Korealaisilla elektroniikkajättilläisillä haastava kevät

Älypuhelintoiminta on raakaa taistelua markkinaosuuksista

Talouden tulosruletti pyörähtää jälleen käyntiin kun yksi vuosineljännes on saatu pakettiin. Odotettavissa on, yhtiö toisensa perään kertoo miten toinen vuosineljännes meni ja minkälaisia odotuksua heillä on markkinoista ja omasta liiketoiminnastaan loppuvuodeksi.

Nokia ilmoitti jo hyvissä ajoin, että puhelinmyynti ei ole vastannut omia odotuksia ja ennusteita. Markkinat huomioivat Nokian tulosvaroituksen ja osake putosi reilusti – jo toistamseen tänä keväänä.

Mutta jos on vaikeaa Nokialla, ei se näytä pelkkää voittokulkua olevan Android -leirissäkään. Vaikka HTC ilmoittikin jälleen uudesta tulosennätyksestä muutama päivä sitten, sekä ennakoi kysynnän säilyvän vilkkaana, ei kaikki Android -valmistajat voi kertoa yhtä hyviä uutisia.

LG joutui korjaamaan omaa myyntiennustettaan raskaalla kädellä, kun kevät ei ole sujunut aivan odotusten mukaan. Aikaisemmin LG on arvioinut myyvänsä 150 miljoonaa matkapuhelinta tänä vuonna, mutta korjattu ennuste on vain 115 miljoonaa, eli noin neljänneksen (25%) vähemmän. Mikään huippusuoriutuja LG:n matkapuhelinyksikkö ei ole ollut aikaisemminkaan, sillä se on raportoinut tappiota jo viisi kertaa peräkkäin. Yhtiön markkinanäkymät eivät ole kovin kirkkaat, eikä se lähde ennustamaan koska matkapuhelintoiminta pääsee takaisin voitolle.

Myös Samsung taistelee myyntinsä kanssa. Samsung ilmoittaa voittojensa laskevan noin 26%. Samsungilla murheenkryyni on LCD näyttöliiketoiminta, mikä ei vedä odotusten mukaan. On hieman erikoista, että Samsung raportoi ongelmista LCD liiketoiminnassa, sillä se on yksi maailman johtavista valmistajista, ja toimittaa mm. Applelle sen tuotteissa käytettäviä näyttöjä. Tosin liiketoimintaa haittaa varmasti lyhyellä tähtäimellä Applen ja Samsungin patenttikiistat. Kiistat nostavat myös varjoja liiketoiminnan jatkolle, sillä erinäisissä arvioissa on spekuloitu, että Apple saattaa luopua Samsungista komponenttitoimittajana. Tämä olisi merkittävä takaisku korelaisvalmistajalle, sillä Applen voittokulku älypuhelimissa on varmasti ollut hyvää liiketoimintaa myös komponenttivalmistajille. Samsung kertookin, että vain matkapuhelinyksikkö on onnistunut kevään aikana – lähes kaikilla muilla aloilla tilanne näyttää huonolta, eikä odotukset lähitulevaisuudestakaan ole erityisen valoisat.

Sony Ericsson kertoo omasta suorituksestaan heinäkuun 17. päivä. Odotukset eivät ole välttämättä erityisen korkealla, sillä Sony Ericsson kertoi jo ensimmäisellä neljänneksellä kannattavuusongelmista matkapuhelinpuolella.

Hieman yksinkertaistaen voisi väittää, että Android leirissä käydään rankkaa pudotuspeliä. Kalliimpien “lippulaivapuhelinten” valmistajat (HTC, Samsung) ovat onnistuneet pitämään (tai jopa parantamaan) asemiaan, mutta keskikastin (LG, Sony Ericsson) valmistajat joutuvat tekemään tilaa kiinalaisvalmistajille (ZTE, Huawei) jotka ovat ilmoittaneet viime aikoina hyviä myyntilukuja ja valoisia tulevaisuudennäkymiä.