Apple vs Google: Kuka seuraa ketäkin

Google vastaan Apple

Viikonlopun vanha uusi uutinen on ollut O’Reilly groupin tutkijoiden julkaisema “vanha” löydös, minkä mukaan Applen iPhone kerää käyttäjien GPS koordinaatteja ja lähettää kyseiset koordinaatit takaisin Applelle säännöllisin väliajoin.

F-Secure kirjoittikin vastineen O’Reillyn tutkijoiden löydökseen korostaen, että kyse on vanhasta asiasta.

Toisaalta – kaikkea kunnia ei kannata O’Reillyltä ottaa, sillä he tekivät sovelluksen joka käyttää tuota iPhonen keräämää dataa ja visualisoi sen kartan päällä. Koordinaatiti kartan päälle sijoitettuna onkin mielenkiintoista luettavaa ja katsottavaa – ja samalla myös hieman pelottavaa.

Pian Apple uutisen julkaisun jälkeen maailmalle levisi tietoa, että myös Android tekee vastavaa GPS koordinaattien keräämistä. Ei ole vaikea keksiä mistä tämä Googlen Androidia koskeva uutinen löysi tiensä päivänvaloon. Eihän Applen datan keruu ole pahaa, jos Googlekin sitä tekee – eihän?

Mielenkiintoiseksi “juupas-eipäs” keskustelu muuttuu kun joku kerkesi kysymään Applen ylipäälliköltä Steve Jobsilta asiasta. Steve kuittasi asian harvinaisen selvästi – kertoen, että Apple ei moista seurantaa harrasta – mutta Google harrastaa.

Ja säälittävyyden rajan tämä minifiasko saavuttaa siinä kohtaa kun Applen puolelta aletaan selittelemään, että koordinaattien tallentaminen johtuu iOS käyttöjärjestelmässä olevasta ohjelmointivirheestä mikä korjataan seuraavassa päivityksessä. Edellisen kerran Apple selitteli ontuen ongelmiaan jo legendaariseksi noussessa antennagate skandaalissa. Tällöin Apple kertoi iPhone 4:n suunnitteluvirheestä johtuneen signaalien katoamisen myös ohjelmointivirheellä. Tuolloin ohjelmointivirhe korjattiin – mutta puhelin kadottaa kentän mikäli sitä pitää tietyllä tavalla kädessään.

Steve Jobsin kommenteista kertoi GBR: Steve Jobs says Apple doesn’t track anyone, Android does | BGR.