Äärimmäisen suuri älypuhelinvertailu

Minulta kysytään usein mikä älypuhelin kannattaisi ostaa. Vakiovastaukseni on aina: “Riippuu vähän mitä haluat puhelimella tehdä“. Valinnanvaraa kuluttajalla on enemmän kuin toivoisi – ja tästä syystä päätöksen tekeminen on erinomaisen vaikeaa. Valmistajien lippulaiva malleista saa pulittaa usein 500 – 600 euroa, eikä kukaan halua tehdä moista sijoitusta kevein perustein.

HTC One X

Jäin kuitenkin ajattelemaan kysymystä tarkemmin kun minulta viimeksi kysyttiin mikä puhelin kannattaisi ostaa. Koska minussa on hieman matemaatikon vikaa, päätin koittaa arvioida muutamaa puhelinmallia numeerisesti ja mahdollisimman objektiivisesti. Pyrin jättämään arviosta henkilöhkohtaiset mielipiteet ja ominaisuudet joiden paremmuus perustuu yksilöllisiin mieltymyksiin.

Otin vertailuun seuraavat mallit: Apple iPhone 4S, Samsung Galaxy S2, Samsung Galaxy S3, HTC One X ja Nokia Lumia 900. Mielestäni tämä on melko edustava otos Suomessa markkinoituja älypuhelimia malliston huipulta. Päätin ottaa arviointiin lippulaivamallit, koska oman kokemuksen perusteella – halvalla harvemmin saa erityisen hyvää. Lippulaivamallit ovat aina valmistajiensa parhaita – joten näitä edullisemmat mallit sijoittuvat vertailtaessa varmasti huonommin kuin kärkimallit.

Miten arvostelu suoritettiin?

 

Etsin Internetistä yllä listattujen mallien tekniset tiedot ja kokosin ne yhteen Google Spreadsheet -dokumenttiin. Keräsin käytännössä katsoen kaikki listatut ominaisuudet, mutta itse arviointiin otin mukaan vain osan – mielestäni tärkeimmät. Tässä tietenkin kannattaa huomioida, että minun arvioon mukaan ottamani ominaisuudet eivät välttämättä ole kaikkien mielestä ne kaikkein tärkeimmät.

Huomioin arvioinnissa seuraavat osa-alueet: Hinta, Käyttöjärjestelmä / sovellusvalikoima, Paino, Puhelimen näyttö, Akku ja sen kesto, Puhelimen prosessori ja teknologia, Kamera, Internetin käyttö, Puhelin – ja antenniteknologia, sekä Verkko ja liitäntäominaisuudet.

Pistetytys perustui keskenäiseen järjestykseen, eli paras sai ominaisuudesta viisi pistettä ja huonoin yhden.

Lopullista vertailua varten painotin lisäksi eri osa-alueita eri tavalla. Painotukset ovat luonnollisesti erittäin subjektiivisia. Päätin painottaa puhelimen hintaa, sillä hinta on useille kuluttajille hyvinkin ratkaiseva tekijä. Hinta sai painoarvon 25%, kun muut ominaisuudet painotettiin arvoilla 5% tai 10%. (Katso käytetyt painotukset artikkelin lopussa)

Koska mallien välillä oli hintaeroja (merkittäviäkin) saattaisi lopputulos olla hyvinkin erilainen mikäli hinnan sijaan painotettaisiin jotain teknistä ominaisuutta.

Apple iPhone 4S

 

Applen puhelin on selvästi jo teknisesti jäänyt jälkeen uusimmista Android -kilpailijoista ja se näkyy tuloksissa. Uuden iPhone 5:n pitää parantaa lähes jokaisella osa-alueella mikäli Apple haluaa ottaa älypuhelinten herruuden takaisin Samsungilta. Mikään surkea puhelin iPhone ei suinkaan ole.

iPhone otti parhaat pisteet seuraavilla osa-alueilla: Käyttöjärjestelmä / sovellusvalikoima, näytön pikselitieheys (Retina) ja paikannus. Lisäksi iPhone 4S:ssä on loistava kamera, joka ei häviä kilpailijoilleen. Huomaathan, että iPhone sai parhaat pisteet käyttöjärjestelmästä ennen kaikkea sovellusvalikoiman ja tarjolla olevien sovellusten laadun perusteella. En vertaillut niinkään käyttöjärjestelmien ominaisuuksia keskenään, koska niissä on enemmänkin kyse makuasioista.

Sen sijaan näytön koko ja puhelimen hinta ovat 4S:n heikkouksia. Apple ei myöskään saa kiitosta kiinteästä muistista, mitä ei voi laajenta – eikä omasta USB liittimestä, mikä ei ole yhteensopiva minkään muun valmistajan liittimen kanssa.

Pisteet: 255

Samsung Galaxy S2

 

Otin vertailuun Samsungilta kaksi mallia. Galaxy S3:n julkistuksen jälkeen Galaxy S2:n hinta putosi merkittävästi. Tämä tekee Galaxy S2:sta mielenkiintoisen verrokin.

Kuten arvata saattaa, Galaxy S2 loistaa juuri hinnalla ollen halvin vertailun puhelimista – hintaero vertailun toiseksi kalleimpaan malliin on mielestäni merkittävä, lähes 100 euroa.

Galaxy S2 on varsin kilpailukykyinen myös käyttöjärjestelmänsä sekä puhelimen painon ansiosta. Myös puhelimen akku kestää vertailun kilpailijoihin.

Muilla osa-alueilla Galaxy S2 sijoittuu vertailun keskikaartiin. Vain puhelimen näyttö saa mallin näyttämään auttamatta vanhalta. Näyttövertailussa Galaxy S2 sijoittuu vertailun viimeiseksi (jaettu sija Nokia Lumia 900 -mallin kanssa).

Pisteet: 384

 

Samsung Galaxy S3

 

Tänä päivänä on melkein turha tehdä vertailua mihin ei ota mukaan Samsungin uusinta lippulaivamallia – Galaxy S3:a. Puhelin on ollut todellinen jättimenestys Samsungille. Vertailumme perusteella Galaxy S3 on todellinen superpuhelin.

Galaxy S3 pärjää käytännössä katsoen kaikilla osa-alueilla kilpakumppaneilleen – vieden voiton useissa kategorioissa. Galaxy S3:ssa on vertailun paras näyttö (jaettu sija HTC One X:n kanssa), paras akku, huippu kamera (jaettu sija One X ja iPhone 4S:n kanssa), loistavat internet -ominaisuudet sekä paras puhelinteknologia ja liitettävyysominaisuudet.

Lippulaiva malli on valitettavasti heikoilla hintavertailussa – jääden siinä toiseksi viimeiseksi.

Mikäli ostajalle tärkeintä on puhelimen tekniset ominaisuudet ja hienoudet, kannattaa pistää Galaxy S3 tilaukseen, sillä näitä ominaisuuksia vertailemalla puhelin on parasta A -ryhmää.

Pisteet: 383

 

HTC One X

 

Takavuosien Android -kuningas HTC on joutunut pieniin vaikeuksiin mallistonsa kilpailukyvyn takia. Päätin kuitenkin ottaa HTC:n tämän hetken huippumallin One X:n vertailuun – ja hyvä että otin.

HTC:n suurimpia onglemia on selvästi jääminen Samsungin varjoon julkisuudessa. One X:ää vertailtaessa Samsungin lippulaivaan ei se jää varjoon juuri millään osa-alueella.

One X:n näyttö jakoi kärkipaikan Galaxy S3:n kanssa, ja teknologialtaan malli on vertailun paras. Kamera on One X:ssä kohdallaan ja se jakoi kärkipaikan Galaxy S3:n ja iPhonen kanssa.

Rehellisesti sanottuna – One X häviää Galaxy S3:lle vain saamansa julkisuuden määrässä – ei juuri muussa.

Puhelimen Galaxy S3:a edullisempi hinta nosti sen tässä vertailussa jopa Samsungin edelle.

Pisteet: 398

 

Nokia Lumia 900

 

Lumia 900 on vertailun ainoa Nokian malli – ja ainoa Windows Phone puhelin. Lumia oli kuitenkin pakko ottaa mukaan jo pelkästään siksi, että se on suomalainen.

Lumia on saanut kiitosta käyttäjiltään jotka suoraan sanottuna rakastava puhelinta. Sen muotoilu ja käyttöjärjestemän helppous tekevät siitä käyttäjien suosikin. Valitettavasti en huomoinut subjektiivisia arvoja vertailussa ja se näkyy Lumian sijoituksessa.

Rehellisti sanottuna – Nokia Lumia 900 on teknisesti vertailun heikoin. Nokia kaipaa todella uusia malleja joita on huhujen mukaan luvassa syyskuussa.

Nokialainen jäi viimeiseksi todella monessa kategoriassa, kuten painossa, näytössä, akussa, teknologiassa ja kamerassa. Myös käyttöjärjestelmää / sovellusvalikoimaa verrattaessa Windows Phone on yhä haastajan asemassa, joten tästä syystä Lumia jäi arviossa Androideille ja iOS:lle (eli iPhonelle).

Kärkipaikkaa Lumia ei ottanut missään kategoriassa, mutta se sijoittui keskikastiin monissa ominaisuuksissaan. Se säästyi vertailun jumbosijalta vain edullisen hintansa ansioista. Ja hintahan arvioitiin tässä vertailussa erittäin tärkeäksi kriteeriksi. Puhelin oli vertailun toiseksi edullisin – heti Galaxy S2:n jälkeen.

Pisteet: 268

 

Yhteenveto

 

Vertailun voittajaksi selviytyi HTC:n One X, joka nappasi kärkipaikan Samsung Galaxy S3:n edestä pääasiassa edullisemman hintansa ansioista. Galaxy S2 sijoittui näiden kahden kilpakumppanin väliin, myös edullisen hintansa ansioista.

Neljännen sijan kuittasi Nokia Lumia 900 ja hännänhuipuksi jätettiin Applen iPhone 4S. Iphone sai sakkoja kovasta hinnastaan.

Alla vielä vertailu taulukkomuodossa.

Ominaisuus Painoarvo iPhone 4S Galaxy S2 Galaxy S3 One X Lumia 900
Hinta 25% 1 5 2 3 4
Käyttöjärjestelmä 10% 5 4 4 4 1
Paino 5% 2 5 3 4 1
Näyttö 10% 3 2 4.33 4.33 2
Akku 5% 2 4 5 4 1
Teknologia 10% 2.5 3.75 4.5 5 1.5
Kamera 10% 4 3 4 3 2.5
Internet 5% 3 3 5 5 3
Puhelinteknologia 10% 3 3.5 5 3.5 4
Liitettävyys 10% 2 3.67 5 5 3.33
Yhteensä 100% 2.55 3.84 3.83 3.98 2.68

Mikäli tämä oli hyödyllinen arvio, jätä kommentti tai jaa sivu ystävillesi Twitterissä tai Facebookissa.