Palautusoikeus tai sen puute

Kuluttajan oikeudet koetuksella elektroniikkakaupassa

Ihan alkuun pitää sanoa, että olen suuri verkkokauppa.com:in ystävä. Olen kantanut sinne vuosien varrella tuhansia eroja, ja harvemmin olen joutunut kauppojani katumaan. Niinä kertoina kuin olen katunut, on kaupan purkaminen ollut erittäin hankalaa ja vaatinut hermoja.

Noin vuosi sitten olin ostamassa itselleni reititintä. Koska Ruoholahden myymälässä oli pitkät jonot asiakaspalveluun, päätin ottaa kainalooni reitittimen, mikä näytti sopivalta. Kassalla reititintä maksaessani kysyin minkälainen palautusoikeus tuotteella on. Myyjä sanoi, että voin palauttaa avaamattoman pakkauksen 14 päivän aikana. Hieman hämmästyneenä kysyin, että miten minä voin varmistaa, että laite toimii minulla kotona, jos en avaa sitä. Myyjä opasti, että asia pitäisi hoitaa etukäteen asiakaspalvelussa. No, ostin reitittimen, vein sen kotiin, kokeilin ja onnekseni se toimi.

Verkkokauppa.comin palautuspolittiikka tuntui kuitenkin kovin erikoiselta – kun vertaa sitä vaikka Giganttiin, minne tuotteen voi palauttaa 30 päivän kuluessa, ilman mitään erityistä syytä. Olenpa Gigantista saanut kerran rahat takaisin vuoden vanhasta mp3 soittimestakin.

Viime aikoina mielessäni on liikkunut uuden kannettavan tietokoneen hankinta. Verkkokauppa.com myy erästä laitetta, mikä tuntuu erittäin mielenkiintoiselta. Valitettavasti kyseinen tuote on kuitenkin loppu. Kävin kuitenkin kokeilemassa laitetta Ruoholahden myymälässä. Laite tuntui kaikin puolin mielenkiintoiselta, ja olisin ollut valmis sen ostamaan – jos sitä vain olisi ollut hyllyssä. Koska myymälässä ei ollut pitkiä jonoja kävin kuitenkin asiakaspalvelussa kysymässä erästä toista saman valmistajan laitetta (jota ei ollut kokeiltavissa, mutta mitä oli varastossa vielä muutama kappale). Kysyin myyjältä voisinko saada tuon koneen nähtäväkseni ennen ostopäätöstä. Tämä ei valitettavasti ollut mahdollista (mitenkään). Sen sijaan olisin voinut ostaa laitteen – viedä sen kotiini ja toivoa, että se olisi hyvä.  Edellisestä asioinnistani opin sen, että jos olisin avannut pakkauksen, en olisi enää voinut palauttaa kannettavaa.

Asiakkaana minulle jäi siis kaksi vaihtoehtoa:

  1. otan riskin ja ostan laitteen. Jos se ei miellytä, niin se on minun ongelmani
  2. tai jätän kyseisen laitteen ostamatta verkkokauppa.comista.

Arvaa, kumpaan näistä minä päädyin.

Hieman vaikeaahan tuo on ymmärtää miten kauppaa pitäsi tehdä, kun et pääse laitetta omin käsin kokeilemaan, ja kun olet sitä kokeillut, et voi sitä enää palauttaa jos se ei sinua miellytä.

Tässä suhteessa Gigantti pesee kilpailijansa 10-0.