HP dumppaa WebOS:n – miljardi dollaria hukkaan

Motorolan päätyminen Googlen syliin oli kiistatta tämän viikon kuumin matkapuhelinuutinen. Eilen illalla Suomen aikaa HP, yksi maailman suurimmista tietokonevalmistajista, pudotti toisen suuren uutispommin matkapuhelinmarkkinoille.

HP:n Palm ostos osoittautuu virheeksi

HP ilmoitti nimittäin lopettavansa WebOS -toiminnot kokonaan. HP sai WebOS -käyttöjärjestelmän haltuunsa ostaessaan takavuosien kämmentietokonejätin Palmin. HP:n tarkoitus oli tuoda WebOS käyttöjärjestelmäksi matkapuhelimista tabletteihin ja tietokoneisiin (sama mitä Apple on tekemässä iOS:n kanssa).

HP käytti Palm ostokseensa 1.2 miljardia dollaria- eli selvästi vähämmän kuin Google käytti Motorolan hankintaan. Mutta 1.2 miljardia dollaria on suuri summa sijoittaa – jos ostoksesta ei jää mitään käteen.

HP kertoi harkitsevansa WebOS:n lisensoimista, mutta rehellisyyden nimissä on vaikea kuvitella kuka haluaisi lisensoida käyttöjärjesetlmää mikä ei kuulu mihinkään ekosysteemiin (eli tarjolla ei ole sovelluksia eikä palveluita).

Toki tämä voisi tarjota mielenkiintoisen mahdollisuuden jollekin Android -partnerille napata HP:lta itselleen oma käyttöjärjestelmä, ja koittaa sen avulla erottautua Googlen dominoimasta Android -leiristä.

Web OS ei koskaan noussut kuitenkaan maailmanmaineeseen, vaikka se saikin positiivisen vastaanoton monissa teknologiajulkaisuissa.

Aiheesta lisää mm Engadgetissa