Wacom Bamboo Fun Pen and Touch -piirtotabletti

Käytettyäni Macbook Prota ja sen uskomattoman hyvää kosketuslevyä, päätin kokeilla josko piirtotabletit olisivat kehittyneet jo niin paljon, että niistä olisi Applen kosketuslevyn haastajiksi.

Tutkittuani aihetta hieman, päädyin ottamaan testiin Wacomin (piirtotablettien edelläkävijä – kiistatta) uudehkon Bamboo Fun Pen and Touch -tabletin. Koska en ole taiteilija millään mittarilla, ei itse piirto-ominaisuus ollut minulle kaikkein tärkein. Päädyin hankkimaan pienimmän tarjolla olevan tabletin, joka on noin 27 x 17 cm kokoinen ja ehkä noin 1 cm paksuinen. Luonnollisesti koko tabletin pinta ei ole piirtoaluetta. Silmämääräisellä arviolla piirtoalue on noin 7 tuuman kokoinen (16:9 mittasuhteessa).

Tabletin mukana tulee tietenkin piirtokynä, USB kaapeli sekä muutama vaihtokärki ahkerille piirtäjille. Kynä on kaksipäinen – toinen on piirtämistä varten ja toinen “pyyhkimistä”. Paketti sisälsi lisäksi vielä joitain piirto-ohjelmia, mutta niitä en kokeillut, sillä tarkoitukseni oli käyttää tablettia ensisijaisesti Ubuntulla, ja tarjolla olleet ohjelmat toimivat Windows ympäristössä.

Kosketuslevyn ja kynän lisäksi bamboossa on neljä hiiren näppäintä mitä pystyy konfiguroimaan mielensä mukaan – ainakin Windows ja Mac ympäristöissä. Linux käyttäjänä tyydyn käyttämään vain kahta perinteistä hiiren näppäintä.

Laitteen käyttöönotosta Linux -ympäristössä voisi kirjoittaa kokonaisen sarjan artikkeleita, mutta tässä yhteydessä tyydyn sanomaan, että se oli turhauttavan hankalaa. Muutaman tunnin googlailun ja tinkeröinnin jälkeen sain Bamboon toimimaan kuitenkin myös Ubuntussa.

Käyttö

Ennen laitteen hankintaa luin netistä arvioita, missä kosketuslevyä kehuttiin ja verrattiin jopa Macbookin kosketuslevyyn. Nämä arviot olivat yksi tärkeimmistä syistä miksi päätin hankkia Wacom -tabletin. Koen velvollisuudekseni sanoa, että laitteen kosketuspinta ei ole yhtä sileä ja sulavakäyttöinen kun Macbookin kosketuslevy. Tämä ei tarkoita ettei Bamboo Fun Pen and Touch olisi hyvä tai mukava käyttää; se ei kuitenkaan ole yhtä hyvä kuin Applen ratkaisu. Pinta on hieman rosoisempi eivätkä sormet liiku Wacom -tabletin pinnassa yhtä sileästi ja sulavasti kuin Macbookin kosketuslevyllä. Ei Bamboo kuitenkaan miltään hiekkapaperilta tunnu, mutta pieni vastus tuntuu sormenpäissä kun niitä liikuttelee Wacom -tabletin pinnassa.

Valehtelisin jos väittäisin, että Bamboohon tottuminen tapahtuu yhdessä päivässä. Omalla kohdallani totuttelu on kestänyt useita viikkoja mutta se alkaa tuntua vihdoin luonnolliselta, ja sormeni ovat tottuneet vihdoin tabletin herkkyysasetuksiin, mitä tietenkin voi säätä asetuksissa. Hiiren vaihtaminen tablettiin vaatii siis sinnikkyyttä ja luvassa on turhauttavia hetkiä kun tabletti reagoi vahinkokosketuksiin ja toisaalta se ei tunnu reagoivan kaikkiin kosketuksiin – erityisesti kahden sormen kosketukset ovat välillä arvoituksellisia. Voin kuitenkin luvata, että tablettiin tottuu ja ajan kanssa siitä saa paljon hyötyä irti ihan tavallisessa tietokonekäytössäkin.

Wacom Bamboo Fun Pen and Touch

Piirtäminen

Bamboon vahvuus verrattuna tietokoneen tavalliseen kosketuslevyyn on tuo kynä. Wacom tablettia voi siis ohjata sormenpäiden lisäksi mukana tulevalla kynällä. Kynään tottuminen on jopa enemmän aikaavievää kuin sormiohjaukseen totuttelu. Kynää voi ohjata kahdessa moodissa – suhteellisessa tai absoluuttisessa. Näistä jäkimmäinen tarkoittaa, että tabletin piirtoalueen yläkulma vastaa aina tietokoneen näytön yläkulmaa. Suhteellisessa -moodissa yläkulma löytyy aina suhteessa edelliseen kosketukseen – riippumatta missä kohtaa tablettia on kynällä viimeksi koskettanut. Itse päädyin käyttämään absoluuttista -asetusta, sillä sillä se tuntui helpoimmalta mallilta minulle tottua osoittelemaan kynää. Suhteellinen asetus mahdollistaa pienemmällä alueella koko näytön hallitsemisen, mutta etäisyyksien hahmottaminen tuntui ainakin minulle vaikealta, lisäksi tämä asetus vaati merkittävästi enemmän käden vakautta ja tarkuutta.

Rehellisesti sanottuna, en kovin paljoa ole kynällä leikkinyt, koska minussa ei tosiaan ole taitelijan vikaa. Asensin kuitenkin MyPaint -ohjelmaan Ubuntuun ja pienen testailun perusteella uskon, että piirtäjälle Wacom on loistava apuväline. Tabetti tukee montaa painetasoa, joten kynällä saa ohuempaa ja paksumpaa jälkeä riippuen siitä kuinka kovaa sitä painaa piirtolevyyn. Kynän herkkyyttä voi säätää itselleen sopivaksi asetuksissa. Kynällä piirtäminen ei tuntunut samalta kuin paperille piirtäessä – ehkä siksi, ettei tablettiin luonnollisesti jää jälkeä kynästä, vaan kynän jälkeä pitää seurata tietokoneen näytöltä. Tämä tuntuu aluksi erikoiselta, mutta pienen harjoittelun jälkeen alkaa piirtäminenkin onnistua.

Vempele logo -doodle

Yhteenveto

Yleistuntuma Wacom tabletissa on varsin mukava, vaikka se ei pehmeydessään ihan markkinoiden aatelia kenties olekaan. Mikäli olet kiinnostunut piirtämisestä, on Wacom Bamboo Fun Pen&Touch varasti hyvä hankinta. Hinta laitteella on noin 100 euroa, joten mistään vuosikymmenen investoinnista tabletin hankinnassa ei ole kyse. Ammattilaisten todennäköisesti kannattaa harkita suuremman tabletin hankkimista. Mitä suurempi piirtopinta-ala sitä tarkempi ja parempi kontrolli kynään käyttäjällä on.

Mikäli haluat tabletista hiiren korvaajan, kannattaa varata aikaa totutteluun, sillä tablet vaatii oman aikansa.

Wacom -tablet tukee myös eleitä, joten kosketuslevy toimii varsin kelvollisesti myös vaikka nettiselailussa tai kuvien selailussa ja muokkaamisessa. Linux -ympäristössä ei ole tuettuna kaikkia eleitä, joten niitä en pystynyt testaamaan kovin kattavasti. Kahdella sormella pyyhkäisy toimii kuitenkin kohtuullisen hyvin, vaikka välillä käytössä esiintyy ongelmia sopivan kosketuksen löytämiseksi.

Onko laite hintansa väärti? Kyllä.

Hintalaatu suhde? 3.5/5.0.

Mikäli kiinnostuit tabletista, voit ostaa sen cdon.fi -palvelusta: Wacom Bamboo Fun Pen and touch. Seuraamalla linkkiä tuet myös vempele.com sivuston ylläpitoa.

Avainsanat: , , ,