Puoli tusinaa uutista Windows Phonesta

Windows Phone nostaa päätään - varovasti

Windows Phone on saanut viimeisen parin päivän aikana runsaasti palstatilaa eri nettijulkaisuissa. Uutisoinnin taustalla ei ole mikään mullistava julkistus Microsoftin matkapuhelinalustasta vaan paremminkin kyse on useasta pienestä asiasta liittyen matkapuhelinalan haastajaan.

Ensinnäkin Mangoa seuraava “Tango” versio näyttäisi olevan suunnattu erityisesti halpoihin  puhelimiin. Windows Phone alusta vaatii tällä hetkellä paljon matkapuhlimen raudalta. Tämän seurauksena tällä hetkellä myynnissä olevat Windows Phone puhelimet ovat sieltä kalleimmasta päästä. Microsoft haluaa päästä mukaan myös kilpailemaan edullisemmissa malleissa. Tangon on tarkoitus tuoda ratkaisu tähän. Uutisoninin mukaan Microsoft saattaa jopa haarauttaa alustansa kalliimpiin puhelimiin ja halvempiin malleihin. Henkilökohtaisesti haarauttaminen kuulostaa hölmöläisen hommalta, mutta aika näyttää olenko väärässä vai oikeassa.

Toinen mielenkiintoinen juttu Windows Phoneen liittyen on Motorolan matkapuhelintoimintojen toimitusjohtajan haastattelu, missä hän kertoo Motorolan harkitsevan vakavasti Windows Phone -valmistajien joukkoon liittymistä. Toimitusjohtaja tosin haluaisi tässä tapauksessa samanlaiset etuudet ja ehdot mitkä Nokia onnistui neuvottelemaan Microsoftin kanssa. Näistä ehdoista on liiikkunut julkisuudessa useita spekulaatioita.Miksi Motorola sitten pohdiskelee Android leirin jättämistä? No, ensinnäkin kerroimme jo jokin aika sitten Motorolan haaveilevan omasta käyttöjärjestelmästään. Yhtiö on varmasti kuitenkin tajunnut, että ihan oman käyttiksen tekeminen on suurempi sijoitus mihin heillä kenteis rahkeet riittävät. Lisäksi kokonaan uuden käyttöjärjestelmän esitteleminen markkinoille on suuri riski. Androidista pois Motorolaa ajaa Androidin sisällä oleva verinen taistelu markkinaosuuksista. Android -leiriin ilmoittautuu lähes joka viikko uusi kilpailija mikä ajaa marginaaleja yhä pienemmiksi. Amerikkalaisyhtiö joutuu taistelemaan markkinaosuuksista mm. kiinalaisten, korealaisten ja taiwanilaisten valmistajien kanssa.

Myös Androidin fragmentoituminen on varmasti tekjiä mikä pistää valmistajia miettimään sijoituksiaan alustaan. Vaikka Android puhelimia aktivoidaan ennätysvauhtia, alkaa eri käyttöjärjestelmäversioiden kirjo olla pahempi kuin Nokialla aikanaan.

Myös Nokian Pohjois-Amerikan markkinoista vastaava johtaja hämmensi hieman Windows Phone -keittoa tällä viikolla. Värikkäät lausunnot sisältävät mm. ilmoituksen siitä, että Nokia lakkaa myymästä Symbian ja S40 puhelimia Pohjois-Amerikassa kunhan Windows Phonet saadaan markkinoille. Monen teknologiasta innostuneen kahvi meni varmasti väärään kurkkuun kun Engadget raportoi, että Nokia ei aio viedä Nokia N9 -meego puhelinta lainkaan Pohjois-Amerikkaan. Nämä kaikki pohjustavat Nokian kovaa panostusta Windows Phoneen – erityisesti juuri Pohjois-Amerikassa. Chris Weber laukoi lisäksi myös muutaman valitun sanan mm. Androidista ja iPhonesta. Weberin mielestä molemmat käyttöjärjestelmät ovat vanhanaikaisia – erityisesti verrattuna Windows Phoneen. Kyse on tietenkin provosoivasta markkinointiviestistä – mutta totuus on kuitenkin se, että iPhone on ollut hyvin samanlainen julkistamisestaan lähtien. Muutokset ovat olleet varsin pieniä ja kosmeettisia mitä tulee käyttöliittymään ja sen toimintaan. Myöskään Android ei ole Weberin mielestä onnistunut uudistumaan – vaan on jäänyt sekin viime vuosikymmenen tyyliin kiinni. Weber artikuloi myös sen, että hän uskoo Android -alustan fragmentoitumsen ajavan käyttäjiä loppujen lopuksi Windows Phone -laariin (ja toivon mukaan siinä yhteydessä Nokian asiakkaaksi).