Phiaton PS 20NC on kelpo vastamelukuuloke

Täydellisten kuulokkeiden etsintä on aikaavievä harrastus, eikä sitä ihan ilmaiseksikaan voi haukkua. En viitsi, tai halua, laskea kuinka monet kuulokkeet vuosien varrella on tullut hankittua.

Eri käyttötarkoituksiin on kuitenkin syytä olla omat kuulokkeensa. Matkustettaessa vastamelu kuulokkeet ovat korvaamattomat, urheilussa käytettävät kuulokkeet vaativat tiettyjä ominaispiirteitä ja arkikuulokkeiden on syytä olla riittävän hyvät, mutta ei liian kalliit, jotta niiden rikkoutuminen käytössä ei harmittaisi liikaa.

Käyttötarkoitus sanelee myös kuinka suuret kuulokkeet voivat olla. Tarvitsin arkikäyttöön hyvälaatuiset, kohtuuhintaiset vastamelukuulokkeet. Asiaa tutkittaisiin päädyin Phiaton PS 20NC malliin. Suomesta kuulokkeita ei valitettavasti saa, joten päädyin tilaamaan omani Amazonin verkkokaupasta. Hinta jäi kohtuullisiksi vielä toimituskulujen ja tullien sekä verojen jälkeenkin, kiitos Amazonilla olleen lähes 40 dollarin tarjouksen. Lopullinen hinta oli 109 euroa.

Tutkin eri kuulokkeita usean tunnin ja päädyin Phiatonin malliin oikeastaan monesta eri syystä. Lukemani arviot kuulokkeista vakuuttivat minut. Erityisesti äänenlaatu sai lähes kaikissa lukemissani arvioissa varauksettomasti kiitosta.

Ennakkoselvittelyjen perusteella Phiatonin vahvuuksiin kuului äänen laatu, kyky toimia tavallisina kuulokkeina myös ilman vastamelutoimintoa, 50 tunnin patterinkesto, 95% melun hälvennys ja vastameluyksikön koko ja keveys. Myös kuulokkeiden ulkoinen ilme oli allekirjoittaneen mieleen.

Alustavasti heikkouksiin kuului kuulokkeiden mahdollisesti huono istuvuus korvaan (yksilöllisiä eroja tietenkin on) – kuulokkeissa käytetyt materiaalit. Myös kuulokkeiden johtoa / vastameluyksikön sijoittelua johdossa kritisoitiin.

Omat kokemukset

Ensimmäinen (positiivinen) yllätys oli kuulokkeiden toimitus. Sunnuntina illalla tilatut kuulokkeet saapuivat kuriirin tuomina kotiovelle keskiviikkona. Suoritus mitä kotimaiset verkkokauppiaat voivat vain ihmetellä. Tosin myönnetään, että kuulokkeiden toimitus oli kaikkea muuta kuin ilmainen, mutta vaihtoehtojen puutteessa päädyin maksamaan melko korkean hinnan jo pelkästään kuriiripalveluista.

Kuulokkeet oli pakattu varsin hyvin ja itse pakkaus oli siistin näköinen. Mitään Applen kaltaista viimeistelyä pakkaus ei kuitenkaan sisältänyt. Toistaalta, kyse ei ollut satojen eurojen tuotteestakaan.

Myyntipakkauksessa oli kaikki mitä kuulokkeet kaipaavat käyttöön. Kuulokkeiden lisäksi mukana oli yksi AAA paristo, säilytyspussi, eri kokoisia sovittimia kuulokkeelle (neljä kokoa) ja lentokonekäyttöön tarkoitettu sovitin.

Tuntuma

Kuulokkeet näyttivät varsin tyylikkäiltä (ja jopa arvokkailta) värityksen ollessa mustan ja kullan yhdistelmä. Valittavasti materiaalit eivät huokuneet samaa arvokkuutta – tässä suhteessa ennakkoon lukemani arviot pitivät paikkansa. Huonolaatuisiksi kuulokkeita ei kuitenkaan voi moittia – materiaalit eivät vain olleet lajinsa kalleimpia.

Totuuden hetki koitti tietenkin siinä vaiheessa, kun kuulokkeita alettiin sovittamaan korvaan. Muutamissa lukemissani arvioissa kritisoitiin hieman, että kulokkeet on vaikea asetella korvaan ja ne tuntuvat pahalta. Oman kokemuksen tämä lukemani arvio osoittautui vääräksi. Kuuloke oli minulle helppo asettaa korvaan, eikä korva kipeytynyt tai väsynyt usean tunnin yhtämittaisen käytön seurauksena.

Vastamelukuulokkeen yksi tärkeimmistä ominaisuuuksista on tietenkin sen kyky peittää taustamelua. Kuulokkeiden luvattiin peittävän jopa 95% taustakohinasta. Omat kokemukset vastamelukuulokkeista ovat rajoittuneet Bosen Quietcomfort -kuulokkeisiin – ja niihin verrattuna Phiaton ei lunastanut paikkaansa huippujen joukossa. Vastameluominaisuus osoittautui toimivaksi, mutta ei pärjää kilpailussa Boseille. On kuitenkin syytä muistaa, että kuulokkeiden välillä on hintaeroa noin 250 euroa. Eli hintaansa nähden Phiaton toimii moitteetta – tai hyvin. Ne eivät mudosta täydellistä “tyhjiön” tunnetta – mikä on oma referenssini, eli Bose QC3.

 Äänenlaatu

Phiaton sai pelkkäää kiitosta äänenlaadustaan – niinpä tämä oli erityisen mielenkiintoinen kokeilukohde. Kuunneltuani erilaista musiikkia kuulokkeilla on pakko todeta, että tässäkin suhteessa kuulokkeet lunastivat odotukset. Äänenlaatu on varsin hyvä – erityisesti verrattaessa korvan sisään työnnettäviin kuulokkeisiin. Yksi hienoimmista asioista on se, että kuulokkeiden äänenlaatu on varsin tasainen vastamelun ollessa päällä kuin ilmankin. Tämä on ominaisuus mikä on erittäin harvinaista vastamelukuulokkeissa. Yleensä ne on optimoitu vain vastamelumoodille, minkä seurauksena normaalimoodissa kuunnteltaessa äänen laatu on vain kohtuullinen – tai huono. Tätä ongelmaa ei onneksi Phiatonissa ole. Kuulokkeet kuulostavat tasaisen hyviltä.

Paristonkesto

Eniten Phiatonissa minua epäilytti pariston kesto. Valmistaja ilmoitti, että Phiaton pystyisi tuottamaan vastamelua noin 50 tuntia yhdellä AA paristolla. Yleensä valmistajat ilmoittavat ajat optimistisesti, eli pyöristäen aina markkinointimielessä parempaan suuntaan. Tästä syystä en odottanut, että Phiaton pystyisi toimimaan edes tuota 50 tuntia. Kuulokkeet ovat kuitenkin osoittautuneet positiiviseksi yllätykseksi tässä suhteessa. Kuulokkeet toimivat yhdellä paristolla käsittämättömän kauan. En osaa sanoa ihan tarkkaa aikaa, mutta oman arvion perusteella voisin väittää, että paristo kesti lähempänä 100 tuntia kuin 50 tuntia. Kerta kaikkiaan hieno yllätys.

Johtopäätökset

Phiaton on varsin kelvollinen vastamelukuuloke, ja se saa erityisesti irtopisteitä siitä, että se toimii tavallisena kuulokkeena kun paristo loppuu – tai sitä ei ole.

Äänenlaatu on tasaisen hyvä ja tyydyttää useimpien käyttäjien vaatimukset. Ehkä kovimmat hifistelijät voivat nyrpistellä nenäänsä äänenlaadulle, mutta keskiverto kuluttaja (kuten minä) on varmasti tyytyväinen äänenlaatuun.

Pariston kesto on ollut todellinen yllätys. Kuulokkeilla kuuntelee vastamelumoodissa kymmeniä tunteja.

Hinta-laatu -suhde on mielestäni vähintään kohdallaan. Kyse ei ole kalleimista mahdollisista nappikuulokkeista (vrt. Shure) eikä äänenlaatukaan välttämättä kilpaile kuulokkeiden aatelin kanssa. Mutta kun hinta pyörii noin 100 euron hintaluokassa, on kyse hyvästä hankinnasta.