Amazonin tabletti Fire vetäisee maton alta monilta valmistajilta

Amazon Kinlde Fire haastaa muut tabletit hinnalla

Tablettien markkinan on pitänyt kehittyä räjähdyksenlailla viimeisen vuoden aikana. Android tablettien esiinmarssin piti pyyhkäistä Applen iPad pois maailmankartalta. Mutta toisin on käynyt. Android valmistajat ovat tyytyneet lypsämään korkeita katteita uudesta laitekategoriasta. Androidin kilpailuvaltti piti olla hinta, mutta valmistajien ahneus, tai kyvyttömyys kilpailla Applen kanssa hinnalla, on jättänyt Androidin tablettimarkkinan marginaaliin. Applen iPad ja iPad 2 ovat jatkaneet voittokulkuaan ilman vastusta. 

Tablettimarkkina on kaivannut todellista haastajaa – eikä Android tai WebOS ole toistaiseksi pystynyt nousemaan uudelle tasolla kilpailussa. Viime viikolla marssi kuitenkin näyttömölle – kuin varkain – uusi tulokas, eli Amazon. Amazon on ollut varsin aggressiivinen Androidin suhteen ja sen on pyrkinyt haastamaan mm. Androidin sovelluskauppaa omalla kilpailevalla kauppapaikallaan.

Viime viikolla Amazon räjäytti potin julkaisemalla oman Android tablettinsa, nimeltä Kindle Fire. Kyse on Android variantista, minkä Amazon on kustomoinut sopimaan itselleen. Amazonilla on monta vahvuutta mitkä kilpailijoilta puuttuvat. Amazonilla on mm. maailman suurin kirjakauppa – missä sähköisten kirjojen osuus on jo ylittänyt perinteiset paperipainokset. Amazon on lisäksi pysynyt teknologia-alan kärkipaikoilla oman palvelinalustansa avulla. Amazonin palvelinfamia hyödyntävät useat maailman suurimmista nettisivustoista ja palveluntarjoajista. 

Firen myötä Amazon on päättänyt napata tablettien markkinoista leijonanosan – pääasiassa innovatiivisilla ratkaisuillaan ja todella houkuttelevalla hinnalla. 199 dollarin hintainen laite tulee menemään kuin kuumille kiville – ja moni Kindle lukulaitteen ostaja tullee korvaamaan vanhan laitteensa juuri Amazonin Fire tabletilla. 

Amazon onkin pistänyt suuren osan kilpailijoista tiukan paikan eteen. Jos Android valmistajat haluavat pysyä kisassa mukana, nyt on pakko laskea hintoja. 

Ensimmäinen hintakisaan vastannut oli Blackberry playbookinsa kanssa. RIM on hankalassa väliraossa oman tablettinsa kanssa, sillä se ei yksinkertaisesti tunnu myyvän. Niinpä RIM on päättänyt yrittää hankkia laitteelleen markkinaosuuksia hintoja pudottamalla. Nyt myös HTC on päätynyt samankaltaiseen ratkaisuun ja tarjoaa Flyer tablettia hintaan 299 dollaria – entisen 499 dollarin sijaan.  (lisää aiheesta: cnet)

Me Suomessa voimme vain haaveilla ulkomailla käytävästä hintakilpailusta, sillä meidän markkinoille ei aggressiivisia kisaajia ole luvassa. Perinteiset Android valmistajat tuskin aikovat lähteä kisaamaan keskenään ja syömään omia katteitaan. Hintakilpailu käydään nyt suurilla markkinoilla, ja pieniltä markkinoilta lypsetään viimeisetkin eurot ennen kuin hintoja on jossain vaiheessa pakko laskea. Amazon ei valitettavasti toimi kovin aktiivisesti Suomessa, vaikka kaupasta voikin tilata tavaraa Suomeen. Kotimaine kirjallisuus loistaa yhä poissaolollaan Amazonin kaupasta.