ZTE Bladen kamera on (yhä) käyttökelvoton

Hieman yli puoli vuotta sitten kirjoittelin käyttökokemuksia ZTE Blade -Android kännykästä. Ottaen huomioon laitteen hinnan, kyse on kaiken kaikkiaan ihan kohtuullisesta älypuhelimesta, millä voi koon puitteissa hoitaa aika paljon asioita mitkä ovat tärkeitä älypuhelimen käyttäjälle.

Laaja Android -markkinapaikka takaa sovelluksia lähes joka tarpeeseen ja esimerkiksi Twitter ja Facebook päivitykset onnistuvat muitta mutkitta. Sähköposti on Googlelle tyypilliseen tapaan loistava. Voisi sanoa, että moni asia puhelimessa oli kohdallaan – paitsi vanhentunut käyttöjärjestelmä (Android 2.1) ja kamera. Bladessa on 5 megapikselin kamera, mutta jo ensikokeilulla sen voi todeta laitteen heikoimmaksi lenkiksi.

Odotin pitkään että Saunalahti / Elisa julkaisisi päivityksen ZTE Bladeen ja viime viikolla huomasin matkapuhelimet.net -blogin kommenttiosastolla linkin Elisan päivitysohjeisiin. Niinpä minäkin päivitin Bladeni – ja rehellisesti pitää sanoa, että puhelin parani yhdellä päivityksellä tonnitolkulla. Voin siis vilpittömästä suositella, että päivität Bladesi, ellet sitten ole hankkinut jo uutta älypuhelinta tilalle.

Toki tarjolla oleva Froyo (Android 2.2) on sekin jo vanhentunut versio, mutta selvästi edeltäjäänsä parempi. Tiivis päivitystahti on selvästi ongelma Android alustalle, minkä seurauksena fragmentoitumisesta kirjoitellaan suhteellisen avoimesti eri puolilla nettiä.

Viimeinen käytännön testi oli taas kerran kameran käyttö. Aikaisemmista testeistä tiesin, että on turha edes kokeilla valokuvaamista hämärässä. Niinpä nappasin Bladen mukaan kun kävin ulkoiluttamassa koiraa. Kuva kertonee enemmän kuin tuhat sanaa kameran laadusta. Kuvan alla kuitenkin muutama sana tukemaan visuaalista esitystä.

Alkuperäinen kuva – joskin pienennetyssä koossa

Yllä näkyy koko kuva ilman manipulointia. Ainoat muutokset mitä alkuperäiseen kuvaan on tehty on peitetty yhden kuvassa näkyvän auton rekisterinumero (tosin tämä muokkaus oli lähes tarpeeton, sillä siitä ei saanut selvää, vaikka kyse oli viiden megapikselin valokuva). Toinen muokkaus oli kuvan pienentäminen nettisivulle sopivaksi.

Mikäli ylläolevasta kuvasta ei selviä missä ongelmat on, alla on toinen versio yo kuvasta. Tähän kuvaan on rajattu vain osa alkuperäisestä, ja lisätty pystysuorat ja vaakasuorat opasteet. Pieni vilkaisu talojen pystyseiniin tai oikeassa reunassa olevaan lampputolppaan varmasti selvittävät mikä tässä kuvassa, ja Bladen kamerassa, oikein on vialla.

Bladen kameralla otettu, wobbly windows -talo

Toki on myönnettävä, että kuvan ottohetkellä käteni on selvästi heilahtanut, mutta vastaavaa efektiä en ole saanut millään muulla kameralla tai käännykällä aikaiseksi, eikä syy ole yrittämisen puutteessa.

Moni vempele.com:in aktiivinen lukija on varmasti huomannut, että minä suhtaudun Androidiin melko voimakkain varauksin. Omat antipatiani eivät koske niinkään käyttöjärjestelmää, kuin tapaa miten sitä tuodaan (mielestäni) valheellisesti julkisuuteen. Androidin myyntivaltti on ollut avoimuus – mikä on Googlen käyttämä markkinointitermi Applen suljettua ekosysteemiä vastaan. Valitettavasti Android itsessään on kaikkea muuta kuin avoin. Tästä on todisteena mm. yhä salassa pysyvä Honeycomb lähdekoodi. Lisäksi tuoreiden tutkimusten perusteella Android on itse asiassa vähiten avoin erilaisia avoimen lähdekoodin hankkeita kun vertaillaan – mukaanlukien mm. Nokian ja Intelin lehtolapsi Meego.