Kuusi vinkkiä pokkarin ostajalle

Pokkarin valinta ei aina ole helppoa

Valikoima taskukameroissa on valtava. Kameravalmistajat tuovat markkinoille jatkuvasti toinen toistaan hienompia kameroita joissa on uusia ominaisuuksia ja lyhtenteitä. Tarjonnan laajuus pistää helposti pään pyörälle. Tässä muutama vinkki mihin kannattaa kiinnittää huomiota kun on ostamassa pokkaria.

  1. Pokkarin koko on tärkeä ominaisuus, sillä kamera on tarkoitettu kannettavaksi mukana. Pokkarin tulee siis olla ulkoisilta mitoiltaan “taskuunsopiva” ja toisaalta riittävän kevyt.
  2. Pokkarin virtalähde on toinen olennainen valintaan vaikuttava asia. Vaihtoehtoja on oikeastaan kaksi – ja paremmuus niiden välillä on usein subjektiivinen asia. Akulla toimivien kameroiden akut ovat usein paristoja pienempiä ja kevyempiä. Lisäksi akun ollessa uudelleen ladattava, ei tarvitse kantaa aina mukana montaa paristonippua. Toisaalta – akun ongelma on, että sitä pitää ladata ja pidemmällä matkalla pitää kantaa mukana laturia. Ja jos meinaa ottaa runsaasti kuvia jopa yhden päivän aikana – kannattaa varautua vara-akulla. Paristojen etu on siinä, että niitä voi aina ostaa lisää lähes mistä tahansa kaupasta tai kioskista. Paristoja saa luonnollisesti myös ladattavina malleina. Paristot toisaalta vievät usein enemmän tilaa kuin akku – joten kameran ulkoiset mitat kasvavat helposti mikäli kamera saa virtansa paristoista.
  3. Pokkarissa on hyvä olla hyvät automaattiohjelmat. Pokkarin idea on, että se on heti valmis kuvaukseen – ilman, että kuvaajan tarvitsee tehdä useita erilaisia käsisäätöjä. Monissa kameroissa on useampi ennalta ohjelmoituja kuvaprofiileja jotka soveltuvat erilaisiin tilanteisiin. Nämä ovat erittäin hyödyllisiä jos niitä vain totuttelee käyttämään.
  4. Pokkarissakin on hyvä olla riittävä zoom. Tyypillisesti pokkarissa zoom on 3-5 kertainen – mutta myös kymmenkertaisia zoomeja löytyy joistain kameramalleista. Kymmenkertaisella zoomilla tarvitaan usein jo runsaasti valoa ja vakaa alusta; eli viisikertainenkin zoom riittää useimpiin tilanteisiin.
  5. Tuki riittävän suurille muistikorteille on syytä varmistaa ennen kameran hankkimista. Kahdeksan gigatavun muistikortti riittää jo pidempäänkin kuvaussessioon.
  6. Harrastajakäyttöön on hyvä, jos pokkarissa on videokuvausmahdollisuus – mielellään HD tasoinen. Tämä on onneksi jo melkein standardi ominaisuus uusimmissa malleissa.

Nämä asiat kannattaa siis varmistaa ennen kuin kävelee kassalle uuden kameran kanssa. Luonnollisesti myös hintoja kannattaa pitää silmällä – sillä halvimpien ja kalliimpien mallien väliin mahtuu muutama satalappunen. Vanha sanonta, että halvalla ei saa hyvää pitää paikkansa usein pokkareissa. Parhaat hankinnat teet varmasti hintahaitarin keskivaiheilta.