Mistä ultrabookien korkea hinta johtuu?

Acer Aspire 3951 on Acerin ultrabook

Acer Aspire 3951 on Acerin ultrabook

Viimeisen vuoden aikana moni perinteinen PC valmistaja,  kuten Acer ja Asus, ovat ilmoittaneet tuovansa markkinoille ns. Ultrabook -kannettavia. Ultrabookille tyypillistä on pieni koko (11-13 tuumaa), kevyt paino, tyylikäs muotoilu ja laadukkaat materiaalit – sekä hyvä akunkesto.

Voidaan sanoa, että Apple esitteli maailmalle ensimmäisen Ultrabookin tuodessaan Macbook Air -mallistonsa julkisuuteen. Montaa kilpailijaa Apple ei kuitenkaan vielä ole saanut Windows -puolelta.

Asus julkaisi ensimmäisen merkittävän kannettavansa, Asus UX21 -mallin, keväällä – ja kannettavan hinnaksi arvioidaan noin tuhatta dollaria – ehkä vähän yli.

Viime viikolla myös Acerin ultrabook suunnitelmat vuotivat verkkoon, kun maailmalle levisi kuvia Acerin ultrabookista Acer Aspire 3951:stä. Myös Acerin ultrabookin hinta uhkaa nousta tuhannen dollarin tienoille.

Kuluttajalle helposti nousee kysymys mikä Ultrabookeissa oikein maksaa, vai haluaako tietokonevalmistajat nostaa profiilia (ja voittomarginaalejaan) tässä laiteluokassa.

Selitys ei välttämättä olekaan PC valmistajien ahneudessa, vaan kannettavan valmistamiseen tarvittavien osien hinnassa. PC valmistajat vetoavatkin erityisesti Inteliin, jotta se myöntäisi merkittäviä alennuksia prosessoreistaan, jotta valmistajat voisivat tuottaa kohtuuhintaisia ultrabook -kannettavia. Tällä hetkellä Ultrabookin materiaalien kustannus yksistään on jo noin 700 dollaria. On ymmärrettävää, että marginaalit jäävät pieniksi, kun tämän päälle lisätään jakeluportaan kulut, verot ja käyttöjärjestelmä.

via PC makers demand more Intel cash to build $999 ultrabooks | Electronista.