Motorola haikailee oman käyttöjärjestelmän perään

Motorola valmistelee omaa käyttöjärjestelmää?

Menneiden vuosien matkapuhelinjätti Motorola meinasi kadota maailankartalta kun yhtiö ei onnistunut tuomaan markkinoille seuraajaa supersuositulle Razr puhelimelle. Kalkkiviivoilla yhtiön pelastukseksi riensi Google ilmaisen Android käyttöjärjestelmänsä kanssa. Vaikka Motorola on aika mitätön tekijä Suomessa, nauttii yritys tällä hetkellä suurta suosiota Yhdysvalloissa.

Matkapuhelinten käyttöjärjestelmäkilpailu on selvästi keskittymässä yhä enemmän muutaman suuren alustan kilpailuksi. Applella on oma iOS mitä se ei luovuta muille valmistajille. Googlen Android on laitevalmistajille ilmainen alusta – ja se onkin vallannut markkinoita viime vuosien suosikeilta – RIM:ilta ja Nokialta. RIM ja Nokia ovat kärsineet selvästi omien käyttöjäjestelmiensä kanssa – ja Nokia onkin ilmoittanut toimitusjohtajan suulla, että Nokia aikoo keskittää jatkossa voimavaroja yhteistyöhön Microsoftin kanssa  – joka pyrkii omalla käyttöjärjestelmällään kisaan Applea ja Googlea vastaan.

Luulisi, että Motorola olisi tyytyväinen sen saatua reilua vetoapua Googlen Androidista. Markknoilla leviää kuitenkin huhuja, että Motorola olisi alkanut haikailla oman käyttöjärjestelmänsä perään. Huhuttu uutukainen olisi web -pohjainen järjestelmä.

Mikä Motorolaa sitten ajaa eroon Androidista? Luultavasti Motorolakin on huomannut, kuinka tiukkaan puristukseen se tulee joutumaan Androidin kanssa. Googlen alusta on siis kaikille ilmainen ja siinä erottautuiminen kilpailijoista tulee olemaan hankalaa. Puhelimen tekniset ominaisuudet on tietenkin yksi kilpailukeino – mutta sillä saralla Motorola ymmärtänee joutuvansa kiinalaisten halpatuottajien tiukkaan piinapenkkiin.

Motorola ei suinkaan ole ainoa perinteinen valmistaja jolla on oma käyttöjärjestlemä kiikarissa – Samsung:illa on oma Bada järjestelmänsä, eikä moni yllättyisi jos HTC:kin virittelisi jotain omaa; huhuja tästä levisi maailmalla jo viime vuonna. HP osti viime vuonna Palmin joka toi markkinoille varsin positiivisen vastaanoton saaneen WebOS -käyttöjärjestelmän. Lie vain ajan kysymys koska HP alkaa työntää markkinoille WebOS pohjaisia puhelimia ja tabletteja.

Motorola brewing up its own Web-based operating system, report claims | BGR.