HP luopuu TouchPadista – kuluttajat ryntäsivät ostoksille

Touchpad on myyntihitti

Tämmöistä harvoin näkee – HP ilmoitti tulosjulkistuksensa yhteydessä luopuvansa WebOS pohjaisista laitteista – eli puhelimista ja tableteista. Uutinen tuli varmasti järkytyksenä monille jotka odottivat HP:n haastavan Googlen (ja sen kumppanit) ja Applen tablet -markkinoilla.

HP hankki WebOS:n vain reilu vuosi sitten ostaessaan Palmin. Palm ei pystynyt nostamaan WebOS:ää koko maailman huulille rajallisista resursseistaan johtuen. Käyttöjärjestelmä itse sai teknologia -toimittajilta varsin positiivisen vastaanoton.

HP päätti kuitenkin pudottaa melkoisen pommin viime viikolla ilmoittaessaan, että se hankki Autonomy – nimisen ohjelmistoalan yrityksen – sekä luopuu mm. WebOS laitteista. Lisäksi HP kertoi pohtivansa luopumista tämän hetken rahasammostaan – eli tietokoneista.

Yleensä kun yritys ilmoittaa luopuvansa tuotteesta tai tuoteperheestä vaikutus on päinvastainen. Nokian kerrottua tämän vuoden alussa luopuvansa Symbianista Windows Phone -käyttöjärjestelmän vuoksi, yhtiön markkinaosuus älypuhelimissa on tullut alas pystysuoraa pudotusta. Viimeiset uutiset kertovat, että Nokian markkinaosuus älypuhelimissa Euroopassa on enää noin 10%.

HP:n ilmoitettua luopuvansa WebOS laitteista, kuluttajien reaktio on kuitenkin ollut päinvastainen. WebOS laitteet revitään käsistä. Mistä tämä johtuu? Samalla kun HP ilmoitti luopumisestaan, se päätti myös alentaa olemassa olevan varastonsa hinnat 99 ja 149 dollariin. HP tekee todennäköisesti näillä hinnoilla reilusti tappiota, mutta tämä tilaisuus tuskin kuluttajia haittaa.

WebOS:n suuri ongelma on ollut sovellusten puute. HP:n päätös tuskin lisää sovelluksia WebOS:ään, mutta kuluttajat saavat TouchPadista oivan nettipäätteen – ja sen selaimella toiminee myös esim Amazonin HTML5 pohjainen kirjakauppa.

The $99.99 TouchPad phenomenon, in your words | This is my next….