Vastamelukuulokkeet pikavertailussa

Vastamelu -teknologia juontaa juurensa jo 1950 -luvulle. Tekenologia kehitettiin alunperin hiljentämään helikopterien ja lentokoneiden aiheuttamaa melua koneiden ohjaamoissa. Vastamelun idea on “peruuttaa” ympäröivät ääniallot lähettämällä korvaan vastaääntä mikä nollaa ympäöivän kohinan. Vastamelu teknologia on yleistynyt viimeisten vuosien aikana myös kuluttajille suunnatuissa kuulokkeissa. Voisi sanoa, että suosituiksi vastamelukuulokkeet teki Bose tuodessaan teknologian omaan Quiet Comfort -mallistoonsa. Bosen kuulokkeet on suunnattu erityisesti paljon matkustaville, jotka altistuvat usein ja pitkiä aikoja lentokoneen matkustamossa vallitsevaan tasaiseen – ja melko kovaääniseen kohinaan.

Viimeisten parin vuoden aikana teknologia on kuitenkin löytänyt tiensä myös kohtuuhintaisiin kuulokkeisiin. Vastamelu kuulokkeita saa useita eri malleja – kuten muitankin kuulokkeita. Ensimmäiset kuluttajille tarkoitetut vastamelukuulokkeet olivat korvien ympärille asettuvia malleja. Tämän jälkeen markkinoille tuli koriven päälle laitettavia malleja jotka onnistuivat melunpoistossa vähintään yhtä hyvin kuin edeltäjänsä. Nyt vastameluteknologiaa on saatavan myös korien sisään työnnettävissä kuulokkeisa – eli ns. in-ear kuulokkeissa.

Vaikka perukuulokkeiden hinnat ovat suoraan sanottuna romahtaneet – ei vastamelukuulokkeita saa vieläkään parillakympillä. Onneksi vastamelukuulokkeista ei kuitenkaan tarvitse maksaa satoja euroja, vaan ihan kohtuullisia malleja saa jo noin sadan euron hintaan.

Hyvä esimerkki kohtuuhintaisesta vastamelukuulokkeesta on Sonyn MDR-NC33 malli. Vaikka Sonyn NC33 kuuloke näyttää ensivilkaisulta hieman erikoisen malliselta, on se suunniteltu erittäin hyvin korvaan istuvaksi. MDR-NC33 peruuttaa valmistajan mukaan jopa 90% ympäröivästä melusta. Itse vastameluyksikkö on varsin pienikokoinen, eikä se ole juuri AAA paristoa suurempi. Muiden vastamelukuulokkeiden tapaan NC33 tarvitsee yhden AAA pariston toimiakseen. Sony ilmoittaa, että NC33 malli toimii jopa 100 tuntia yhdellä paristolla. NC33:n heikkous on siinä, että kuulokkeet eivät toimi lainkaan passiivimoodissa – eli kun paristosta loppuu potku, kuulokkeista loppuu musiikki.

Sony MDR-NC33

Hintaseurannan mukaan MDR-NC33 mallia saa Suomesta noin 80 euron  hintaan. Mielestäni ihan kohtuullinen hinta ottaen huomioon kuulokkeiden laadun ja ominaisuudet.

Toinen houkutteleva vastamelukuuloke on ehdottomasti Harmanin AKG K 390 NC. Harman (tai AKG) toi malliston markkinoille jo jokunen vuosi sitten ja varsin kovaan (noin 300 dollarin hintaan). Ajan myötä mallin hinta on laskenut ja nyt sitä saa tilattua jo noin 80 euron hintaan. K390NC on varsin tyylikäs ja vakaan tuntuinen kuuloke, joskin vastameluyksikkö on erittäin suurikokoinen. Toinen suuri ongelma vastameluyksikössä on sen ja kuulokkeiden välisen johdon pituus (tai paremminkin pituuden puute). Vastameluyksikköä ei nimittäin voi laittaa vaikka vyölle tai taskun reunaan roikkumaan. Yksikkö painaa myös sen verran paljon, ettei sitä voi jättää vain roikkumaan vaan se on pakko kiinnittä vyökiinnikkeellä vaikka rintataskuun tai paidan kaulukseen. K390NC malli poistaa taustamelusta noin 85% mikä sekin on varsin kiitettävä suoritus. K390NC erikoisuus on kuulokejohtoon integroitu mikrofoni ja ohausyksikkö minkä avulla kuulokkeita voi käyttää myös hands-free -kuulokkeina monien matkapuhelinten kanssa.

AKG K390NC

Kumpi näistä sitten on parmempi? Vastaus riippuu tietenkin käyttötarpeesta. Molemmilla kuulokkeilla on omat vahvuutensa. Sonyn 100 tunnin toiminta-aika on varsin hyvä suoritus, kuulokkeet istuvat korviin hyvin ja ne peittävät hyvin (jopa 90%) ympäröivästä taustamelusta. AKG:n malli on mielestäni hieman Sonyn mallia tyylikkäämmän näköinen. Lisäksi AKG:n hands-free ominaisuus antaa kuulokkeille lisäpisteitä vertailussa Sonyn malliin. AKG:n 85% melunpoisto on sekin varsin hyvä suoritus.