Asus Transformer Prime puskee iPadin markkinoille

Tabletti -markkinat näyttävät aika suruttomilta – jos asiaa katsoo muiden kuin Applen näkövinkkelistä. Vaikka Androidista on olemassa tabletteihin optimoitu versio JA jonkin verran Android pohjaisia tabletteja on jo markkinoilla, ei mikään tunnu voivan haastaa iPadia.

Asus on asiasta eri mieltä. Asusin alkuperäinen Transformer oli mielenkiintoinen konsepti joka tarttui iPadin (tai yleensäkin tablettien) suurimpaan heikkouteen – eli näppäimistöön.

Ohjelmistopohjainen näppäimistö toimii hyvin niin kauan kun käyttäjän ei tarvitse kirjoittaa pitkiä tekstejä – mutta jo sähköpostin kirjoittaminen tuntuu tuskaiselta, jos apuna ei ole kunnon näppäimistöä.

Transformer korjasi tämän tilanteen (joskin näppäimistö on kallis lisälaite). Nyt Asus tuo markkinoille jo seuraajan Transformerille. Tämä malli pistää iPadin jo vaikeampaan rakoon – sillä Transformer Prime näyttäisi pesevän iPad 2:n lähes kaikilla tärkeillä mittareilla.

Transformer Prime tukee jo 1280 x 800 pikselin resoluutiota, näytön koko on 10.1 tuumaa ja akun kerrotaan kestävän jopa 12 tuntia – eli pidempään kuin iPad 2:ssa. Prosessori on neliytiminen ja tabletissa on mm. hdmi ulostulo, microSD korttipaikka ja luvassa on päivitys Ice Cream Sadwich -versioon Androidista vuoden loppuun mennessä. Kaikkien parannusten jälkeenkin Transformer Prime on yhä kevyempi kuin iPad 2. Hinta USA:ssa on 499 dollaria 32 gigatavun mallille. Suomen hinnasta ei vielä ole tietoa, mutta voisi kuvitella, että hinta pyörii jossain 499 – 449 euron välillä.

Rehellisesti sanottuna, laitteena Transformer Prime on kenties iPad 2:sta parempi, mutta heikkous on ollut ohjelmistotarjonta. Android tabletit eivät vielä ole lyöneet itseään läpi, joten ohjelmistokehittäjätkään eivät ole vielä laitteesta innostuneet. Tämä on hankala noidankehä mikä Android leirin pitää pystyä rikkomaan. Uskon, että Transformer Primen kaltaiset laitteet edesauttavat Android tablettien yleistymistä – ja sitä kautta sovellustarjontakin paranee.

Transformer Prime detailed: 10-inch Super IPS+ display, 12-hour battery and quad-core Tegra 3, ships in December for $499 — Engadget.