Tilastot ovat helpoin tapa valehdella

Tilastoilla on helppo valehdella

Viime aikoina on kirjoitettu paljon siitä kuinka nopeasta Googlen julkaisema Google Plus -sosiaalinen verkostopalvelu on keränyt käytäjiä nopeassa tahdissa. Käyttäjiä on raporttien mukaan saatu “rekrytoitua” miljoonia nopeassa aikataulussa.

Media vertaa Google Plus -palvelun kasvuvauhtia Facebookin ja Twitterin alkutaipaleeseen. Vertailu tosin ontuu siinä mielessä, että kyseiset palvelut on rakennettu tyhjästä, ilman miljardiyrityksen panostuksia. Molemmat palvelut keräsivät myös käyttäjänsä täysin eri aikana netin kehitystä.

Toinen tyypillinen asiavirhe raportoinnissa on tuijottaa kasvuvauhtiin. Uuden palvelun on helppo raportoida suuria prosentuaalisia kasvulukuja, koska käyttäjämäärät lähtevät nollasta.

Jos palvelulla on ensimmäisenä kuukautena vain yksi käyttäjä, ja toisena kuukautena mukaan tulee toinen käyttäjä. Kasvuvauhti on tuolloin 100% prosenttia, vaikka käyttäjiä on yhä vain kaksi. Jos kolmantena kuukautena onnistutaan haalimaan vielä toiset kaksi käyttäjää, on kasvuvauhti yhä 100%, vaikka käyttäjiä ei yhä ole kuin neljä.

Kuten tästä varmasti huomaa, prosentuaalinen kasvuvauhti ei ole mielenkiintoinen mittari uudelle palvelulle.

Mutta … yllä kuvatulla tavalla palvelu kuin palvelu voi raportoida hurjia kasvunumeroita, mitä media mielellään lukijoille / seuraajille syöttää.

Google Plus -palvelulla on kuitenkin vain parikymmentä miljoonaa käyttäjää, ja ainakin allekirjoittaneen omat “google plus ympyrät” kumisevat tyhjyyttään. (Ja oman käyttökokemukseni perusteella, en ihmettele vähäistä käyttäjämäärää – palvelu ei nimittäin juurikaan tarjoa mitään merkittävää uutta, mitä facebook tai twitter ei tarjoaisi.)