Google hätääntyy patenttitaistelussa

Google joutuu ahtaaseen rakoon patenttikiistoissa

Muutama viikko sitten kirjoitin, kuinka patentit ovat nousseet yhä keskeisemmäksi kilpailuvälineeksi teknologian edelläkävijöiden välillä.

Suuretkaan yritykset eivät ujostele haastaa toisiaan oikeuteen patenttirikkomusten takia.

Nokia sai Applen nöyrtymään patentikorvauksiin parin vuoden oikeustaistelun seurauksena. Myös Microsoft on saanut esimerkiksi HTC:n maksamaan lisenssimaksuja Android puhelimistaan.

Google on yksi arvokkaimmista ja arvostetuimmista teknologiayrityksistä maailmassa, mutta Google on myös erittäin nuori yritys. Sen nousu maailman teknologiaeliittiin on ollut rakettimaista, mutta tämän seurauksena sen patenttisalkku on suhteellisen kevyt – erityisesti kun verrataan vanhoihin kehäkettuihin, kuten Oracleen, Microsoftiin ja Appleen.

Tuntuu, että patenttisilmukka alkaa kiristyä Googlen ympärillä, kun kilpailijat alkavat taistella tuotteiden lisäksi myös patenttiportfolioillaan. Tässä kisassa Google on toistaiseksi auttamattomasti alakynnessä. Google toki yrittää kartuttaa omaa patenttisalkkuaan jatkuvasti ostamalla muiden yritysten patentteja, mutta kilpailijoilla on etumatka mitä on vaikea kuroa kiinni; varsinkin kun myös kilpailijat ovat mukana patenttikilpavarustelussa.

Googlen epätoivoa kuvaa se, että yhtiön johtava lakimies David Drummond kirjoittaa Googlen viralliseen blogiin postauksen, mitä voidaan pitää jo avunhuutona. Drummond väittää Applen, Oraclen ja Microsoftin liittoutuneen Googlea vastaan Novellin ja Nortelin patenttisalkkujen huutokaupassa.

Lue lisää Arstechnicasta – Google publicly accuses Apple, Microsoft, Oracle of patent bullying.