Windows 7 valloittaa tietokonemarkkinoita

Windows jyrää - muut vikisee

Microsoft julkaisi uudistetun Windows 7 käyttöjärjestelmänsä jo lokakuussa 2009. Tuosta on kulunut jo lähes kaksi vuotta, ja vihdoin näyttää siltä, että Windows 7 ohittaa muut markkinoilla olevat käyttöjärjestelmät.

Gartnerin tutkimuksen mukaan tämän vuoden lopulla Windows 7:n osuus maailman tietokonemarkkinoista on 42 prosenttia. Kovin haastaja Windows 7:lle on Microsoftin oma Windows XP -käyttöjärjestelmä. Huolimatta siitä, että XP ei ole enää myynnissä – on sen markkinaosuus pysynyt todella korkeana. Microsftin käyttöjärjestelmien uusiutumissykli on hyvin riippuvainen kahdesta asiasta. Ensinnäkin yritysten IT osastojen budjetit ovat rajallisia, niinpä ne usein jättävät joka toisen päivityksen tekemättä. Microsoftin Vista ei koskaan saavuttanut suurta suosiota – juuri tästä syystä. Toinen käyttöjärjestelmän uusiutumiseen vaikuttava seikka on kuluttajien uusien tietokoneiden ostosykli. Kuluttajat harvemmin päivittävät Windows -tietokoneensa käyttöjärjestelmää, joten uusi käyttis tulee vasta uuden tietokoneen hankinnan yhteydessä.

Paljon palstatilaa saanut Applen Mac OSX on onnistunut kasvamaan muuta markkinaa nopeammin. Huolimatta runsaista palstamillimetreistä, OSX on yhä “marginaalinen” käyttöjärjestelmä. Sen osuus on yhä vain noin 5 prosenttia uusista tietokoneista. Mac käyttöjärjestelmän suosio on kasvanut kuitenkin voimakkaammin länsimarkkinoilla (Eurooppa, Pohjois-Amerikka) kuin kehittyvillä markkinoilla.

Gartner ennustaa Windowsin jatkavan yhä hallitsevana käyttöjärjestelmänä – erityisesti siksi, että yrityksissä on käytössä paljon sovelluksia, jotka toimivat vain Windows -käyttöjärjestelmän päällä. Kuluttajamarkkinoilla käyttöjärjestelmästä riippumattomia sovelluksia on jo yli puolet, mutta yrityksissä liitto Windowsiin on tiukemmassa.

Linux pysyy yhä hyvin merkityksettömänä käyttöjärjestelmänä kuluttajamarkkinoilla. Se ei lyhestä suosiostaan huolimatta onnistunut vakiinnuttamaan asemaansa minikannettavissa.

Lisää aiheesta Gartnerin PC markkinoiden analyysissä.