Acer Iconia olisi pitänyt jättää tekemättä

Acer Iconia jättää toivomisen varaa kirjotustuntumaan

Pikainen visiitti verkkokauppa.comin myymälään tarjosi mahdollisuuden kokeilla omin käsin ja sormin Acerin tablettiuutukaista Iconiaa. Acer kertoo Iconian olevan maailman edistyksellisin tabletti. Väite perustenee laitteen kaksoiskosketusnäyttöön. Iconiassa on siis perusnäyttö, mitä voi (ja pitää) ohjata kosketuksella. Mutta tämän lisäksi Iconian näppäimistö on myös kosketusnäyttö.

Acer on todennäköisesti ajatellut, että kahdella kosketusnäytöllä voidaan maksimoida näytön koko, ja toista näyttöä voi sitten käyttää virtuaalisena näppäimistönä jos näppäimistölle on tarvetta.

Tosiasia kuitenkin on, että tabletti päätelaitteena sopii hyvin rajallisiin käyttötarkoituksiin. Nämä käyttötarkoitukset ovat tosin varsin keskeisiä tämän päivän tietojenkäsittelyssä. Tabletilla (ja sormiohjauksella) pärjää varsin hyvin nettisurffailussa, pelaamisessa ja lukemisessa. Mutta käyttö sisältää vaikka kirjoittamista, ei virtuaalinen näppäimistö paini samassa painoluokassa fyysisen näppäimistön kanssa.

Niinpä ensi kosketus Acer Iconiaan pisti minut hymyilemään – kaksi näyttöä tuntui erikoisen näköiseltä. Lisäksi virtuaalinen näppäimistö oli muiden virtuaalinäppäimistöjen tapaan lähes käyttökelvoton mitä tulee todelliseen kirjoittamiseen.

Niinpä minä väkisinkin mietin: Iconiassa kuluttaja tuntuisi saavan tabletin ja kannettavan tietokoneen huonot puolet paketoituna yhteen. Laitteen koko ja paino olivat liian raskaat käsi- / sylikäyttöön. Lisäksi virtuaalinen näppäimistö oli juuri niin huono tehokirjoittamiseen kuin virtuaalinäppäimistö todella voi olla.

Lopullisen tuomion antaminen vaatisi kenties hieman pidempää totuttelua kuin tuo kaupassa viettämäni hetki – mutta Iconian hinnan huomioiden, tuota pidempää tutustumista tuskin koskaan tulee tapahtumaan.

Avainsanat: , ,