Google osti Motorolan matkapuhelintoiminnnot … mitä sitten?

Google rupesi vihdoin matkapuhelinvalmistajaksi

Tämän viikon ylivoimaisesti hurjin teknologiauutinen on Googlen päätös ostaa Motororlan matkapuhelintoiminnot. Motorola, viime vuosikymmenen matkapuhelinjättiläinen, on tänä päivänä enää muisto aikaisemmasta loistosta. Vaikka matkapuhelinjättiläiseksi Motorolaa ei enää voikaan luokitella, on se tehnyt tasaista nousua älypuhelinten ja tablettien valmistajana. Motorolan uuden menestyksen salaisuus on ollut Googlen ilmainen Android käyttöjärjestelmä. Sen avulla Motorola on saanut markkinoille helppokäyttöisiä älypuhelimia.

Google ilmoitti ostavansa Motorolan matkapuhelintoiminnot ja maksavansa osakkeista reilun preemion. Kaupan hinnaksi kerrottiin 12.6 miljardia dollari, mikä tarkoittaa yli 60 prosentin preemiota osakkeen markkina-arvoon. Kaupan julkistuksen jälkeen heräsi eri puolilla kysymyksiä siitä miksi Google päätti ostaa Motorolan. Ostokseen on tarjolla kaksi johtavaa syytä

1. Google tarvitse Motorolan patenttisalkun

Tämä pitää varmasti osittain paikkansa. Vaikka Motorola ei tänä päivänä olekaan eturivin matkapuhelinvalmistaja, on sen patenttisalkku yksi matkapuhelinalan merkittävimmistä – johtuen siitä, että Motorola on ollut matkapuhelinalalla sen syntymästä lähtien. Patentit ovat nousseet todella merkittävään rooliin matkapuhelinpuolella, kun valmistajat kilpailevat markkinoista verisesti nyt jo oikeussalissa.

2. Google haluaa kilpailla Applen kanssa

Tätä motiivia on julkisuudessa pidetty vähempiarvoisena kuin Googlen halua suojata Android -ekosysteemiä voimakkaalla patenttisalkulla. Totuus on kuitenkin se, että Google olisi voinut halutessaan suojata Android -leirin lisensoimalla Motorolan patentteja. Tämä olisi varmasti onnistunut halvemmalla kuin 12.5 miljardia dollaria.

Todennäköistä on, että Google oli patenttisalkun ohella kiinnostunut päästä mukaan matkapuhelinten valmistamiseen – ja sitä kautta saada vielä parempi kontrolli Android -kokonaisuuteen.

Mielenkiintoista onkin miten muu Android -leiri tulee tähän suhtautumaan. Androidiin nojaa moni valmistaja – eikä tämä Googlen uutinen välttämättä miellytä kaikkia. Samsung, LG, Sony-Ericsson, ZTE, Huawei, HTC, … näissä yhtiöissä mietitään varmasti kuumeisesti mitä Googlen ryhtyminen puhelinvalmistajaksi tarkoittaa heille ja Androidille.

Yhtiöt antoivat ensireaktioina positiivisia kommentteja Googlen päätöksestä. Kaikki pitivät tätä “tervetulleena liikkeenä” ja heidän mukaan se osoitti “Googlen sitoutumista puolustaa Android leiriä”. Näissä lausunnoissa mielenkiintoista oli tosin se, että kaikki yhtiöt reagoivat (ja kommentoivat) uutiseen lähes identtisillä lausunnoilla.

Miksi Googlen osake laski ja Nokian nousi?

Uutista seurasi mielenkiintoinen reaktio osakemarkkinoilla. Googlen oma osake laski hieman (pari prosenttia) mutta suomalaisen Nokian osake ponkaisi noin 10% nousuun välittömästä tämän uutisen seurauksena. Mistä tämä sitten johtui? Tietenkin siitä, että alaa seuraavat tajusivat mitä tämä muutos voi tarkoittaa Android -ekosysteemille. Ja jos Android ekosyysteemi kokee tämän seurauksena kolauksen tarkoittaa se todennäköisesti hyviä uutisia Nokian ja Microsoftin Windows Phone -liitolle. On melko varmaa, että Androidiin nojanneet valmistajat arvioivat uudestaan älypuhelinstrategiansa ja miettivät kuinka pitkään ne voivat kilpailla Googlen kanssa Android -markkinoilla. Pelkona useimmilla on varmasti se, että Google antaa Motorolalle niin paljon etuoikeuksia, että se tekee kilpailun mahdottomaksi.

Googlen laskua voi selittää se, että markkinat tietävät kuinka vaikeaa on samaan aikaan lisensoida käyttöjärjestelmää ja kilpailla puhelinvalmistajana. Tätä on yrittänyt mm. Nokia – eikä menestys ilmeisestikään ollut päätä huimaava.