Motorola Xoom – näppäimistö

 

Xoom näppäimistö Evernote ohjelmassa

Applen kosketusnäyttölaitteet ovat niittäneet aiheellista kiitosta hyvästä näppäilytuntumasta ja virheenkorjauksesta. Huono tuntuma ja kirjoitusvaikeudet ovat olleet monien valitusten aihe muiden valmistajien laitteissa.

Näppäimistön toimivuuden tärkeyttä on vaikea liioitella tabletin kaltaisessa laitteessa millä kirjoitetaan selvästi enemmän ja pidempiä tekstejä kuin esimerkiksi puhelimella.

Ensimmäinen tuntuma Motorola Xoomin näppäimistöön on varsin positiivinen. Näppäimet ovat riittävän suuria ja kaukana toisistaan joten kirjoittaminen on helppoa ja virhenäppäilyjä tulee suhteellisen vähän. Kosketusnäyttö ei kuitenkaan ole vielä lähelläkään fyysisen näppäimistön tasolla, mutta ainakin Xoomin näppäimistöllä kirjoittelee ihan mielellään pidempiäkin sähköposteja ja blogikirjoituksia. Muutaman viikon käytön jälkeenkään en vielä ole niin tottunut tabletilla kirjoittaja, että kymmensormijärjestelmä luonnistuisi – niinpä kirjoittaminen on merkittävästi hitaampaa kuin perinteisellä näppäimistöllä. Toki tablettiin saa hankittua lisävarusteina vaikka erillisen näppäimistön – mutta mielestäni se vesittää koko tabletin idean. Tabletin vahvuus on juuri siinä, että se on pieni, kevyt, aina valmis ja helppo/nopea käyttää.

Kosketusnäytön vahvuus on ehdottomasti siinä, että kansainväliset erot on korjattavissa ohjelmallisesti. Niinpä ulkomailtakin ostettu laite saadaan helpohkosti toimimaan Suomessa. Honeycomb ei valitettavasti tue vielä suomalaista näppäimistöä, mutta ruotsinkielinen näppäimistö käyttöjärjestelmästä toki löytyy, joten Xoomilla voi kirjoitella suomeakin ilman ongelmia.

Suomenkielen tuen puute toki vaikuttaa mm. automaattiseen virheidenkorjaukseen ja ääniohjattuun hakuun. Molemmat ovat kuitenkin ominaisuuksia mitkä tulevat varmasti tuetuiksi kun uusia laitteita tulee markkinoille ja käyttöjärjestelmään lisätään ominaisuuksia.

Ensimmäinen tuntuma laitteen kirjoitusominaisuuksiin on varsin positiivinen. Laite, eikä Android, jää tässä suhteessa iOS:n varjoon. Ehkä ainoa mitä Xoomissa jää kaipaamaan on matkapuhelimista tuttu Swype -kirjoitustekniikka. Xoom/Android Honeycomb ei näytä tukevan tätä tekniikkaa lainkaan – ainakan ruotsinkielisen näppäimistön käytössä.

Xoomissa on kuitenkin muita mielenkiintoisia tekstinsyöttöön liittyviä uudistuksia. Mielenkiintoinen uutuus on “speech to text”, eli tabletin kyky ymmärtää puhetta ja kääntää se tekstimuotoon, niinpä Xoomia voi käyttää sanelukoneena. Valitettavasti tämä toiminnallisuus toimii vasta hyvin rajoitetulla kielivalikoimalla – eikä suomi luonnollisesti ole yksi näistä tuetuista kielistä; eikä ole ruotsikaan. Ensikokeilun perusteella englanti näytti toimivan ihan mukavasti – ainakin yksinkertaisilla sanoilla ja virkkeillä.