Philips Streamium internet radio MCI298

 

Streamium on nykyaikainen ja tyylikäs musiikkikeskus

Kotistereot ja radio ovat pysyneet melko muuttumattomina viimeiset pari kymmentä vuotta. Vaikka teknologia on on mennyt eteenpäin hurjaa vauhtia – ja internetistä on tullut viihdesisällön keskus, on kodin mölytoosat yhä samanlaisia kuin ne olivat pari kymmentä vuotta sitten. Suomessa laajakaistan levinneisyys on maailman kärkipäätä – mutta silti radioita kuunnellaan yhä perinteisistä vastaanottimista – Ylen lähettämänä.

 

Internet on kuitenkin mullistanut tai mullistamassa radiotoiminnan. Spotifyn kaltaiset palvelut vievät osan käyttäjistä mukanaan – pientä korvausta vastaan ei tarvitse enää kuunnella jonnin joutavia spiikkejä ja mainoksia. Toisen vaihtoehdon tarjoavat eri puolilta maailmaa lähetettävät internetradiolähetykset joiden joukosta löytyy viihdettä jokaiseen makuun.

Pääsin kokeilemaan Philipsin Streamium internetradiota. Streamiumissa on kyse nettiin kytkettävästä radiolaitteesta jonka kautta voi kuunnella joko Internetin radiolähetyksiä, musiikkia kotiverkosta tai CD levyjä. Strreamium ei vaadi toimiakseen muuta kuin verkkovirtaa ja yhteyden nettiin. Omia levyjä voi toki kuunnella ilman nettiyhteyttä. Laitetta ei kuitenkaan tarvitse kytkeä vahvistimeen – vaan soittimen etupaneeli koostu leveästä sarjasta kaiuttimia. Keskellä kaiuttimia on virtanäppäin, äänenvoimakkuuden säätö ja pieni kosketusnäyttö.

Laitten käyttöönotto on verrattain helppoa – käyttäjä valitsee vain kielen ja kotipaikkansa (aikavyöhykkeen) ja kytkee laitteen kotiverkkoon joko verkkojohdon avulla tai langattomaan verkkoon. Verkkoonkytkeminen on tehty varsin helpoksi. Verkkojohdolla kytketään johto laitteen takaosaan ja soitin on valmis. Langattomaan verkkoon kytkentä on lähes yhtä helppoa, haetaan toivottu verkko ja näppäillään vaaditut turva-avaimet siinä tapauksessa, että kodin verkko on suojattu salasanoin. Laitteen pieni kosketusnäyttö ei ole erityisen näppärä salasanan kirjoittamiseen – mutta onneksi tämä on asia mikä pitää tehdä vain kerran laitetten käyttöönoton yhteydessä.

Laitteen alustamisen jälkeen käyttö on varsin suoraviivaista. Käyttövalikossa on valittavana oma media kirjasto, Internet radio, CD levy, perinteinen FM radio, USB massamedia, asetukset ja kytketty mp3 soitin. Mediakirjasto tukee UPnP media palvelimia, ja mukana tulevalla ohjelmalla voi jakaa kotitietokoneen musiikkikirjaston kotiverkkoon – ilman että tietokonetta tarvitsee kytkeä suoraan soittimeen.

Soitin on riittävän pieni ja tyylikäs, jotta sen voi sijoittaa käytännössä katsoen mihin tahansa kotona. Langattoman verko tuki takaa myös sen, ettei soittimeen tarvitse kytkeä kymmeniä eri johtoja.

Streamiumista löytyy varsin tyydyttävä määrä erilaisia liitäntöjä – oikeastaan kaikki mitä nettiradiolta voi toivoa. Takapaneelista löytyy antenniliitin, verkkoliitin, liitin kuulokkeille sekä mp3 soittimen kytkentään tarvittava sisääntulo. Käytännöllisyyden kannalta kuulokeliittimen ja mp3 soittimen liittimen sijoittaminen soittimen taakse ei ole välttämättä ihanteellinen – mutta jos laite on sijoitettu pöydälle, on se riittvän kevyt liikuteltava ettei näistäkään liitännöistä tule kohtuutonta vaivaa. Streamiumin saa myös kiinnitettyä seinään – missä tapauksessa takaliitännät ovatkin jo hieman vaikeammin saavutettavissa. Soittimen päällä on CD asema, antenni sekä USB liitäntä massamuisteille. Oikeastaan muita liittimiä soittimessa ei ole – eikä ihan heti tule mieleen mitä jäisi puuttumaan.

Äänenlaatu (ja -voimakkuus) ovat Stremiumissa erinomaiset. Vaikka kuuntelin pääsääntöisesti vain nettiradioita, ei äänenlaadussa ollut mitään moittimista. Ainoa kuuntelemista haittaaava seikka oli ajoittaiset tauot kun soitin joutui puskuroimaan radiolähetystä. Puskoroinnintarve poistui kun luovuin langattoman verkon käytöstä ja liitin soittimeen verkkojohdon. Huolimatta langattomasta tuesta, suosittelen laitteen hankkijaa varmistamaan, että soittimen sijoituspaikan lähellä on verkkopistoke. Voi tietenkin olla, että oman kotiverkkoni langattoman tukiaseman signaali on turhan heikko tähän tarkoitukseen.

Päädyin asentamaan laitteeseen kaksi ohjelmapäivitystä noin kuukauden testijakson aikana. Käyttäjä saattaa kokea tämän turhauttavana, mutta päivityksiä ei ollut pakko asentaa heti. Päivitykset kertovat kuitenkin siitä, että laitteen ohjelmistoa kehitetään – ja se on aina kuluttajalle hyvä asia.

Streamiumin ohjelmisto sai pari päivitystä

Soittimen käyttö tapahtuu pääsääntöisesti etupaneelissa sijaitsevan kosketusnäytön avulla. Valitettavasti näytön tuntuma ja ohjaaminen ei ollut ihan ongelmatonta verrattuna esimerkiksi tämän päivän kosketusnäyttökännyköihin. Onneksi näyttöä ei tarvitse näpelöidä jatkuvasti ja soittimen ohjelmistossa on ominaisuuksia mitkä helpottavat sen käyttöä – Streamium esimerkiksi muistaa viimeisimmät käytetyt kanavat, joten niitä ei tarvitse selata joka kerta hakemistovalikon syövereistä.

Mitä minä Streamiumista sitten ajattelen?

Ensinnäkin konsepti on erittäin mielenkiintoinen ja odotan mielenkiinnolla miten internet radiokanavat tunkeutuvat kodinelektroniikkaan. Streamium on hyvissä asetelmissa tässä kisassa. Soittimen ulkoasu mielyttää minua ja kuten mainitsin, itse olisin valmis sijoittamaan soittimen niin keittiöön, työhuoneeseen kuin olohuoneeseenkin. Äänenlaatu oli erinomainen – eikä sitä erottanut perinteisestä radioista tai cd levystä mitenkään. Kosketusnäyttö ei ohjeauslaitteena toiminut niin hyvin kuin olisi toivonut, mutta mukana tullut kauko-ohjain helpotti laitteen ohjaamista kummasti.

Streamium on ehdottomasti mielenkiintoinen haastaja perinteisille kodin stereosarjoille ja micro-hifi laitteille. Jos olisin hankkimassa musiikkisoitinta kotiini, jäisi micro-hifi järjestelmät ostamatta – ja luultavasti nappaisin Streamiumin hyllystä ja painelisin kassaa kohti. Valitettavasti laite on suhteellisen arvokas mikä saattaa aiheuttaa, että moni kiinnostunut suuntaa katseensa johonkin hieman edullisempaan… Streamiumin ovh on 299 euroa.

Plussat:

  • mielenkiintoinen konsepti
  • siisti, selkeä ja tyylikäs
  • äänenlaatu ja -voimakkuus
  • musiikkivalikoima

Miinukset:

  • hinta
  • kosketusnäytön ohjaustuntuma

Tutustu tarkemmin Streamium MCI298 laitteeseen Philipsin nettisivuilta.