Yksityisyyden suoja koetuksella

Mikä ihmeen yksityisyydensuoja?

Parina viime päivänä yksityisyyden suoja on noussut taas tapetille – erityisesti liittyen sähköisiin palveluihin.

Englannin mellakoiden yhteydessä mellakoijat käyttivät mm. Blackberry -puhelimia (ja – palveluita) koordinodakseen mellakkaiskuja. Englannin viranomaiset luonnollisesti ovat kiinnostuneita siihen ketkä mellakoita orkestroivat ja ketkä niihin osallistuivat. Tässä tapauksessa mellakoihin osallistuneet ovat uhanneet RIM:in työntekijöitä väkivallalla, mikäli he tekevät yhteistyötä viranomaisten kanssa ja luovuttavat käyttäjien tietoja.

Blackberry on jälleen myös Intian viranomaisten hampaissa. Intian viranomaiset haluavat pääsyn Blackberryn sähköpostiin jotta se voi valvoa kansalaisiaan ja heidän tekemisiään.

Toinen mielenkiintoinen uutinen oli tältä päivältä, kun yhteisöpalvelu Facebookin sekavat yksityisyydensuojasäännöt ovat johtaneet tahattomasti ihmisten puhelinnumeroiden päätymiseen Facebookin haltuun. Facebook onkin saanut jatkuvasti kuraa niskaansa todella kummallisista ja jatkuvasti muuttuvista yksityisyydensuoja-asetuksista.

Myös LinkedIn tuntuu liikkuvan hieman arvelluttavalla maaperällä ottaessaan kaikkien huomaamatta oikeuden käyttää käyttäjien tietoja. LinkedIn haluaa käyttää käyttäjien nimiä ja kuvia mainostarkoituksiin.

Viimeisenä (vaan ei vähäisimpänä) esimerkkinä listaan pääsee  Google, joka on joutunut inhottavaan ristiriitaan EU:n ja Yhdysvaltojen ristiriitaisen lainsäädännön takia. Yhdysvaltojen Patriot Act velvoittaa kaikkia yhdysvaltalaisia yhtiötä luovuttamaan tietoja mikäli Yhdysvallat niitä pyytävät. Toisaalta Googlen (ja muiden yhtiöiden) tytäryritykset joutuvat noudattamaan EU:n lainsäädäntöä – mikä eksplisiittisesti kieltää EU -alueen käyttäjien tietojen luovuttamista EU:n ulkopuolelle.

Google joutuikin tänään myöntämään, että Google on luovuttanut EU alueen käyttäjien tietoja Yhdysvaltain viranomaisille.

Näiden uutisten perusteella tämän viikon voisi nimetä “unohda yksityisyydensuoja” -viikoksi. Toivotaan, että viikkoa vietetää jatkossa vain kerran vuodessa…