Nokia ja Apple sopuun patenttikiistoissa

Nokian ja Applen väliset patenttikiistat ratkesivat.

Vuonna 2009 alkanut kiista erinäisistä patenteista Applen ja Nokian välillä on vihdoin saanut sinettinsä – ja kuten usein näissä tapauksissa, sopu saavutettiin ennen oikeusistuimien päätöksiä. Sopimuksen yksityiskohdat jäävät arvailujen varaan, mutta Apple tulee maksamaan Nokialle ns. könttäsumman sekä lisenssimaksuja käyttämistään Nokian patenteista.

Nopeasti uutisen julkistamisen jälkeen eri nettimediat spekuloivat sopimuksella ja mistä kaikessa oli oikeastaan kyse.  Käydäänpä nopeasti läpi mistä tässä oli kysymys (ainakin omien tulkintojeni mukaan).

Nokia haastoi Applen oikeuteen patenttirikkomuksista, vaatien jopa kolminkertaisia lisenssikorvauksia luvatta käytetyistä patenteista. Nokia kuitenkin ilmoitti oikeustoimien aluksi, että käräjille päädyttiin, koska sopuun ei päästy oikeusistuinten ulkopuolella. Lukemani perusteella on tavallinen käytäntö, että mikäli yritys ei ole valmis maksamaan oikeudenmukaista hintaa patenttien lisenssonnista, lisenssimaksu moninkertaistetaan kun rahoja lähdetään hakemaan oikeusteitse. Moni spekulantti onkin sanonut, että Apple kieltäytyi maksamasta juuri siksi, että vaatimukset eivät olleet reiluja. Vain Nokia ja Apple tietävät mitkä alkuperäiset vaatimukset olivat – ja olivatko ne reilut vai ei.

Moni spekuloi myös sillä, että Nokia olisi vaatinut vuonna 2009 käyttöönsä erinäisiä Applen käyttöliittymään liittyviä patentteja. Epäilen, että alkuperäiset vaatimukset eivät ole sisältäneet ristiinlisenssointivaatimuksia – mutta kun sopuun ei päästy, kuulostaa mahdolliselta, että Nokia on ehdottanut myös ristiinlisenssointia. Saavutetun sovun ajankohta tukisi näkemystä, että keskusteluissa on olut myös Applen käyttöliittymäpatentit. Nokian älypuhelinstrategian muutoksen myötä Nokia ei enää tarvitsisi Applen käyttöliittymäpatentteja – tämä siksi, että Nokia on lisensoimassa Microsoftin Windows Phone käyttöjärjestelmää älypuhelimiinsa. Lisenssoinnin seurauksena uskoisin, että käyttöliittymän patentteihin liittyvät asiat eivät enää kuulu Nokialle, vaan niistä vastaa Microsoft – ja sopimusvalmistajat ovat turvassa patenttioikeudenkäynneiltä.

Nyt saavutettu sopu joka tapauksessa saattaa sovun yritysten välille – ainakin patenttiasioissa. Patentteihin erikoistunut Florian Muller spekuloi pitämässään blogissa, että Nokia lähtisi seuraaavaksi Android -leiriä kohti patenttivaatimuksillaan. Mikäli olen ymmärtänyt kiistanalaiset patentit edes osittain oikein, ei Nokialla ole mitään syytä lähteä Samsungin, LG:n, HTC:n ja muiden kimppuun – sillä nämä yritykset ovat lisensoineet kiltisti standardeihin liittyvät patentit Nokialta.

Saavutettu sopimus tulee Nokian kannalta hyvään rakoon – ja toimitusjohtaja Elop kertoikin, että Applen maksama kertakorvaus on merkittävä ja se tulee näkymään myös yrityksen tuloksessa. Tuloksessa, jonka Nokia varoitti putoavan pahimmillaan jopa tappiolle toisen vuosineljänneksen aikana. Kertakorvaus pitänee Nokian kannattavuuden vielä pinnan yläpuolella.