Axbo on salakavala herätyskello

Axbo unirytmikello

Viime vuoden loppupuolella minua alkoi harmittamaan suunnattomasti ainainen väsynyt olo. Tilannetta ei luonnollisesti helpota se, että illat tuppaavat vierähtää usein seuraavan päivän puolelle ennen kuin joutaa sänkyyn nukkumaan. Koska huonoista tavoista on hankala päästä eroon, päätin koittaa ratkaista ongelmaa – milläpä muullakaan kuin – vempeleellä.

Ystäväni kertoi minulle lukeneensa jostain herätyskellosta joka seuraa käyttäjänsä unirytmiä ja herättää sitten unen kannalta otolliseen aikaan. Tämän herätysajan optimoinnin seurauksena herätyskellon käyttäjien pitäisi olla keskimääräistä pirteämpiä. Vaimoni sattui vielä lisäksi lukemaan samaisesta laitteesta jostain naistenlehdestä missä laitetta kehuttiin.

Niinp riensin googlen äärelle ja pikaisella hakuoperaatiolla laitteelle löytyi nimikin – nimittäin Axbo. Hintatietoisena tutkiskelin hieman tuotteen hintoja ja huomasin, että tilaamalla kellon ulkomailta voin säästää useita kymmeniä euroja. Säästö hinnassa tuntui tärkeltä, sillä kello on kaikkea muuta kun halpa. Suomesta ostettuna kello maksaa noin 230 euroa, mutta ulkomailta tilattuna sen saa noin 190 euron hintaan.

Kellon vihdoin saavuttua alkoi tutustuminen uuteen vempaimeen. Ensinnäkin muotoilultaan Axbo on varsin tyylikäs ja lystikkään näköinen kello. Kello on varsin pienikokoinen, mutta näyttö on suuri ja kelloaika näkyy selvästi kellosta.

Kellon mukana tulee kaksi ranneketta mitkä nukkujat pujottavat ranteisiinsa yöksi. Näissä hikinauhamaisissa rannekkeissa on sensori minkä avulla kello pyrkii määrittämään nukkujan unen vaiheita. Kellon idea on siis se, että kelloon asetetaan heräämisajaksi viimeinen mahdollinen aika jolloin on pakko herätä. Mikäli Axbo ei ole ennen tätä löytänyt hyvää ajankohtaa herättää nukkujaa, soi kelloi viimeistä tänä viimeisenä ajankohtana.

Axbo ranneke

Kellossa on valittavissa useista eri herätysäänistä – ja se tukee kahta erillistä heräämisaikaa. Kellon näyttö sammuu yöksi – mutta näytön voi aktivoida rannekkeissa olevista napeista, jos haluaa keskellä yötä tarkistaa mitä kello on ja kuinka paljon on aikaa vielä nukkua.

Idealta kello on erinomainen, mutta toteutuksessa on toivomisen varaa. Ainakin allekirjoittaneella kello tuppaa herättämään aina tuon 30 minuuttia ennen viimeistä mahdollista aikaa. Kellon logiikka perustuu liikesensoreihin – ja mikäli kättä missä ranneke on, liikuttaa noin puoli tuntia ennen herätysaikaa, pärähtää kello soimaan.

Lisäksi käytettyäni kelloa useita kuukausia, ainakaan minä en ole huomannut olevani virkeämpi kuin ennen kellon hankintaa. Harvemmin kello herättää minua esim 15 minuuttia ennen tuota herätysaikaa, vaan yleensä se on joko 30 minuuttia ennen – tai sitten tasan silloin kun kello on asetettu herättämään. Tuo “viimeinen heräämisajankohta” on siitä kiusallinen, että kello ei silloin herätäkään tuolla tavallisella hempeällä äänellä, vaan herätysääni on kaikkea muuta kuin rauhoittava.

Mikä on amatöörin tuomio muutaman kuukauden käytön jälkeen? Kello on tyylikäs mutta kallis. Itse en ole käytössä huomannut mitään merkittävää eroa vireystilassani. Kello on kuitenkin helppokäyttöinen ja silloin kun se herättää käyttäjän hyvään aikaan, on sointiääninä valittavissa varsin leppoisia ja mielyttäviä ääniä. Tuki kahden nukkujan eriaikaiselle heräämiselle on varsin mukava lisä. Mutta kaikesta positiivisesta huolimatta, en missään tapauksessa maksaisi uudestaan tästä kellosta lähes kahtasataa euroa. Olen lukenut, että kello toimii eri tavalla eri käyttäjille, joten en voi väittää etteikö kello voisi olla loistava ostos jollekin muulle. Itse en kuitenkaan ole välttämättä valmis sijoittamaan paria sataa euroa vain kokeillakseni tuotetta.

En minä Axbosta kuitenkaan ole itsekään luopunut, vaan käytän sitä herätyskellona yhä. Eli ihan hukkaan eivät rahani menneet.

Kelloon voi tutustua Axbon suomen sivuilla.