Kompaktikamera vai järjestelmäkamera?

Kehitys kameroissa ei suinkaan ole lakannut, vaikka jokaisessa älypuhelimessa onkin tänä päivänä kamera. Kompaktikamerat eli pokkarit eivät suinkaan ole jääneet odottamaan kuolemaansa älypuhelinten yleistyessä. Kompaktikamerat ovat lähestyneet järjestelmäkameroita ominaisuuksissa ja teknologiassa. Paperilla pokkarin ja järjestelmäkameran – eli järkkärin – ero on enää vaihdettavassa linssissä, mitä pokkarissa ei ole.

Ja siinä missä pokkarit ovat lähestyneet järjestelmäkameroita, on kehitys järkkäreissäkin jatkanut etenemistään. Lisäksi näiden kahden väliin on syntynyt kokonaan uusi järjestelmäkameroiden luokka – peilittömät pienet järjestelmäkamerat.

Tarjontaa on siis enemmän kuin ennen, varsinkin kun älypuhelimissakin on jo varsin säädylliset kamerat. Mikä näistä sitten olisi hyvä hankinta? Kysymys, mikä valvottaa varmasti montaa asiaan perehtymätöntä.

 

Kenelle pokkari sitten oikein sopii? 

 

Tärkein kriteeri pokkarin ostamiseen on nähdäkseni hinta. Pokkareita saa käytännössä jo alle 100 eurolla ja hintahaitari ylettää aina noin 600 euroon.

Canon Powershot G1 X

Pokkari on tyypillisesti myös melko pieni, joten se kulkee mukana parhaimmillaan jopa taskussa. Pokkari jää kuitenkin kilpakumppaneistaan selvästi kuvien laadussa. Vaikka pokkareissa onkin jo melko kehittyneet säätömahdollisuudet – ei kameran optiikka yksinkertaisesti riitä huippulaatuisiin kuviin (poislukien ehkä kaikkein kalleimmat pokkarit).

Helppokäyttöisyyskään ei ole enää pokkarin yksinoikeus. Niin peilittömissä järjestelmäkameroissa, kuin perinteisissäkin järjestelmäkameroissa on nykyään todella hyvät ja helppokäyttöiset automaattiohjelmat.

Hyvä pokkari on esimerkiksi Canon Powershot G1 X

 

Pitäisikö sitten hankkia järjestelmäkamera?

 

Valitettavasti kysymykseen ei ole yksiselitteistä vastausta. Järjstelmäkameroiden hinnat alkavat noin 400 eurosta ja hintahaarukka yltää tuhansiin eurohin. Järjestelmäkamera vaatii lisäksi yleensä erilaisia linssejä, joten järjestelmäkameran ostaja saa varautua ostamaan useita erilaisia linssejä erilaisiin olosuhteisiin – hämäräkuvaus vaatii yhden objektiivin ja “zoom” kuvaus toisen.

Canon EOS 60D

Mutta sen minkä järkkärissä häviää hinnassa, voittaa helposti kuvan laadussa. Jos olet joskus katsellut ammattilaisten kuvia ja miettinyt: “Miksi minun kuvani eivät näytä tuolta?”. Vastaus löytyy osaltaan kamerasta ja käytetyistä linsseistä.

Tämä ei tietenkään ole koko vastaus – sillä ammattilaisen ammattitaitoa ei voi rahalla ostaa. Ammattilainen osaa lisäksi valita kameraan oikeat ja sopivat säädöt, sekä asetella kuvan “juuri oikealla tavalla”. Nämä on taitoja joita voi oppia opiskelemalla ja harjoittelemalla – ei ostamalla kallista kameraa.

Järjstelmäkameran heikkoudet ovat ehdosttomasti hinnassa, kameroiden koossa ja lisävarusteiden lukuisassa määrässä. Järjestelmäkameralla kuvaaminen vaatii kuvaajalta paljon jo siksi, että kuvaaja joutuu kantamaan usein mukanaan repullista kameravarusteita.

Canon EOS 60D on huippuluokan järkkäri.

 

Peilitön järjestelmäkamera on loistava kompromissi

 

Uusi tulokas järjestelmäkameroiden perheeseen on peilittömät ja pienet järjestemäkamerat. Ne ovat mielenkiintoinen yhdistelmä pokkaria ja perinteistä järjestelmäkameraa. Peilittömissä kameroissa tekniikka on lähempänä järjestelmäkameroita ja niihin voi vaihtaa objektiivin.

Panasonic DMC GF3

Peilittömillä järjestelmäkameroilla saa otettua jo todella laadukkaita kuvia. Lisäksi koko on lähellä kompaktikameraa joten näitä minijärkkäreitä on helppo kantaa mukana tilaisuuteen kuin tilaisuuteen.

Peilitön järjestelmäkamera ei välttämättä ole kallis – halvimmillaan kameran saa reilulla 300 eurolla – ja kalleimmat mallit maksavat jo reilusti yli tuhat euroa. Pieneen kameraan kytketty monipuolinen linssi tekee siitä yhtä käytännöllisen ja kannettavan kuin pokkari, mutta ero kuvien laadussa on helppo huomata.

Panasonic DMC-GF3 on edullinen ja hyvälaatuinen peilitön järjestelmäkamera. Ehdottomasti hintansa arvoinen.