Amazon näyttää miten suljettu ekosysteemi avataan

 

Kindle toimii myös selaimessa

Apple on onnistunut rakentamaan hurjan ekosysteemin iPhonen, iPodien ja iPadien ympärille. Applen ylivoima perustuu erinomaiseen käyttökokemukseen – ja yksi seikka mikä mahdollistaa tuon erinomaisen käyttökokemuksen on Applen jatkuva ja mustasukkainen kontrolli siitä mitä ekosysteemissa saa tehdä, ja mitä siellä ei saa tehdä.

Sovelluskehittäjät ja palveluntarjoajat ovat rajoitteista huolimatta onnistuneet rakentamaan käyttäjiä koukuttavia ratkaisuja. Sovelluskehittäjien kannalta Applen mallissa on vain yksi suuri ongelma – jatkuvasti muuttuvat säännöt ja sääntöjen tulkinnat.

Nämä muutokset pakottavat yritykset etsimään uusia tapoja puolustaa liiketoimintaansa Applen mielivallan alla. Yksi innovatiivisista yhtiöistä on Amazon, joka on joutunut tarjoamaan kirjakauppansa myös Applen ekosysteemin osana. Amazon ajautui kuitenkin ongelmiin kun Apple muutti sääntöjään ja alkoi vaatia omaa osuuttaan iPhone ja iPad sovellusten sisällä tapahtuvista ostoksista. Tämä ei luonnollisestikaan sopinut Amazonille joka ei halua luovuttaa 30% jokaisesta myydystä kirjasta.

Sen sijaan Amazon päätyi rakentamaan Kindle -kauppansa perustuen HTML5 teknologiaan. Kindle -kauppa on hyvä esimerkki siitä mihin suljetut ja erilaiset ekosysteemit ajavat sovelluskehittäjät.

Ja rehellisesti sanottuna tämä kehitys kuulostaa hyvältä. HTML 5 mahdollistaa rikkaan käyttökokemuksen ilman, että käyttäjän tarvitsee asentaa mitään erillistä sovellusta puhelimeen, tablettiin tai tietokoneeseen – vain tavallinen (moderni) internet selain riittää HTML5 “sovellusten ” pyörittämiseen.

Kanntattaa käydä katsomassa lisämateriaalia GigaOM:n artikkelista – tai sitten vain suunnata selain kohti osoitetta read.amazon.com

GigaOM testasi Kindle HTML5 kaupan: Hands on with Kindle Cloud Reader for iPad — Apple News, Tips and Reviews.