Patenttisalkku on vahva lyömäase

Patentit ovat käypää valuutaa

Patentit ovat osoittautuneet viime vuosina kultaakin arvokkaammaksi yrityksille. Menestys poikii usein kahdenlaisia hyökkäyksiä – toisaalta yritykset joiden joiden markkinaosuuksia yritetään viedä, puolustautuvat tulokkaita vastaan patenttien avulla. Tyypillisesti tämä puolustaminen tapahtuu haastamalla tulokas oikeuteen patenttiloukkauksista. Mitä vanhempi toimija alallaan on, sitä vahvempi on tyypillisesti yrityksen patenttisalkku. Esimerkkeinä voidaan käyttää Nokiaa ja Motorolaa, jotka ovat olleet luomassa nykyaikaista mobiiliteknologiaa – mutta molemmat ovat joutuneet haastajan asemaan kun uudet tulokkaat ovat vieneet omilla innovaatioillaan markkinaosuuksia. Ehkä viime aikojen näyttävin esimerkki tästä on Nokian ja Applen käymä taisto langattoman tietoliikenteen patenteista – mistä Apple ei Nokian mukaan suostunut maksamaan vaadittuja lisenssimaksuja. Apple perusteli maksuista kieltäytymistä lisenssimaksujen kohtuuttomuudelta.

Jättien taistellessa, pyritään toista painostaa sopimukseen mitä erilaisimmin keinoin. Yksi tyypillisistä on hakea toisen yrityksen tuotteita tuontikieltoon. International Trade Commission saakin pöydälleen usein tuotteiden myyntikieltovaatimuksia – mutta harvemmin ITC joutuu asiasta päättämään, sillä yritykset pääsevät normaalisti sopuun ennen ITC:n päätöstä. Nokia ja Apple pääsivät kuitenkin omassa kiistassaan sopimukseen vihdoin tänä keväänä, noin kaksi vuotta kestäneen kiistan jälkeen. Apple suostui maksamaan lisenssimaksuja omista tuotteistaan. Nokia sai kertakorvauksen ja jatkossa Apple maksaa lisenssimaksuja muiden toimijoiden tapaan. Kertakorvauksen suuruutta ei paljastettu julksiuuteen, mutta Nokian toisen vuosineljänneksen tuloksesta voi päätellä, että kertakorvaus on noin 400 miljoonan euron suuruusluokkaa.

Nokia ja Apple eivät kuitenkaan ole ainoat jotka kalistelevat miekkojaan patenttirintamalla. Apple on käynyt puolustmaan omaa markkinaosuuttaan Android leiriä vastaan haastamalla esimerkiksi Androidilla menestyneet HTC:n oikeuteen patenttirikkomuksista. Myös tämä kiista on nytkähtänyt eteenpäin kevään aikana. Tällä kertaa tuomari on alustavasti päättänyt HTC:n rikkovan ainakin kahta Applen patenttia. HTC:n saama tuomiolla saattaa olla laajempia vaikutuksia koko Android leiriin. Myös Samsung on saanut osansa Applen patenttihaasteista. Haaste on Samsungille erityisen vahingollinen, sillä kiista saattaa johtaa myös ongelmiin komponenttisopimuksissa – Samsung kun toimittaa paljon iPhonessa käytettäviä komponentteja ja teknologiaa.

Siinä missä Apple taistelee kännykkävalmistajia vastaan patenttirintamalla – Oracle on haastanut Googlen oikeuteen. Myös tässä on taustalla Androidin väitetyt patenttirikkomukset. Oracle sai Sun Microsystemsin patenttisalkun ostettuaan Sunin. Sun on kehittänyt erittäin suositun Java ohjelmointikielen. Yritysostoksen myötä Javaan liittyvät patentit siirtyivät Oraclen omistukseen. Oracle haastoi siis Googlen oikeuteen ja vaatii miljardien korvauksia patenttirikkomuksista. Olisi mielenkiintoista tietää onko Oracle hakemassa vain lisensointirahaa Javasta vai onko taustalla jotain muuta intressejä. Google ei käytä omissa järjestelmissä Oraclen tietokantoja, vaan itsekehittämäänsä BigTable -järjestelmää. Cnetillä on mielenkiintoinen artikkeli tämän kiistan taustoista. Jutusta selviää mm. se, että Sunin patenttisalkku on osoittautunut varsin päteväksi aikaisemmin – kun esim Microsoft taipui maksamaan lähes miljardi dollarin korvaukset Sun Microsystemsille.

Toisaalta – vaikka Oracle haastoikin Googlen oikeuteen patenttirikkomuksista, antaa Googlen oma lausunto ymmärtää, että kiistat ulottuvat jo Sun Microsystemsin aikoihin. Google kertoo nimittäin, että se hylkäsi Sunin 100 miljoonan dollarin patenttisopimuksen.Koko kiista tuntuu siinä mielessä erikoiselta, että kaikki osapuolet tuntuvat tunnustavan, että Oraclella on pätevät patentit Androidin käyttämään Java teknologiaan – ja Google tietää rikkovansa niitä. Kyse lie siis siitä, että Google haluaa mitata oikeudessa kyseisten lisenssien kohtuullisen hinnan. Arvioiden mukaan Google joutuu prosessin lopussa maksamaan Oraclelle miljardeja dollareita. Tuomarit pitävät tällä hetkellä molempien yritysten vaatimuksia kohtuuttomina ja peräänkuuluttaa kohtuullisuutta. Google on sitä mieltä, että Oraclen ei pitäisi saada kiistassa mitään vahingonkorvauksia – vain lisenssointirahaa. Ja Oracle vaatii jopa kuuden miljardin dollarin korvausta.

Suurten teknologiajättiläisten lisäksi patenttioikeutta käyvät myös eräät yritykset jotka ovat erikoistuneet patenttihaasteisiin. Kyseiset yritykset eivät välttämättä itse tee mitään – mutta ovat hankkineet patenttisalkun ja pyrkivät rahastamaan sillä – joko lisenssimaksuina, vahingonkorvauksina tai molempina. Yksi agressiivisimmista “patenttitrolleista” on Lodsys, joka tunnetaan siitä, että se on haastanut käytännössä katsoen kaikki tämän hetken eturivin yritykset jonkin patentin rikkomuksista.

Viimeisimpänä uhrina Lodsysillä on suomalainen Rovio. Lodsys väittää Rovion rikkovan sen patentteja. Lodsysin ainoa liiketoiminta on pyrkiä rahastaa omistamillaan patenteilla.