Puhelinvalmistajien jyvät erottuvat akanoista

Heinäkuu on perinteisesti tulosjulkistusten kulta-aikaa. Yhtiöt kertovat toisen vuosineljänneksen tuloksistaan vuoron perään ja analyytikot saavat vettä myllyihinsä.

Apple takoo rahaa

Tämän heinäkuun tulosjulkistuksissa ei ole tullut mitään suuria uutisia – näyttää enemmänkin siltä, että toinen vuosineljännes vahvistaa alalla jo nähtyä trendiä: Suuret jyräävät ja pienet kärsivät. Näin Suomalaisittain on tietenkin harmi, että Nokia lukeutuu tässä vertailussa pienten joukkoon.

Nokia julkaisi oman tuloksensa viime viikolla, ja historiallisen huonoon tulokseen liittyi onneksi jokunen valonpilkahduskin. Nokia ilmoitti noin miljardin euron tappiosta noin neljän miljardin euron liikevaihdolla. Positiivinen pilkahdus oli Lumia mallien myynti mikä ylitti useimpien analyytikoiden arviot. 4 miljoonaa myytyä Lumiaa ei kuintekaan ollut mikään huipputulos.

Älypuhelinten (ja koko teknologia-alan) kiistaton kuningas Apple julkaisi myös oman osavuosikatsauksensa. Tulos oli jälleen satumaisen hyvä, mutta Applen julkistuksessa oli piilossa pieni pettymys markkinoille – Apple nimittäin joutui raportoimaan iPhonen myynnin vähentyneen. Eroa edelliseen vuosineljännekseen tuli jopa 26 prosenttia. Apple myi silti 26 miljoonaa iPhonea. Positiivinen uutinen Applen tulosjulkistuksessa oli iPadin myynti, mikä olin noussut ennätyslukemiin – kasvua oli tullut jopa 87% mynnin oltua 17 miljoonaa kappaletta.

Android -valmistaja LG joutui myös tuottamaan pettymyksen markkinoille. Yritykseltä odotettiin lähes 200 miljoonan euron tulosta, mutta se jäi vain noin 114 miljoonaan. LG:n matkapuhelinyksiköllä oli surullista kerrotavaa sen tehtyä noin 40 miljoonan euron tappiot. Matkapuhelinyksikön tappio oli pysynyt entisellään edellisvuodesta.  LG myi vuosineljänneksellä 13.1 miljoonaa puhelinta. Arvioiden mukaan tästä noin 5.9 miljoonaa olisi ollut älypuhelimia (Androideja).

Kun tähän yhtälöön lisää vielä Samsungin superpuhelimen Galaxy S3:n huippumyynnin, näyttää matkapuhelinmarkkina jakautuvaan pariin menestyjään ja suureen joukkoon huonosti kannattavia haastajia.

Avainsanat: , , , , ,