Älypuhelimen 5 tärkeintä ominaisuutta

Älypuhelimet valtaavat puhelinmarkkinoita kiihtyvällä tahdilla. Nopeasti kasvava älypuhelinten markkina on tuonut mukanaan runsaan määrän kilpailijoita – kilpailemaan kuluttajien euroista. Laaja tarjonta on toisaalta hienoa kuluttajalle, sillä lähes joka tarpeeseen löytyy sopiva puhelin. Mutta laajan valikoiman nurja puoli on valinnan vaikeus. Varsinkin peruspuhelimesta älypuhelimeen siirtyvän on vaikea päättää minkälainen älypuhelin olisi järkevä valinta.

Samsung Galaxy S3 on älypuhelinten lippulaiva

Valintakriteerit ovat luonnollisesti yksilöllisiä, mutta seuraavassa on listattuna muutamia keskeisiä asioita mitkä kannattaa huomioida puheinta valittaessa.

  1. Akun kesto, on puheliemen fyysisistä ominaisuuksista kenties tärkein – ja samalla älypuhelinten Akilleen -kantapää. Moni peruspuhelimen käyttäjä on tottunut “nokialaisen” viikkoja kestävään akkuun. Älypuhelimissa pitkästä akun kestosta voi vain haaveilla. Tyypilliset älypuhelimet on syytä ladata joka yö seuraavan päivän koitoksia varten. Älypuhelimissa akkua syövät erityisesti suuret ja kirkkaat näytöt, sekä jatkuvasti päällä olevat datayhteydet.
  2. Näyttö ja näytön koko on ominaisuus mikä kannattaa harkita tarkkaan. Suuri näyttö tarjoaa paremman käyttökokemuksen esimerkiksi nettisurffailussa, mutta koon nurjat puolet on syytä myös huomioida. Samsung Galaxy S3:n näyttö on lähes viisi tuumaa. Sen kokoista puhelinta ei enää kanneta paidan rintataskussa. Suuri näyttö vaatii lisäksi kestävän akun, jotta puhelinta voisi käyttää edes yhden kokonaisen päivän.
  3. Sovellustarjonta on huipputärkeä ominaisuus. Tämän päivän älypuhelinten houkuttelevuus ja erinomaisuus on nimenomaan siinä miten niitä voi laajenta ostamisen jälkeen. Kaupasta ostettuna puhelimissa on vain muutama perussovellus – kuten sähköposti, nettiselain ja muutamat muut. Älypuhelimen voima mitataan vasta siinä kohtaa kun käyttäjälle syntyy erityistarpeita. Mitä laajempi sovellusvalikoima puhelimessa on sitä todennäköisemmin käyttäjä löytää valikoimasta itselleen sopivan sovelluksen.
  4. Sähköposti on useille käyttäjille tärkein “sovellus”. Sähköpostisovelluksen on syytä siis vastata tähän tarpeeseen. Onneksi tänä päivänä lähes kaikissa älypuhelimissa on hyvä sähköpostisovellus valmiina, joten sitä ei tarvitse erikseen kaupasta hankkia. Sähköpostisovelluksissa on kuitenkin eroja, joskin kaikki ovat varmasti riittävän hyviä arkikäyttöön.
  5. Kamera on älypuhelinten yksi käytetyimmistä ominaisuuksista. Tällä hetkellä älypuhelimissa tuntuu olevan järjestelmällisesti noin 8 megapikselin kamerat – eikä kuvan laadussa ole merkittäviä eroja. Mutta halvassa puhelimessa on halpa kamera. Ja halvalla kameralla saa valitettavasti huonoja kuvia. Kun puhutaan noin 400-500 euron puhelimista, ei kameroissa ole enää merkittäviä eroja – jos vertailussa ei huomioida Nokian 808 Pureview -kameraa joka on laadussa omassa luokassaan. Valitettavasti 808 mallin käyttöjärjestelmänä on jo parhaat päivänsä nähnyt Symbian. Android ja iPhone saavat hieman etulyöntiasemaa Instagram -kuvapalvelun ansiosta. Instagram on noussut valokuvauksessa jopa legendaarisen Flickr -palvelun ohi. Instagram -sovellus on valitettavasti tarjolla vain iPhoneen ja Androidiin.

Puhelinten käyttöjärjestelmät ovat keskenään hyvin samantasoisia. Käyttöjärjestelmien erot syntyvät ennemminkin sovellustarjonnasta, kuin itse käyttöjärjestelmien ominaisuuksista. Applen iOS ja Googlen Android ovat käyttöjärjestelmän kehityksessä hieman haastajaa Windows Phonea edellä, mutta erot ovat pieniä ja tasoittumaan päin.