Nokian puhelimet saavat uudet nimet … taas

Uusi Nokia 500 ei olekaan autonavigaattori, vaan Symbian puhelin

Vanhemmat tietävät kuinka vaikeata on keksiä lapselle nimi. Ennen lapsen syntymää tutkitaan sukukirjat ja nimikirjat ja muistin sopukat kun koitetaan keksiä perheen tulokkaalle nimi mikä “tuntuu oikealta”.

Nokialla tuo nimeäminen tuntuu vähintään yhtä vaikealta. Viime vuosina yhtiö on keksinyt uusia nimeämiskäytäntöjä puhelimilleen.

Nimien taival alkoi kaikkien muistamille numerokoodeilla, kuten Nokia 2110. Tuolloin nimeäminen oli aika loogista – mitä suurempi (ensimmäinen) numero, sitä “arvokkaampi” puhelin oli. Niinpä esimerkiksi Nokia 8850 oli arvokas ja tyylikäs huippumalli.

Ongelmiahan tästäkin syntyi, kun kukaan ei enää muistanut tai ymmärtänyt mitä eroa on Nokia 5500 ja Nokia 5510 malleilla.Ajanmittaa puhelinten numerointi meni sekaisin puhelinten sukupolvien kanssa.

Hätiin haettiin uusi tapa nimetä puhelimia – Nokia otti kirjaimet avuksi ja nimet tuntuivat taas hieman helpommilta Nokia N95, Nokia E71 missä ensimmäinen kirjan kertoi onko kyse peruspuhelimesta (mitkä jatkoivat pelkillä numeroilla) vai multimedia puhelimesta (N -sarjalaiset) vai kenties yritysmallistosta (E -sarjalaiset). Numero-kirjain -yhdistelmä tuntui helpolta ja selkeältä.

Kun kilpailu alkoi puristaa Nokiaa eri puolilta, alkoi myös yhtiön tapa nimetä puhelimensa saada kritiikkiä. Niinpä asiaa yritettiin ratkaista lyhentämällä nimiä. Markknoille alkoi tulvia N8, E7, E6 ja niin edelleen. Koska tämä nimeämismekanismi rajoitti erilaisten mallien julkaisua Nokia otti käyttöön vieläkin täysin käsittämättömän tavan erotella mallejaan: Nokia C6-00, Nokia C6-01 jne.

Jos tässä vaiheessa kuluttaja ei ollut eksyksissä nimien kanssa, niin kyseessä saattoi olla vain vannoutunut Nokia fani.

Onneksi tuo vaihe meni ohi aika nopeasti. Nyt Nokia kaivaa naftaliinista vanhat kunnon numerot takaisin nimiinsä. Ilmeisesti kilpailu ja kilpailijoiden mielikuvitukselliset nimet eivät aiheuta yhtiölle enää kohtuutonta ristipainetta. Ainoa ero alkuperäisiin nimiin on se, että yhtiön uuden nimeämiskäytännön takia mallien numerot ovat vain kolmenumeroisia. Tästä esimerkkinä juuri julkaistu Nokia 500 malli.

Uuden nimeämiskäytännön mukaan numeron ensimmäinen numero kertoo hintaluokan. 9xx mallit ovat kalleimmat puhelimet, kun taas 1xx mallit ovat edullismmat. Tämä käytäntö sallii Nokian julkaista 100 erilaista mallia kustakin puhelinperheestä ennen kuin joudutaan taas kierrättämään nimiä.

Pari kysymystä tämä uusi nimeämiskäytöntö kuitenkin herättää. Ensinnäkin – miksi numerosarjassa mikään numero ei kerro esimerkiksi puhelimen käyttöjärjestelmää. Windows Phone mallisto sekoittuu Series 40 puhelinten sekaan ellei tätä seikkaa selvennetä. Toinen kysymys koskee tuota hintaluokkaa – miksi puhelimen hintaluokan pitää selvitä mallinumerosta, eikö puhelimelle ilmoiteta hinta erikseen – hintalappuhan kertoo hinnan yksiselitteisesti.

Nokia on seikkaillut nimeämiskäytäntönsä kanssa, selvästi hakien mallia autojan merkkisarjoista, kuten BMW 525 tai BMW 735. Myös Mercedeksen C, E -sarjat on kokeiltu.

Jatkuva nimeämiskäytännön muuttaminen aiheuttaa takuuvarmasti reilusti sekaannuksia. Tästä esimerkkinä vaikka juuri julkaistu uusi Symbian puhelin Nokia 500, mikä on ensimmäinen uuden nimeämiskäytännön mukainen puhelin. Pienellä googlailulla huomaa, että vain muutama vuosi sitten Nokia julkaisi samannimisen, Nokia 500 autonavigaattorin.

Ja vaikka muutos N8-00 -malleihin on tervetullut, ei tämä uusi käytäntö kuulosta erityisen hienolta ja kestävältä. Ainakin nyt voimme jäädä odottamaan Nokia 666 -mallia, mikä myynee hyvin ainakin saatananpalvojien keskuudessa.

via What’s in a name? Nokia’s product name conventions | Nokia Conversations – The official Nokia Blog.