E-kirjojen myynti jyrää … ei Suomessa

Amazon Kindle

Olemme Suomessa vihdoin alkaneet ymmärtää, että emme eläkään enää teknologian keihäänkärkenä – vaan olemme muuttumassa päivä päivältä teknologian takapajulaksi. Älypuhelinmarkkinoilla Suomen ylpeys Nokia on jäänyt jo kakkoseksi Googlen Androidille ja iPhone varastaa alan kaiken palstatilan.

Meillä Suomessa musiikki myydään yhä cd levyinä, elokuvia vuokrataan joko Makuunista, Filmtownista tai ostetaan Anttilasta. Valokuvat tallennetaan kotikoneen kovalevylle ja kirjat ostetaan Suomalaisesta kirjakaupasta; lehdet luetaan paperilta ja uutiset katsotaan televisiosta.

Mutta tiesittekö, että ulkomailla maailma on jo erilainen paikka. Erityisesti USA on harpponut sähköisen kehityksen kärkimaaksi. USA:ssa musiikkikauppa on nykyään kahden kauppaa – iTunes vastaan Amazon – eikä kummankaan tapauksessa ole kyse enää CD levyistä, vaan mp3 tiedostoista. Elokuvat vuokrataan netistä sitä varten perustetuista palveluista (mistä saa myös uusia julkaisuja järkevään hintaan). Valokuvat tallennetaan erilaisiin verkkopalveluihin mistä ne on saatavissa miltä tietokoneelta tahansa. Uutisia katsotaan ja luetaan yhä enenevässä määrin netistä. Ja kirjojen ja lehtien lukeminen on siirtynyt siihen tarkoitukseen kehitettyihin laitteisiin – kuten Amazon Kindleen ja Applen iPadiin.

Yhdysvaltojen kustantajayhdistyksen tilastojen mukaan USA:ssa digitaalisten kirjojen myynti on ensimmäistä kertaa ylittänyt perinteisten paperipainosten myynnin.

Hurjat myyntiluvut mahdollistuvat sillä, että USA:ssa tarjonta on kohdallaan ja kaikki kirjat ovat saatavilla johtavista kauppapaikoista – kuten Amazonin Kindle -kaupasta ja Applen iBooks palvelusta. Lisäksi Yhdysvaltojen johtavat kirjakaupat – kuten Barnes&Noble – ovat panostaneet omiin kirjakauppoihin ja lukulaitteisiin. Kirjakauppa on mennyt siihen, että lukulaitteilla ei enää vain rahasteta ja kirjatarjonta on löytänyt kohtuullisen hintatason (tyypillisesti noin 10 dollaria / kirja).

Miksi Suomi sitten hiihtää perässä – ei tosin edes samassa kilpailussa? No, meillä suomenkielinen tarjonta on ala-arvoisen huonoa – tästä voi kiittää todennäköisesti kustantajia. Alalla ei ole oikein standardia millä kirjoja voisi lukea laitteesta toiseen. Standardi tulisi tarpeeseen, sillä meillä ei ole oikein ylivoimaisen suuria ja hallitsevia kirjakauppiaita. Lisäksi ne kaupat jotka ovat e-kirjoihin lähteneet mukaan pyrkivät rahastamaan joka välissä. Kirjojen lukulaitteet maksavat pari sataa euroa. Lisäksi e-kirjat ovat pahimmillaan jopa kalliimpia kuin paperiversiot – vaikka e-kirjan tekeminen ja jakeleminen on merkittävästä halvempaa kuin paperikirjojen.

Kuluttaja odottaa (ihan oikeutetusti) saavansa e-kirjat halvemmalla kuin paperikirjat, sillä hän sijoittaa ensin toista sataa euroa kirjan lukulaitteseen ja lisäksi kuluttaja ymmärtää, että e-kirjojen jakelu on selvästi halvempaa kuin paperisten opusten. Mielestäni ei ole kohtuutonta odottaa, että osa tästä “säästöstä” kilahtaisi myös kuluttajan kassaan. Tai ainakaan kuluttaja ei ole valmis maksamaan e-kirjasta premium hintaa vain siksi, että hänen ostamansa opus ei vie kotona säilytystilaa kirjahyllyssä. Tämä on asia mitä kirjkauppiaat (tai musiikkikauppiaat) Suomessa eivät tahdo ymmärtää.

Tervetuloa teknologian yövuoroon – tämä juna ei taida pysähtyä millään asemalla.

E-kirjat myyvät jo enemmän kuin perusopukset | Kauppalehti.fi.