Nokian Windows phone palvelut jäivät sivuosaan

Pistääkö Nokia Mix Drive Spotifyn ahtaalle Windows Phone puhelimissa?

Viime viikolla vietettiin Nokian jokavuotinen mediatapahtuma “Nokia World”. Tämän vuotinen Nokia world sai poikkeuksellisen paljon huomiota osakseen monen vuoden hiljaiselon jälkeen. Kohinan taustallala oli luonnollisesti Nokian uuden strategian hedelmät, eli Windows Phone -käyttöjärjestelmää käyttävät älypuhelimet.

Mitään järisyttävää Nokia ei tapahtumassa julkasissut, sillä julkaistut Windows Phone uutukaiset olivat vuotaneet totuttuun tapaan julkisuuteen jo kuukausia aikaisemmin.

Nokian heikkoudeksi uudessa strategiassa on arvioitu Nokian kyky erottua muista valmistajista, joilla on myös mahdollisuus valmistaa Windows Phone alustalla toimivia puhelimia. Tämä sinällään ei ole kovin mullistavaa, mutta Microsoftin käyttöjärjestelmä ei mahdollista erottumista omalla käyttöliittymällä – temppu mitä HTC on käyttänyt menestyksellä niin Windows Mobile -laitteissaan kuin myös Android alustaa hyödyntävissä puhelimissaan.

Käytännössä Windows Phone valmistajien työkalut erottumiseen jäävät kovin rajallisiksi: erottuminen onnistuu joku rautakilpailussa (mitä sitäkin rajoittaa käyttöjärjestelmän kyvykkyys), hinnassa (mikä tuskin houkuttaa valmistajia) tai valmistajien omilla sovelluksilla.

Nämä Nokian “omat” palvelut / sovellukset jäivät hieman muun kohun varjoon viime viikon tapahtumassa, mutta kyllä Nokia kuintekin julkaisi jotain mielenkiintoista mikä erottaa sen kilpailijoistaan. Nokia Drive on ensimmäinen ja ainoa ilmainen navigointisovellus Windows Phonelle – kyse on ominaisuudesta minkä muiden valmistajien puhelimen ostajat joutuvat ostamaan erikseen. Tarjontaa toki löytyy, mutta ilmaiseksi navigointia ei ilmeisestikään saa muilta kuin Nokialta.

Toinen mielenkiintoinen palvelu-uutuus oli Nokia Mix Radio – eli ilmainen streaming radio, mikä sijoittuu ominaisuuksiltaan johonkin Pandoran ja Spotifyn välimaastoon. Nokia Mix radio mahdollistaa käyttäjän soittaa mieleistä musiikkia puhelimellaan – perustuen esivalittuihin radioasemiin. Lisäksi käyttäjä voi valita kolme suosikkiartistiaan jonka musiikkia radio sekoittaa sujuvasti. Ihan Spotifyn kaltaista kontrollia käyttäjällä ei siis ole soitettavaan musiikkiin, mutta se kuulostaa erittäin houkuttelevalta vaihtoehdolta maksulliselle Spotifylle – mitä ei edes ole toistaiseksi saatavilla Windows Phone alustalle.

Nokia’s Mix Radio is a big thing and i tell you why | nokiagadgets.com.