12 asiaa sinun tulisi huomioida kun ostat matkapuhelinta

Mikä olisi paras puhelin juuri minulle?

Matkapuhelinten kirjo on kasvanut viimeisen parin vuoden aikana huimasti. Julkisuudessa puhutaan paljon älypuhelmista – iPhone on mullistanut kuluttajien käsityksiä helppokäyttöisyydestä ja Android on hullaannuttanut operaattorit.

Tässä kuitenkin kaksitoista keskeistä asiaa mitkä sinun tulisi huomioida kun olet valitsemassa matkapuhelinta

 1. Tarvitsetko puhelinta puhumiseen vai nettisurffailuun. Mikäli ensisijainen tarve on pelkkä puhelimeen puhuminen – saattaa perinteinen peruspuhelin olla sinulle riittävä. Älypuhelimissa usein puhelinominaisuudet ovat jääneet vähemmälle huomiolle.
 2. Akun kesto on kenties aliarvostetuin ominaisuus matkapuhelimissa näinä älypuhelinten kulta-aikoina. Lähes kaikkia älypuhelimia yhdistää yksi ominaisuus – tai sen puute: niiden akunkesto on suorastaan surkea verrattuna vuosituhannen vaihteen peruspuhelimiin. Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta roikuttaa puhelinta laturissa jatkuvasti – kannattaa olla tarkka akunkeston suhteen. Kaikkia älypuhelimia ei kuitenkaan tarvitse olla koko ajan lataamassa.
 3. Oletko tekstailija tai onko sähköposti sinulle tärkeä ominaisuus puhelimessa? Mikäli kirjoitat paljon tekstiä puhelimella, ei perinteistä QWERTY näppäimistöä voita mikään. Kosketusnäytöt ovat kuuminta hottia – mutta niiden käytön mukavuus jättää usein toivomisen varaa mikäli tarkoitus on kirjoittaa paljon.
 4. Nettisurffailijan tulee kiinnittä huomiota kahteen asiaan: ensinnäkin puhelimen näytön on oltava riittävän suurikokoinen ja resoluution riittävä. Toinen kriittinen asia on puhelimessa oleva nettiselain. Eri puhelinmalleissa olevissa nettiselaimissa on hurjat erot. Onneksi melkein kaikkiin älypuhelimiin voi asentaa joko Opera Mini selaimen, tai Firefoxin mobiiliversion.
 5. Koolla on väliä. Tämä pitää paikkansa erityisesti matkapuhelimissa. Älypuhelinten koot alkavat lähestyä jo tabletteja ja minikannettavia. Siinä missä suuri koko mahdollistaa mm. paremman näytön – tuo suuri koko haasteita kuljettamiseen. Mikäli joudut kuljettamaan puhelinta esim housun taskussa, ei hienoimmat älypuhelimet kenties ole sinua varten.
 6. Matkapuhelinten viihdekäyttö asettaa omat vaatimukset puhelimelle. Tyypillisesti jos tarkoituksesi on käyttää puhelinta vaikka pelaamiseen, tulee puhelimessa olla riittävän tehokas prosessori, suuri näyttö ja runsaasti muistia. Näiden ominaisuuksien kääntöpuolella on usein akun kesto.
 7. Sovellukset ja sovellusvalikoima on yksi merkittävimmistä markkinointiargumenteista uusille puhelimille. Apple ja Google (Android) käyvät veristä taistoa siitä kumman puhelimelle löytyy enemmän sovelluksia. Android ottaa iPhonen etumatkaa kiinni päivä päivältä – mutta tällä hetkellä Applen puhelimeen löytyy enemmän sovelluksia. Vaikka et olisi erityisen kiinnostunut sovelluksista – kannattaa varmistaa, että puhelimesta löytyy ainakin Facebook ja muutamia muita perussovelluksia arkikäyttöön.
 8. Käytätkö puhelinta ulkona vai sisällä vaikuttaa myös siihen minkä mallinen puhelin sinun kannattaa hankkia. Kosketusnäytölliset puhelimet eivät yleensä sovellu ulkokäyttöön erityisen hyvin. Ongelmia aiheuttavat mm. kosketusnäyttö mitä ei voi ohjata hanskat kädessä. Lisäksi kirkas auringonvalo vaikeuttaa puhelimen näytön näkyvyyttä ulkona.
 9. Kameraa pidetään tänä päivänä puhelimen perusominaisuutena – joten sen puuttuminen puhelimesta on suuri miinus. Kamerapuhelimista parhaat kilpailevat tasaväkisesti pokkareiden kanssa. Jotkut vertailevat kamerapuhelinta jo järjestelmäkameraan. Mikäli tykkäät napsia valokuvia kannattaa varmistaa, että puhelimen kamera on riittävän hyvä esim lomakuvien näppäilyyn.
 10. Musiikin ja videoiden ystävän tulee varmistaa, että puhelimessa on riittävän suuri sisäinen muisti – tai valmius laajentaa muistia muistikorteilla. Puhelimesta ei tahdo saada musiikkisoittimen korvaajaa ellei siinä ole vähintään 8 gigatavua muistia.
 11. Tiedonsiirto tulee ajankohtaiseksi viimeistään kun olet vaihtamassa puhelinta. Tätä kannattaa miettiä jo puhelinta hankittaessa – ja varmistaa, että hankkimasi puhelin tukee jotain helppoa tapaa siirtää vanha puhelimen sisältö joko tietokoneelle tai suoraan uuteen puhelimeen.
 12. Hintatietoisen ei kannata tiirailla uusimpia malleja vaan pitäytyä vaikka vuoden jo markkinoilla olevissa laitteissa. Kilpailu puhelinmarkkinoilla on niin kovaa, että uutuksien hinnat putoavat varsin nopeasti.

Toivottavasti ylläoleva kriteeristö auttaa sinua valitsemaan juuri sinulle sopivan matkapuhelimen. Myyjä myy sinulle aina omien lähtökohtiensa perusteella (eli mistä hän saa suurimmat katteet).