Motorola Xoom – fyysiset ominaisuudet

Motorola Xoom -sormitietokone

Xoom on fyysisiltä ominaisuuksiltaan hyvin samankaltainen Applen iPadin kanssa. Näyttö on noin kymmenen tuuman kokoinen  ja painoa laitteella on hieman alle kilon verran.

Kilo tuntuu lukuna varsin kevyeltä, mutta käsien varassa laitetta pidettäessä tuo vajaa kilokin alkaa tuntua raskaalta jo alle puolessa tunnissa. Onneksi laitteeseen on saatavilla Motorolan omia lisävarusteita, minkä joukosta ainakin suojakotelo on pakkohankinta. Kotelo nimittäin taittuu kätevästi eri asentoihin minkä ansiosta laitetta voi pitää sylissään eri kallistuskulmissa. Kotelon huono puoli on hinta – kotelosta joutuu nimittäin pulittamaan suolaisentuntuisen 40 dollaria, eli hieman yli 30 euroa tämän päivän kurssilla.

Xoomissa on onneksi tärkeimmät kytkimet helposti sijoitettuna suoraan runkoon, niinpä äänenvoimakkuuden säätökin onnistuu omista fyysysistä näppäimistä. Virtanäppäin on sijoitettu hieman yllättävästi laitteen takakanteen joten sen löytäminen ilman opastusta saattaa viedä tovin.

Latausliitin on micro-usb portin vieressä laitteen alareunassa Lataus on Xoomin ehkä huonoin ominaisuus. Motorola on halunnut, että xoomin voi ladata nopeasti. Mitä ilmeisimmin tästä syystä laitetta ei voi ladata usb portin kautta lainkaan. Tämä tuntuu varsin erikoiselta ratkaisulta varsinkin kun usb lataaminen on saamassa lähes standardin aseman kannettavien laitteiden alueella. Toinen syy erikoiseen latausratkaisuun voi tietenkin olla halu rahastaa laitteen lisäksi oheislaitteilla, mutta tämä vaihtoehto tuntuu kaukaa haetulta vuonna 2011. USB latauksen puute on kuitenkin ehdottomasti asia mikä ostajan kannattaa tiedostaa, jotta ei tule pettymyksiä. Itselleni tuo oli pienimuotoinen pettymys – mutta erillisen laturinkin kanssa oppii kyllä tulemaan toimeen.

Motorola lupailee markkinointimateriaaleissaan tabletin käyttöajaksi noin yhdeksää tuntia – valitettavasti ainakaan oma käyttöni ei tue ihan tätä pitkää käyttöaikaa. Todellisuus tuntuisi olevan lähempänä viittä tuntia nettikäytössä. Viisi tuntia ei ole hurjan pitkä aika. Se kuitenkin on riittävän pitkä aika siihen, että tablettia ei tarvitse ladata kesken iltaa, kun sillä surffailee television katselun lomassa.

Kymmenen tuuman näyttö tuntuu toimivalta koolta ja se mahdollistaa tavallisten nettisivujen katselun kuin tavallisella kannettavalla tietokoneella – niinpä Xoom korvaa hyvinkin kannettavan tietokoneen käyttötarpeet olohuoneessa  -mutta varsinaista tietokoneen tarvetta se ei ainakaan allekirjoittaneen kotona poista.