Haittaohjelmista tulossa ongelma Androidille

Haittaohjelmista ongelma Androidille

Applen sovelluskaupan ennakkosensuuri / ennakkotarkistus on saanut osakseen runsaastikin negatiivista kritiikkiä osakseen. Ohjelmien tekijät eivät ole hyväksyneet sitä, että Apple tarkistaa kaikki sovellukset etukäteen ja hylkää sovelluksia välillä lähes mielivaltaisesti.

Kritiikki on osittain aiheellista – sillä sovelluskehittäjä ei etukäteen tiedä tullaanko sovellus hyväksymään vai ei. Applella on pitkä lista kriteerejä mitkä sovelluksen tulee täyttää, jotta se pääsee Applen App Storeen myyntiin. Osa kriteereistä on helposti ymmärrettäviä, mutta osa ehdoista on tarkoitettu suojelemaan Applen yksinoikeutta tietyissä asioissa.

Android puolestaan on lähestynyt sovelluskauppaa täysin eri tavalla. Google ei tee mitään ennakkotarkistuksia, vaan käyttäjän tulee hyväksyä sovelluksen käyttöön liittyvät ehdot ja riskit. Ja kuten arvata saattaa, tästä on seurannut se, että Googlen sovelluskauppa vilisee haittaohjelmia, viruksia ja troijalaisia. Androidille on käymässä samoin kuin kävi Windows -käyttöjärjestelmälle aikanaan.

Google onkin mm. Engadgetin mukaan käyttänyt etähallintamahdollisuutta ja poistanut käyttäjien puhelimiesta malwareksi todettuja sovelluksia kysymättä käyttäjiltä.

Lieneekin vain ajan kysymys koska Google alkaa tekemään ennakkosensuuria ohjelmille ja tarkistamaan niiden laatua.

Google flips Android kill switch, destroys a batch of malicious apps — Engadget.