Samsungin paletti sekaisin Googlen Motorola ostoksen jäljiltä

 

 

Samsungin Badasta avointa lähdekoodia?

Google siis päätti liittyä puhelinvalmistajien sankkaan joukkoon ostamalla Motorolan matkapuhelintoiminnot. Julksiuudessa on päällimmäisenä selityksenä ollut Motorolan halu suojata Androidia Motorolalta saatavilla patenteilla – uskokoon ken tahtoo.

Vaikka kaikki Android -valmistajat antoivatkin heti uutisen julkistuksen jälkeen positiviisia kommentteja siitä kunka “tervetullut” Googlen ostos oli Android -perheelle. Yksi mahdollinen syy on myös huhut siitä, että Motorola olisi suunnitellut haastaa muita Android -valmistajia oikeuteen sen patenttien rikkomuksista. Tässä valossa Googlen ostos varmasti olisi ollut tervetullut koko Android -valmistajien joukolle.

Mutta pian julkistuksen jälkeen julkisuudessa alkoi spekulaatio siitä miten kukin valmistaja pyrkii eroon (tai ainakin vähentämään riippuvuuttaan) Androidista. Yksi eniten esillä ollut valmistaja on ollut Samsung, jonka on spekuloitu mm. olevan kiinnostunut WebOS -käyttöjärjestelmästä. Tämän huhu Samsung kielsi. Niinpä seuraavat spekulaatio kohdistui Nokian hylkäämään MeeGo -käyttöjärjestelmään. MeeGo kun kärsii eturivin puhelinvalmistajan puutteesta tällä hetkellä. Myös tämän huhu Samsung tyrmäsi.

Samsungin on myös epäilty luopuvan Windows Phone -puhelinten valmistuksesta. Spekulaation taustalla on Samsungin tyytymättömyys Microsoftin ja Nokian sopimukseen, minkä Samsung ilmeisestikin uskoo antavan Nokialle merkittävää kilpailuetua muihin valmistajiin nähden. Tosin – tässä valossa luulisi Samsungin pyrkivän kiireen vilkkaa eroon Androidista, sillä Googlella jos jollain lie selvä kilpailuetu muihin Android valmistajiin, vaikka Google toisin todisteleekin julkisuudessa.

Viimeisin Samsung uutinen koskee kuitenkin Samsungin omaa Bada -käyttöjärjestelmää. Samsung on työstänyt jo vuosia itselleen omaa puhelinkäyttöjärjestelmää mitä se jo käyttääkin edullisemmissa älypuhelimissaan. Viikon takaisten uutisten mukaan Samsung pykisi avaamaan Badan avoimen lähdekoodin -hankkeeksi toivoen samalla, että se houkuttelisi muita valmistajia ottamaan Badan käyttöön. Tämä toisi luonnollisesti Samsungin Badalle enemmän painoarvoa ja samalla pudottaisi Samsungin riippuvuutta Androidista. Kysehän on samasta tempusta mitä Nokia yritti Symbianin kanssa, kun Googlen Android alkoi saavuttaa markkinaosuuksia.

Symbian temppuilusta kuitenkin tiedetään, että liike on verrattain epätoivoinen ja todennäköisesti tulee epäonnistumaan. Nokia hankki Symbianin takaisin itselleen ja rakentaa siitä vielä parin vuoden ajan uusia puhelimia. Tämän jälkeen Nokian älypuhelimet nojaavat täysin Microsoftin Windows Phone alustaan.