Samsung 9 -sarjan kannettava on upea (900X3A)

Samsung on päättänyt pistää kampoihin Applelle niin kännyköissä, tableteissa kuin nyt myös kannettavissa tietokoneissa. Apple on viitoittanut tietä huipputyylikkäillä ja keveillä Macbook Air -kannettavillaan. Muut valmistajat eivät oikein ole pystyneet vastaamaan Applen heittämään haasteeseen, ja tämä näkyykin siinä, että Applen Macbook malliston markkinaosuus kasvaa länsimaissa tasaista tahtia. Applen koneilla on Yhdysvalloissa jo noin 10 prosentin markkinaosuus ja maailmanlaajuisesti Macit edustavat jo noin viittä prosenttia kaikista tietokoneista.

Applen mallisto erottuu kilpailijoista pääasiassa kahdessa asiassa: Ensinnäkin Macbookit ovat kauniita ja laadukkaan tuntuisia. Toisaalta Applen oma OSX käyttöjärjestelmä on saanut runsaasti kehuja osakseen.

Samsung on kuitenkin nyt 9 -sarjan kannettavillaan päättänyt haastaa Applen voittokulun kalliissa kannettavissa. 900X3A -malli on Samsungin vaste Macbook Air koneille.

Ja kyllähän haaste on onnistunutkin monessa suhteessa. Ensinnäkin muotoilultaan Samsung on onnustinut vähintäänkin tyydyttävästi tuottamaan monessa suhteessa Macbook Ari -tyylisen koneen, mutta silti pitäytymään erossa suorasta kopioinnista.

Takakansi on hillitty, mutta tyylikäs

Käyttöjärjestelmästä Samsungissa vastaa Windows 7, mikä omakohtaisen käytön perusteella on varsin hyvä ja helppokäyttöinen käyttöjärjestelmä. On oikeastaan turhaa keskustella onko OSX parempi kuin Windows 7, sillä molemmissa on omat (persoonallisetkin) puolensa, ja kyse on puhtaasti käyttötottumuksista. Windows XP ja Vistakin tuntuivat jääneen OSX:stä jälkeen, mutta Windows 7 paikkaa käytettävyyteen jääneen aukon tyylillä ja huolella.

13 tuumainen LED näyttö toimii jopa auringonvalossa

Minkälainen Samsungin kannettava sitten oikein on?

Ulkokuori on valmistettu iskunenkestävästä duralumiini -alumiiniseoksesta. Materiaalin erityisominaisuuksia on luja rakenne ja keveys. Näyttö on 13 tuumainen – koko tietokone vain 16 millimetriä paksu ja painoa tälle on kertynyt vain hieman yli kilon verran.

Kiintolevynä toimii 128 gigatavun Solid State Disk (SSD) joka on mekaanista kovalevyä keveämpi, nopeampi ja käyttää vähemmän virtaa kuin mekaaninen kovalevy.

Virtapihin arkkitehtuurin seurauksena 900X3A jaksaa jopa 7 tuntia yhdellä latauksella.

Hiiren virkaa hoitaa kosketuslevy

Keveys ja tyyli ovat selvästi olleet suunnittelun johtotähtiä kun Samsungin 900X3A -kannettavaa on suunniteltu. Tästä huolimatta komponenteissa ei selvästi ole kitsasteltu. Laskutehoista vastaa nimittäin Intelin Core i5-2537M prosessori. Muistia kannettavaan on asennettu neljä gigatavua, mikä on aika pitkälti tämän päivän standardi.

Myös verkko-ominaisuudet riittävät lähes joka lähtöön – langattoman verkkokortin lisäksi tuki lötyyy myös normaalille verkkojohdolle. Bluetooth 3.0 ja USB 3.0 ovat uusimmat standardit. HDMI liitäntä helpottaa kytkemistä joko ulkoiseen näyttöön tai televisioon. Ja taustavalaistu näppäimistö on hyvä loppusilaus muutenkin tyylikkäälle koneelle.

Samsung NP900X3A kilpailukykyiseen hintaan cdon.fi -verkkokaupasta