Carrier IQ skandaali alkaa selvitä kun pöly laskeutuu

Viimeisen parin päivän aikana Carrier IQ -nimisen kalifornialaisyrityksen ympäirllä on käynyt kova puhuri. Yhtiö joutui myrskyn silmään kun paljastui, että sen puhelimen käyttöä seuraava sovellus pyöri luvatta monen puhelinvalmistajan puhelimissa Yhdysvalloissa.

Vielä eilen ei ollut selvää kuka sovelluksen takana oikeasti on (eli kuka sen on puhelimiin asentanut) ja miksi. Moni valmistaja riensi julistamaan syyttömyyttään. Viimeisen vuorokauden aikana tilanne on kuitenkin alkanut selviämään toden teolla. Carrier IQ:n “saastuttamien” puhelinten valmistajat ovat kertoneet avoimesti, että sovellus on puhelimiin asennettu jo tehtalla – mutta molemmat johtavat Android valmistajat ovat kertoneet vaatimuksen sovellukseen tulleen amerikkalaisilta operaattoreilta.

Samsung ja HTC molemmat kertovat, että he eivät kerää, eivätkä saa puhelimesta kerättyä dataa, vaan se toimitetaan sovelluksen tilaajalle. Tilaajaksi on paljastunut amerikkalaiset operaattorit, jotka ovat vaatineet monia valmistajia asentamaan sovelluksen ennen puhelimen myyntiin ottamista.

Sekä Carrier IQ, että operaattorit ovat rientäneet kertomaan, että ne eivät oikeasti kerää mitään henkilökohtaista tietoa, vaan ainoastaan anonyymia, puhelimen ja verkon toimintaan liittyvää tietoa, jotta verkkoja voidan parantaa.

Amerikkalaisoperaattoreista vain Verizon on kertonut, että se EI käytä Carrier IQ -sovellusta. Myös kanadalaisoperaattorit ovat vakuutelleet syyttömyyttään. T-mobile, Sprint ja AT&T ovat kertoneet käyttävänsä Carrier IQ -sovellusta verkon ja puhelimen toimivuuden parantamisen nimissä. Eurooppalaiset operaattorit eivät ole tiettävästi Carrier IQ:ta käyttäneet.

“Syylliseksi” paljastui, kuten eilen epäilinkin, amerikkalaiset operaattorit. Operaattoreiden ja Carrier IQ:n selitys sovelluksesta, sen toiminnallisuudesta ja käyttötarkoituksesta saattaa tietenkin olla totta, mutta jos tarkoitusperät ovat olleet vilpittömät, miksei tätä tiedonkeruuta ole järjestetty samoin kuin esimerkiksi tietokonemaailmassa, missä sovellukset tyypillisesti avoimesti kysyvät lupaa tiedon keruulle, ja antavat käyttäjälle mahdollisuuden kieltätyä tiedon keräämisestä. Apple on noudattanut tätä samaa toimintatapaa omissa iOS laitteissaan.

Which companies are on the Carrier IQ bandwagon? — Engadget.