Nokia N9 arvostelu

Viime viikolla se sitten tapahtui – nimittäin kauan odotettu Nokian Meego puhelimen julkistus. Toimitusjohtaja Stephen Elop lupasi helmikuisessa startegiapuheessaan, että Nokia tulee muutoksesta huolimatta julkaisemaan yhden Meego puhelimen – ja tuo tulee tapahtumaan vielä tänä vuonna.

Nokia n9

Päätös julkaista Meego puhelin on herättänyt paljon keskustelua netissä – moni on kyseenalaistanut päätöksen logiikan sillä Nokia on ilmoittanut etukäteen, että uutuus tulee olemaan Meego -linjan ainokainen, eikä sille ole luvassa jatkoa. Keskiverto käyttäjälle tämä on yhden tekevää, mutta sovellukset näyttelevät yhä tärkeämpää roolia älypuhelinvalintaa tehtäessä. Ja jos Meego puhelimet eivät tule saamaan jatkoa – tuskin tämä ainokainen tulee saamaan kovin suurta roolia sovelluskehittäjien suunnitelmissa. Miksi kehittä sovelluksia vain yhtä puhelinta varten?

Ihan ilman sovelluksia ei Nokia N9 kuitenkaan tule jäämään – luvassa on varmasti esiasennettuna monta välttämätöntä perussovellusta, kuten Facebook, Angry birds ja monta muuta. Lisäksi alusta tulee herättämään mielenkiintoa monissa Linux -kehittäjissä. Niinpä ainakin Nokia N900 puhelimelle tehdyt sovellukset kääntyvät varmasti nopeasti myös Nokia N9:lle. Lisää sovelluksia on luvassa jos Myriadin Alien Dalvik alkaa tukemaan Nokia N9:ää. Alien Dalvik mahdollistaa virallisten Android sovellusten ajamisen Nokia N9 -puhelimessa. Huhujen mukaan Dalvikin avulla sovellukset toimivat Nokia N9 puhelimessa aivan kuin Android -käyttöjärjestelmänkin päällä. Tämä ratkaisu takaisi N9 ostajille pääsyn Androidin satojen tuhansien ohjelmien ääreen.

Toisaalta, sovellususkovaisen käyttäjäkunnan rinnalle on alkanut nousta sovelluskriittisempiä kommentteja. Näiden perusteesi on: “Kuinka monta sovellusta käyttäjä ihan oikeasti tarvitsee. Selain, sähköposti ja muutamat hyvin toimivat perussovellukset riittävät vallan mainiosti. 200 erilaista pierusovellusta ei tee puhelimesta houkuttelevaa.”

Minkälainen Nokia N9 oikein on?

Puhelimen julkistus tapahtui Singaporessa – ja se herättä välittömästi hurjan keskusteluryöpyn nettimediassa. Kaikki luonnollisesti kävivät läpi uskollisesti puhelimen rautaominausuudet. Ominaisuuksista käy nopeasti selväksi, että tämä puhelin ei edes yritä tuoda uusinta uutta teknologiaa markkinoille. Kenties “uraa uurtavin” ominaisuus on NFC, mutta silläkään saralla N9 ei ole lajinsa ensimmäinen. Tässä tiivistelmä keskeisimmistä ominaisuuksista, mutta loistavan ja tarkan listan löytää vaikka gsmarenan sivulta.

 • Ulkoiset mitat: 116.5 x 61.2 x 12.1 mm
 • Paino: 135 grammaa
 • Näyttö: kapasitiivinen AMOLED (480 x 854 pikseliä) ja 3.9 tuumaa
 • kuulokeliitäntä: 3.5 mm
 • Muistia 16 tai 64 gigatavua. RAM muistia 1 gigatavu
 • 3g: HSDPA 14.4 Mbps; HSUPA 5.7 Mbps
 • Wifi 802.11 a/b/g/n ja valmist WiFi hotspot
 • MicroUSB
 • 8 Megapikselin kamera – Carl Zeiss optiikalla
 • Video: 720p, 30 fps
 • Prosessori: 1 gigahertsin Cortex A8
 • GPS, A-GPS – Ovi kartat
 • Micro SIM kortti
 • Near Field Communication (NFC)
 • Puheaika: 7 tuntia 3G, 11 tuntia 2G
 • musiikinsoitto: 50 tuntia

Mutta kuten sanottu – Nokia N9 ei selvästi yritä olla rautaominisuuksillaan ladunavaaja. Puhelin pyrkii erottumaan kilpailijoista muotoilulla ja käyttöjärestelmällä – mikä Nokia N9:ssä on Meego 1.2 ja Harmattan käyttöliittymä.

Muotoilu

Nokia N9 on valmistettu polykarbonaatista – eli muovista. Muovikuoresta huolimatta puhelin tuntuu kädessä kaikkea muuta kuin halvalta. Polykarbonaattikuori kestää hyvin kolhuja eikä sen pitäisi naarmuuntua helposti. Muovikuori mahdollistaa lisäksi keveän painon eikä iPhone 4 kaltaista antenniongelmaa pitäisi esiintyä; tämä tosin jää todistettavaksi kun puhelin pääsee markkinoille saakka.

Puhelin on äärimmäisen pelkistetty sillä puhelimessa on vain kolme fyysistä näppäintä – äänenvoimakkuuden säädöt (ylös, alas) ja kameranäppäin. Muita fyysisiä näppäimiä puhelimessa ei ole.

Nokia N9 lasi on hieman kaareva, ja moni sanonut sen muistuttaan hieman iPodin muotoilua. Kaareva lasi mahdollistaa kuitenkin hyvän tuntuman puhelimen näyttöön ja tekee sen käytön yhdellä kädellä helpommaksi.

Käyttöjärjestelmä

Tyylikkään muotoilun ohella suuren mielekiinnon kohteeksi on noussut “kuolemaantuomittu” Meego käyttöjärjestelmä. Nokia on joutunut raivokkaan kritiikin kohteeksi koska se ei ole onnistunut pysymään ohjelmistopuolella kilpailijoiden tasolla – tai edes perässä. Hurja kritiikki on osaltaan varmasti vaikuttanut Nokian markkinaosuuksiin. Liioittelematta voi varmasti sanoa, että Nokian vahvuuksiin ei ole viime aikoina laskettu ohjelmisto-osaamista, joten odotukset Meegon suhteen tuskin ovat olleet korkealla. Epäilyksiä on lisäksi herättänyt Meegon hidas valmistuminen. Meegoa on Nokiassa lisäksi rakennettu kuin Iisakin kirkkoa – ja sen valmistuminen on ollut yhtä uskottavaa kuin Duke Nukemin uusi tuleminen (joka muuten sekin tapahtui vihdoin tänä keväänä).

Käyttöjärjestelmä osoittautuu kuitenkin varsin mielenkiintoiseksi ja toimivaksi. Mitään mullistavaa Meegossa ei tunnu olevan ja sen ulkoasussa on paljon yhteistä Symbian Annan kanssa. Mutta yhtäläisyydet tuntuvat rajoittuvan vain samankaltaisiin ikoneihin.

Nokia N9 käyttöjärjestelmä perustuu kolmeen “kotinäkymään“, jotka ovat tosin täysin erilaiset kuin Symbianissa. Kesimmäinen kotinäkymä sisältää kaikki sovellusikonit. Toisessa kotinäkymässä näytetään uusimmat tapahtumat – kuten tekstiviestit, sähköpostit, Twitter-, Facebook- ja muut statukset, sekä lisäksi vastaamatta jääneet puhelimet jne. Kolmas kotinäkymä sisältää avoimena olevat sovellukset. Tästä näkymästä voi sulkea avoimena olevia sovelluksia tai siirtyä toiseen avoimena olevaan sovellukseen.

Kotinäkymään takaisin pääsee takaisin pyyhkäisemällä sormella koko näytön laidasta laitaan.  Näkymä näyttää vastaavan sormen komentoihin ilman viiveitä. Eli tässäkin suhteessa edistys on hurjaa verratuna muihin nokialaisiin kosketusnäyttöpuhelimiin.

Vastaanotto markkinoilla

Kuten viimeaikoina on totuttu, uutiset Nokiasta saavat vastaan aina ristiriitaisen vastaanoton. Tyypillisesti amerikkalaiset blogit lyttäävät Nokia -uutuudet. Kotimainen media suhtautuu hieman positiivisemmin. Äänekäs yleisö on jakautunut puolustajiin ja vastustajiin.

Yksi omia suosikkiblogejani on Engadget, mikä uutisoi teknologiasta laajalla rintamalla. Monet ei-apple -fanittajat pitävät Engadgetia hieman Appleen päin kallellaan olevana blogina – eikä Nokia ole juurikaan saanut rakkautta osakseen Engadgetin kirjoituksissa.

Nokia N9:n kohdalla Engadget on kuitenkin vaihtanut ääntä kellossa. Blogi on kirjoittanut Nokia N9:stä jo useita kirjoituksia – ja rehellisesti voinee väittää, että vastaanotto on ollut hullaantunut. Engadgetin ensimmäinen reaktio oli hieman negatiivinen, mutta jutun otsikkoa korjattiin neutraalimpaan suuntaan. Tämä artikkeli sisälsi vain ensireaktioita puhelimen spesifikaatioihin.

Ensireaktion jälkeen kirjoittelu sai uuden äänen. Ensimmäiset reaktiot itse puhelimeen (hands on) vakuuttivat Engadgetin toimittajan ylistämään puhelinta kertakaikkiaan upeaksi.

Vähän aikaa käytettyään Nokia N9:ää toimittaja kirjoittikin jo avoimen kirjeen Nokialle, kyseenalaistaen Nokian päätöksen hylätä Meego ja keskittyä Windows Phone -käyttöjärjestelmään.

Moni muukin Nokia N9:ää kokeillut on kyseenalaistanut Elopin julkistaman strategiamuutoksen. Meego näyttää ja tuntuu todella hienolta, ja siinä tuntuu olevan potentiaalia haastaa vaikka kenet.

Elop on kuitenkin toistanut helmikuisen viestinsä – Nokia tulee panostamaan Windows Phone alustaan ja Nokia N9 jää lajinsa viimeiseksi – vaikka se menestyisi. Elopin mukaan kyse ei ole vain puhelimesta, tai sen käyttöjärjestlemästä. Kilpailu käydään ekosyysteemeissä. Ja Elopin näkemysten mukaan Nokia ei yksin oman Meegon kanssa pysty haastamaan Applea ja Googlea. Elopin “ekosyysteemi” käsittää kuitenkin paljon muutakin kuin pelkän “sovelluskaupan”, mihin moni takertuu. Elopin mainitsema ekosysteemi sisältää sovellukset, musiikin, videot, pelit, kotiympäristön jne. Tämä on kokonaisuus mihin Nokian rahkeet eivät Elopin mukaan riitä. Tämä kokonaisuus on se, mihin Nokia tarvitsee Microsoftin kaltaista ohjelmistojättiläistä. Takeita strategian onnistumisessa ei luonnollisesti ole – ja Nokia tuntuu olevan ainoa kännykkävalmistaja joka todella tuntuu panostavan Windows Phone -alustaan. HTC, Samsung ja LG:kin valmistavat Windows Phone -puhelimia, mutta ne tuntuvat jäävän yritysten strateigioissa pienemmälle panostukselle kuin älypuhelinmarkkinoita tällä hetkellä hallitseva Android.

Kaikenkaikkiaan Nokia N9 on saanut aikaan hurjan positiivisen keskustelun ja pöhinän netissä. Ainoa kritiikki mitä puhelin saa kohdistuu juuri käyttöjärjestelmään – eikä siinäkään tapauksessa sen hyvyyteen tai huonouteen, vaan siihen tosiasiaan, että se ei tule saamaan jatkoa.

Vaikka Nokia N9 jäisikin lajinsa ainokaiseksi Nokiassa, pistää se varmasti painetta Microsoftille jonka pitäisi kehittää kilpailukykyistä älypuhelinten käyttöjärjestelmää. Ja mikäli Nokia Windows Phone strategia ei menesty, on Meego erinomainen varasuunnutelma minkä pohjalta saa varmasti rakennettua houkuttelevia puhelimia. Tämä varasuunnitelma kuitenkin edellyttää, että tuoretta Meegoa ei haudata Nokiassa arkiston perukuille, vaan kehitetään jatkuvasti eteenpäin, vaikka pienemmälläkin liekillä.

Helsingin Sanomat on koonnut pitkän listan Nokia N9:ää testanneista sivustoista ja heidän ensikommenttejaan. Kannattaa käydä lukemassa.