Uusi iPadihan sieltä tuli

Uusi iPad ja huipputarkka näyttö

Nyt on kulunut reilu viikko Applen iPad julkistuksesta, ja rehellisesti sanottuna – minut uutukainen jätti hieman kylmäksi. iPad 2:n käyttäjänä vaatimustaso oli asetettu ehkä hieman turhankin korkealle, eikä teknomedia omalla intoilullaan ainakaan laskenut odotuksia uuden laitteen suhteen.

Paljon mielenkiintoista uuttahan uudessa iPadissa on. Apple on onnistunut korjaamaan monta iPad 2:n vikaa tai vajetta, mutta ehkä ne tärkeimmät uudistukset jäivät vielä pöytälaatikkoon.

Luonnollisesti uusi “melkein retina” tason näyttö on omiaan nostamaan kiinnostusta laitetta kohtaan. Huipputarkka resoluutio pesee kilpailun maan rakoon, vaikka ihan iPhone 4:n tasolle ei päästykään. Toinen odotettu uudistus oli varmasti prosessoripuolella, mutta sielläkään Apple ei ihan päässyt odotuksien tasolle. Veikkaanpa kuitenkin, että uuden iPadin sisuskalut pyörittävät sovelluksia ja pelejä ilman ongelmia. Yksi aikaisempien iPadien suurimmista ongelmista on ollut suoraan sanottuna surkea näyttö – ja tämän Apple korjasi kerta heitolla. Uuden iPadin kameran pitäisi olla iPhone tasoa.

Mutta mikä sitten minua jäi kaivertamaan? No ensinnäkin, odotin, että uusi iPad olisi ollut iPad 3 (kuten odotti moni muukin). Sen sijaan Apple päätti nimetä uutukaisensa vain “uudeksi iPadiksi”. Tuntuu ehkä pikkumaiselta valitukselta, mutta nimi oli ehkä laimein sitten iPhone 3GS mallin, mikä sekin veti nimeämiskäytännössä pohjat.

Suurempiin puutteisiin kuitenkin törmättiin itse laitteen raudassa ja ohjelmistossa. Itse odotin, että uusi laite olisi kevyempi ja edeltäjäänsä pienempi. Näin ei valitettavasti kuitenkaan ole. Tabletti on laite, mitä käytetään pääasiassa käsien varassa. Tästä syystä laitteen paino on kriittisen tärkeä ominaisuus. iPad 2 on sen painoinen, että sitä jaksaa aika pitkään kannatella – mutta kevyempi olisi ollut parempi.

Odotin myös akkuun parannusta. Tämän hetken vajaa 10 tunnin käyttöaika on kilpailijoihiin nähden loistava, mutta parempaa toivoisin. Akkua Apple toki paransi, mutta muu raudan parannus söi suuremman akun mukanaan tuomat hyödyt, eikä uusi iPad kestä ilman laturia edeltäjiään kauempaa.

Kolmas pettymys oli iPhone 4S:n suosion taannut ääniohjaus Siri. Tästä on puhuttu ja kohuttu niin paljon, että oli lähesä käsittämätöntä, että Apple ei sitä uuteen iPadiin tuonut. Toki iPadissakin on jokin ääniohjaus ominaisuus, mutta se ei ensi kuuleman perusteella ole kuitenkaan Siri.

Summa summaarum – ei Apple ostopäätöstä helpoksi tee. Toisaalta uusi iPad on edeltäjiään parempi, mutta onko parannus riittävän suuri – varsinkaan iPad 2:sta? Tarkempi näyttö ja parempi kamera toki ovat hienoja uutuuksia, mutta ainakaan itselläni nämä kaksi asiaa eivät ole nousseet iPad 2:n suurimmiksi ongelmiksi.

Toistaiseksi luultavasti pidän rahat visusti lompakossa ja jään odottelemaan muita laiteuutuuksia – Applelta tai joltain muulta valmistajalta.

 

Avainsanat: , ,