Nämä ovat kysymyksiä, mitkä liikkuvat varmasti usean älypuhelinta harkitsevan mielessä. Valmistajien lippulaivamallit – superpuhelimet – ovat toki houkuttelevia, mutta harva meistä on valmis maksamaan 600 euroa matkapuhelimesta, varsinkaan silloin kun ei ole ihan varma tarvitseeko kaikkia puhelimen ominaisuuksia.

Päätin ottaa vartailtavaksi pari kiinalaisvalmisteista Android -puhelinta: ZTE Skate ja Huawei Honor.

Huawei Honor ZTE Skate

Perusasiat

 

Molemmat mallit ovat suunnilleen saman hintaisia – Honor on noin 30 euroa Skatea kalliimpi. Tämä ei välttämättä ostotilanteessa ole kriittinen hintaero, mutta vertailussa annoin Skatelle enemmän pisteitä edullisemmasta hinnasta.

Molemmat puhelimet ovat Android -pohjaisia, mutta Androideissa on eroa. Tämä on asia mitä harva kuluttaja tulee pohtineeksi puhelinte hankittaessa. ZTE:n mallissa toimii jo erittäin vanha Android 2.3 kun taas Huawein malli pyörittää uudehkoa Android 4.0 -käyttöjärjestelmää. Tämä on merkittävä ero mikä ostajan ehdottomasti kannattaa huomioida. Pisteet käyttöjärjestelmästä siis Huaweille.

ZTE:n malli on hieman Honoria kevyempi, mutta ero on niin pieni (vai 15 grammaa), että painoa vertailtaessa pisteet menevät tasan.

Molemmissa malleissa on suoraan sanoen huonot akut, eikä kumpikaan valmistaja lupaa kovin pitkiä puheaikoja. Pisteet akkuvertailussa menevät tasan.

Puhelinten sisuskalut ovat myös hyvin samankaltaiset, eikä eroa kahden mallin välillä tahdo syntyä. Molemmissa on tavallist yhden ytimen prosessorit – Huawein mallissa on paperilla hieman ZTE:n mallia parempi prosessori, mutta erot ovat niin hiuksenhienoja, että päätin jakaa pisteet myös tässä vertailussa.

 

Näyttö

 

Halvan puhelimen erottaa hyvästä usein näytön laadussa. Näyttöä arvioidessa ei kannata tuijottaa vain näytön tuumakokoon, vaan vertailtaessa kannattaa huomioida myös muita seikkoja – kuten näytön teknologia ja näytön pikselitiheys.  Skate on näytön kokonsa puolesta hieman Honoria suurempi, mutta Huawein mallissa on pikselitiheys hieman parempi – samoin kuin resoluutio. Vertailu mallien kesken päättyi melkein tasan – Huawein ottaessa niukan voiton.

Voittaja: Huawei Honor.

 

Kamera

 

Valitettavasti ZTE:n mallin kamerasta on tarjolla hyvin vähän yksityiskohtaista tietoa. Kyse on kuitenkin vain 5 megapikselin kamerasta. Omat kokemuksen ZTE:n kameroista ovat olleet varsin huonoja. Päädyin antamaan kameravertailussa pisteet Huaweille – osin johtuen ZTE:n vajavaisten tietojen perusteella – ja toisaalta arvioon vaikutti hieman omat huonot kokemukset ZTE:n kameroista.

Voittaja: Huawei Honor.

 

Internet

 

Myös Internet ominaisuuksissa voiton vie Huawein malli. Vanha versio Androidista Skatessa tarkoittaa myös hyvin rajallista tukea esimerkiksi uusille HTML5 pohjaisille sivustoille ja sovelluksille.

Voittaja: Huawei Honor.

 

Tietoliikenne ja liitettävyys

 

Tietoliikenneominaisuuksia vertailtaessa annan arvoa luvatulle datanopeudelle sekä navigointi -ominaisuuksille. Molemmat vertailut voittaa Huawei – selvällä erolla ZTE:n Skateen. Skate on auttamatta halpapuhelin kun katsoo sen tietoliikenneominaisuuksia.

Myös liitettävyyttä vertailtaessa ZTE kärsii vajavaisista tiedoista. Molemmat puhelimet tukevat toki WiFi:ä, mutta ZTE:n tapauksessa ei selviä mitä standardeja puhelin tukee. Niinpä tässä annan pisteen hyvää Huaweille.

Voittaja: Huawei Honor.

 

Yhteenveto

 

Kuten eri osa-alueita vertailtaessa on käynyt selväksi, ei ZTE napannut yhtään kärkisijaa – paitsi hinnassa. Muutamilla osa-alueilla ZTE pystyi haastamaan Huawein, mutta melkein joka alueella Huawei otti voiton ZTE:n mallista.

Vaikka painottaa hintaa kohtuullisen paljon, ei ZTE pärjää kilpakumppanilleen. ZTE keräsi pisteitä vertailussa 251 ja Huawei Honor 315. Vertailussa painotettiin hieman enemmän hintaa, käyttöjärjestelmää ja näyttöä.

Avainsanat: , , , ,