Asus U36J arvostelu

Asus U36J on tehokas, tyylikäs ja kevyt

Ensikosketus Asusin keveyteen syntyy kun ottaa käteensä kannettavan tietokoneen myyntipakkauksen. Pakkaus painaa noin kaksi kiloa pakkauksineen kaikkineen. Ensireaktio on epäuskoinen: Mahtaako pakkaus sisältää todella kaiken oleellisen; koneen, akun, laturin, ohjekirjat ja muut.

Pakkauksen avattua huolet hälvenevät, sillä kaikki tuntuvat olevan paikallaan. Pienen kansipahvin alla on itse kannettava tietokone. Epäusko herää uudestaan kun nostaa itse tietokoneen paketista: ei tämä voi olla näin kevyt. Tällä kertaa epäusko osoittautuu osin paikkansapitäväksi. Kannettavassa ei luonnollisesti ole akkua kiinni. Ilman akkua Asus on lelumaisen kevyt. Akku löytyy paketin toisesta päädystä ja se tuntuu painavan melkein yhtä paljon kuin itse tietokone. No, ei nyt sentään, mutta kahdeksankennoinen akku on painava. Varmaan 300-400 grammaa.

Kuten sanottu, kannettavassa on kahdeksan kennoinen akku, minkä tarkoitus on tarjota käyttövoimaa jopa kymmeneksi tunniksi. Myös tämä kymmenen tunnin käyttöaika tuntuu lähes uskomattomalta kun on tottunut käyttämään koneita joiden akut kestävät tunnista viiteen. Edes Mac koneeni ei jaksa antaa virtaa kuin muutaman tunnin, vaikka Mac on onnistunut saamaan maineen virtapihinä koneena. Suurehko ja painava akku uppoaa hyvin koneen runkoon, eikä siitä jää esiin kuin pieni ulkonema koneen alla.

Kun akku on vihdoin kiinnitetty paikalleen saa tuntuman koneen todelliseen painoon. Vaikka se ei ihan höyhenenkevyt enää olekaan, on se kevyempi kuin lähes mikään käyttämäni kone. Henkilökohtaisena mielipiteenä voin sanoa, että Asusin malli on fyysisiltä ominaisuuksiltaan aika lähellä napakymppiä. 13.3 tuuman näyttö on juuri oikean kokoinen – riittävä suuri tehokäyttöön, mutta riittävän pieni mukana kannettavaksi.

Asusin kuoren materiaalit ovat muovia ja jotain muovi-metalliseosta. Kansi on on juuri tuota metallimaista seosta. Mattapintainen kansi tuntuu kestävältä, vaikka en sitä olekaan ehdoin tahdoin yrittänyt naarmuttaa. Materiaali tuntuu hylkivän sormenjälkiä ja tahroja mikä on erinomainen asia. Vaikka materiaalit tuntuvat hyviltä, ei koneessa ehkä ihan Macbook Pron alumiinin jämäkkyyttä ole. Mutta toisaalta, koneen painokin on aivan eri luokkaa kuin Macbookin paino.

Koneen laturi on myös iloinen yllätys. Rehelisesti sanottuna pelkäsin, että laturi olisi koneen muusta olemuksesta poiketen kaikkea muuta kuin pieni. Pelkoni osoittautui turhaksi, sillä laturi noudattelee koneen muuta olemusta varsin kiitettävästi: Pieni ja kevyt – eli loistava matkakumppani.

U36J on yksi litteimmistä kannettavista markkinoilla

Asusin mallissa on Intelin i5 prosessori, minkä pitäisi riittää erinomaisesti peruskäyttöön ja jopa hieman tehokäyttöönkin. 64 bittinen prosessori vastaa koneen laskutehoista ja pyörittää esiasennettua Windows 7 Home Premium käyttöjärjestelmää. Muistia koneessa on esiasennettuna neljä gigatavua. Koneesta julkaistut tiedot ovat hieman ristiriitaisia maksimimuistin määrään – toisaalta väitetään, että koneeseen voi päivittää kahdeksan gigatavua muistia, mutta osassa julkaisuissa sanotaan neljän gigatavun olevan maksimimäärä. Itselleni neljä tuntuu riittävän oikein hyvin, mutta mikäli päivitettävyys on sinulle tärkeä kriteeri kannattaa ehdottomasti ottaa yhteyttä vaikka Asusin maahantuojaan tai muuhun edustajaan.

Koneen ensikäynnistys on mielenkiintoinen kokemus. Windows on esiasennettuna, ja käyttäjän ei tarvitse juuri muuta valita kuin käytettävä kieli ja aika-asetukset. Tämän jälkeen käyttöjärjestlemä asennetaan muutamassa minuutissa. Windows asennus sinällään toimii kuten Windows asennus on toiminut jo muutaman vuoden ajan. Yllätys tuleekin kun kone on vihdoin valmis käytettäväksi. Moderniin tyyliin tietokoneeseen on esiasennettu hurja määrä sovelluksia ja niiden kokeiluversioita. Tämä luonnollisesti hidastaa koneen käynnistymistä. Crapware on yksi ensimmäisistä asioista mitä koneesta kannattaa siivota pois. Windows muistuttaa ensimmäisellä käyttökerralla, että käyttäjän kannattaa luoda ns. palautuslevy käytöjärjestelmästä (recovery disk) siltä varalta että koneeseen tulee jokin vika. Tämä osoittautuukin odotettua hankalammaksi tehtäväksi, sillä tuo varmuuskopiosta vastaava sovellus haluaa tehdä kopion DVD levylle. Tehtävä ei kuitenkaan onnistu sillä tässä Asus mallissa ei ole lainkaan CD/DVD asemaa. Niinpä varmuuskopio pitää tehdä myöhemmin – kun käytettävissä on jokin sovellus joka onnistuu huijaamaan varmuuskopio-ohjelmaa, että koneessa on CD/DVD asema. Tämä on täysin mahdollista, mutta vaatii pientä harrastuneisuutta. Hieman tästä “episodista” jää kuitenkin viimeistelemätön vaikutelma. (Päädyin itse hankkimaan polttavan ulkoisen DVD aseman noin 40 eurolla. Valiettavasti suora polttaminen ei onnistnuut tuolloinkaan, mutta recover disk -sovellus suostui tekemään recovery -levyn kuvat (ISO) jotka kopioin talteen erilliselle kovalevylle mistä ne voi polttaa DVD:lle jos palautuslevyjä joskus tarvitaan).

Asus on kokeiluversioiden lisäksi ladannut aika paljon omia ohjelmia koneeseen, mikä ei ole välttämättä lainkaan huono asia. Tarjolla on mm. sovellus joka asentaa uuden BIOS version, ja muita laiteohjainsovelluksia. Asusin tekemät sovellukset jättävät kuitenkin ehkä viimeistelemättömimmän vaikutelman. Sovellukset käynnistyvät pääsääntöisesti verkkaisesti ja ne pyytävät vahvistuksia joka käänteessä. Sujuvuus ei ole adjektiivii mikä mieleen juolahtaa, kun jokaisen napinpainalluksen jälkeen valinta pitää vahvistaa dialogin “ok” näppäimellä. Myös koneen virransäästöohjelmien vaihto vaatii dialogi-ikkunassa vahvistamista, vaikka ohjelmien vaihto onnistuukin fyysisellä näppäimellä. Ilmeisesti Asus on halunnut varmistaa, että käyttäjä ei vahingossa vaihda teho -asetuksista vaikka hiljaiseen toimisto -asetukseen. Olisipa tuossa vahvistus -dialogissa mahdollisuus valita “Älä kysy tätä enää uudestaan”… mutta ei ole.

Asusin kannettavassa on monien nykyaikaisten kannettavien tapaan ohjauslevy mikä ajaa hiiren virkaa. Kosketuslevy on periaatteessa ihan toimiva ratkaisu, mutta jostain syystä minulla on ainakin jatkuvasti pieniä vaikeuksia kosketuslevyn kanssa. Sen materiaali on hieman nihkeää eikä sormi/sormet liiku siinä mielestäni riittävän sujuvasti. Esim Macbookista tuttu kosketustaso on tuntumaltaan aivan eri luokkaa. Ehkä kyse on vain tottumuksesta, ja tähänkin ratkaisuun oppii ajan kanssa. Itse en pidä kosketuslevyn tuntumaa kuitenkaan minkäänlaisena kynnyskysymyksenä – oikeastaan kahdesta syystä. Ensinnäkin käytän tietokonetta paljolti näppäimistön avulla – hyödyntäen näppäinyhdistelmiä. Toistaalta, kosketuslevyn voi korvata vaikka erillisellä pienellä USB porttiin kytkettävällä matkahiirellä.

Kenties parhaan arvosanan annan kuitenkin Asusin näppäimistölle. Harvoin olen päässyt käyttämään näin hyvin toimivaa näppäimistöä. Näppäintuntuma on erinomainen, näppäimet ovat riittävän isoja ja erillään toisistaan. Myös niiden sijainti toisiinsa nähden on loistava. Näppäimistö tuntui loistavalta heti ensi kosketuksesta – eikä mieli ole muuttunut vaikka olen kirjoittanut koneella enemmän.

Käytettyäni konetta nyt muutaman viikon voin todeta, että olen yhä tyytyväinen Asusin laatuun ja ominaisuuksiin. Näppäimistön toiminnallisuutta ja tuntumaa ei voi kehua liikaa. Koneen keveys jättää lähes kaikki muut (poislukien minikannettavat) varjoonsa – ja akun käyttöaika on järjestelmällisesti yli viisi tuntia.

“Ostaisinko tämän tietokoneen uudestaan?” Kyllä ostaisin.

Mikäli kiinnostuit koneesta suosittelen pikaista visiittiä CDON.fi verkkokauppaan missä Asus U36J on nyt kesätarjouksessa lähes 200 euron alennuksella.

Avainsanat: , , , , ,