Nokia pudottautui ulos älypuhelinkisasta

Nokia saa kylmää kyytiä älypuhelinmarkkinoilla

Nokia julkaisi viime viikolla toisen vuosineljänneksen tuloksensa. Yhtiö oli varoittanut markkinoita jo toukokuussa toisen vuosineljänneksen tuloksen jäävän odotettua heikommaksi. Samassa yhteydessä Nokia ilmoitti, että se ei aio arvioida enää koko vuoden tuloskuntoaan, sillä lähitulevaisuus näyttää epäselvältä.

Nokia vaikeudet alkoivat kun yhtiö ilmoitti helmikuussa muuttavansa strategiaansa älypuhelinpuolella. Sen sijaan, että yhtiö jatkaisi voimasta älypuhelinkäyttöjärjestelmän kehitystä se liittoitui Microsoftin kanssa ja sitoutui tekemään jatkossa älypuhelimensa pohjautuen Microsoftin Windows Phone -alustaan.

Toinen vuosineljännes ei toden teolla ollut voittokulkua Nokialle. Se ilmoitti myyneensä vain noin 17 miljoonaa älypuhelinta jääden jopa Applen taakse. Apple, joka tuli mukaan puhelinmarkkinoille vasta vuonna 2007 julkaisemalla iPhone -puhelimen.

Tällä viikolla odotetaan myös toisen älypuhelinjättiläisen, eli Samsungin, tulosjulkistusta. Analyytikot ja media odottaa, että Samsung on myynyt yli 20 miljoonaa älypuhelinta – sysäten Nokian markkinajohtajan paikalta kolmannelle sijalle – ja kaikki tämä vain kolmessa kuukaudessa.

Entinen nokialainen Tomi Ahonen, on arvioinut Nokian markkinatappion olevan lajinsa maailmanennätys.

Moni epäilee, että yhtiön kolmas vuosineljännes ei tule olemaan toista neljännestä helpompi, sillä Windows Phone -mallistoa odotetaan markkinoille vasta vuoden lopussa, ja silloinkin kyse on varsin suppeasta markkina-alueesta.

Tuoreen Nokia N9 mallin myynnin yllä leijuu Meegon kohtalon synkkä varjo. Nokia ilmoitti helmikussa, että Nokia N9 jää yhtiön ainoaksi Meego malliksi. Nokia N9 mallia odotetaan markkinoille vielä ennen lokakuuta. Viimeisimmät huhut vihjaavat myynnin alkavan jo elokuussa.