Android Fragmentaatio – mistä on kyse

Android fragmentoituu? (Kuva: Mobile Crunch)

Viime kuukausina on netissä käyty yhä näkyvämpää keskustelua Googlen johtaman Androidin ns. Fragmentoitumisongelmasta.

Peruskäyttäjälle tämä ongelma ei tarkoita välttämättä mitään – mutta sovellusten kehittäjille kyse on suuresta ongelmasta. Ja koska tämän päivän matkapuhelinmarkkinoilla on kyse juuri kilpailusta sovelluskehittäjien sieluista, voi Androidin ongelmista tulla myös peruskuluttajan onglemia.

Mistä fragmentoitumisessa on sitten kyse? Yksinkertaistettuna kyse on siitä, että kun Android -käyttöjärjestelmää kehitetään ja julkaistaan yhä uusia versioita – alkaa markkinolla olla yhä useampia versioita Androidista. Ongelmaksi tämä muodostuu juuri siksi, että operaattorit ja laitevalmistajat eivät päivitä puhelimen alkuperäistä käyttöjärjestelmää uuteen versioon riittävän nopeasti. Niinpä maailmalla on yhä suurempi valikoima Android -versioita. Tämä tarkoittaa kehittäjille sitä, että heidän tulee testata sovelluksensa yhä useammilla eri käyttöjärjestelmäversiolla.

Testaus- ja kehtitystaakan lisäksi puhelinten hidas päivityssykli tarkoittaa sitä, että sovelluskehittäjät eivät voi ottaa käyttöön uusien Android versioiden uusia ominaisuuksia niin nopeasti kuin he mahdollisesti haluaisivat, sillä kyseisiä ominaisuuksia ei ole niin suuressa osassa markkinoilla olevia puhelimia.

Yksi Android fragmentoitumisesta ensimmäisenä ääneen puhunut kehittäjä oli Angry Birds -pelin kehittänyt Rovio Mobile.

Kuluttajille kasvava fragmentaatio tarkoittaa sitä, että käyttäjien tulee ymmärtää yhä tarkemmin mikä versio Androidista puhelimessa on – sillä vanhan käyttöjärjestelmän ostaminen rajoittaa puhelimen ominaisuuksia merkittävästi.

Mobile Crunch – sivusto julkaisi artikkelin missä kerrottiin sovelluskehittäjien suhtautumisesta Androidin Fragmentaatioon. Kyselyn tulokset eivät ole välttämättä lupaavia Googlelle ja Android -yhteisölle. Suuri osa kehittäjistä nimittäin pitää Androidin Fragmentaatiota jo todellisena ongelmana.

Lue Mobile Crunch sivuston artikkeli: Don’t Think Android Fragmentation Is A Problem? Most Developers Disagree..